Geplaatst op Geef een reactie

Ongemakkelijke waarheid

Een ongemakkelijke waarheid komt altijd ongelegen. Ontkennen is minder pijnlijk dan de ongemakkelijke waarheid als waarheid te erkennen.

Eerder had ik het over de WHO Code en de verplichting voor kunstvoeding fabrikanten om op de verpakking van hun producten te vermelden dat borstvoeding de voorkeur heeft. Ik opperde toen dat er wellicht beter een vermelding van het soort dat op tabaksverpakkingen staat op zou kunnen. Dat zou beter die risico’s van een substituut voor het echte werk duidelijk maken. Met een dergelijk voorstel zouden de fabrikanten waarschijnlijk minder makkelijk akkoord gaan, maar ook sommige lezers van mijn blog vonden het geen strak plan. Zo schreef iemand bijvoorbeeld:
“Nog een kleine bemerking: In het artikel beschrijf je mooi dat KV-producenten zelf gebruik maken van het feit dat ze vermelden dat BV beter is als een marketing stunt. Bevestigen dat KV schadelijk is, is nogal een extreme uitspraak. Ook al denk ik ook dat dat waar is, het blijft een extreme uitspraak dat volgens mij een omgekeerd effect heeft bij mensen die niet overtuigd zijn om BV te geven. Misschien krijg ik nu het antwoord dat je blog niet de bedoeling heeft mensen die overtuigd zijn van KV te overtuigen BV te geven…”
Mijn antwoord luidde:
“Daar heb je helemaal gelijk in. Ik wil mensen helemaal niet overtuigen dit of dat te kiezen of af te wijzen. Ik wil mensen vooral goede en volledige informatie geven op basis waarvan zij zelf hun keuze kunnen maken. Ik ben geen zendeling of missionaris die zieltjes probeert te winnen.”

Ik heb wel een missie, maar dat is niet om mensen over te halen borstvoeding te geven als ze dat zelf niet willen. Mijn missie en bedrijfsfilosofie vind je terug op de voorpagina van deze site en in dit filmpje. De eerste twee alinea’s zetten het kader neer en de derde alinea is mijn missie:

  • Borstvoeding is de natuurlijke manier om baby’s te voorzien van goede voeding, bescherming en koestering, maar het gaat niet altijd vanzelf. De meeste problemen zijn echter met goede informatie vooraf te voorkomen of met deskundige hulp op te lossen.

  • Borstvoeding is meer dan de verbinding van een melkproducerend klierstelsel met een spijsverteringsstelsel; het niet alleen nutritief, het is ook unificatief, eenmakend. Borstvoeding is een relatie tussen twee mensen die elkaar aanvullen en complementeren.

  • Als lactatiekundige zal ik me op deze twee-eenheid richten, helen wat verbroken is en de unificerende krachten van de borstvoeding zelf de kans geven te werken. Vanwege de stemloosheid van het kind zal ik ten alle tijde optreden als de stem voor dit kind en zijn/haar welzijn de hoogste prioriteit geven. De zorg voor het welzijn van de moeder en andere gezinsleden wordt door mij natuurlijk niet vergeten.

Voor een deel werk ik dit uit in persoonlijke, één-op-één consulten en voor een deel door het zo wijd mogelijk verspreiden van informatie. Dit blog is een van de routes waarlangs ik die informatie de wereld instuur. Soms is dit blog ook een plaats voor columns. Een column zet een mening neer of een opvatting (die vaak wel wetenschappelijk onderbouwd is, maar ook vaak het gevolg is van logisch redeneren en het toepassen van ethiek). De methode of techniek of stijl die ik daarbij het allerminst gebruik is stroopsmeren. Ik doe niet aan publiek-breed schouderkloppen een bollen-aaien. Met een moeder en baby in een zorgsituatie heb ik engelengeduld en ik geef de moeder en het kind alle aanmoediging en bemoediging die ik kan vinden. Een publiekelijk informatie delen is dan toch minder gericht op ‘’de moeder’’ en meer op ‘’het kind’’. Ik zet die tussen aanhalingstekens omdat ik ze hier, in deze context, als groep wil wegzetten, niet als individuen.

Naast pure informatie, bijvoorbeeld over de schadelijkheid van vervangingen voor borstvoeding, geef ik ook graag stof tot nadenken. Bijvoorbeeld over het verschil tussen informatie geven en marketen. Of over de ethische vraagtekens die te zetten zijn bij zorgverleners die borstvoeding propageren, maar geen adequaat antwoord hebben bij problemen of die om te beginnen slecht advies geven. Daar win ik waarschijnlijk geen zieltjes mee, nee, want voor velen is dat een heel vervelend soort informatie, een inconvenient truth. Om stem te geven aan de kinderen blijf ik die ongemakkelijke waarheid toch vertellen.

Inconvenient is een synoniem voor embarrasing. Daarom als bonus de muziek video Embarrassment van Madness

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.