Geplaatst op Geef een reactie

Vochtige wondheling bij kapotte tepels

Vochtige wondheling bij kapotte tepels is een effectieve ondersteuning bij de behandeling, maar niet elke manier geeft dezelfde resultaten.

Vochtige wondheling bij kapotte tepels volgt de gangbare inzichten bij wondverzorging in het algemeen. Een wond die indroogt en een korst vormt geneest minder snel dan een wond die open en vochtig blijft. De aangroei van nieuwe huidcellen verloopt vlotter in een vochtig milieu. Het voorkomen van een korst zorgt ook voor minder littekenvorming. Bij wondjes op de tepel van een voedende borst komt daar nog bij dat de baby het korstje er, elke keer dat hij drinkt, weer aftrekt. Korstjes krabben is een goed gekende oorzaak voor een verlengde genezingsduur.

Er zijn meerdere manieren om het wondmilieu vochtig te houden. Ruwweg zijn er middelen die je erop smeert en middelen die je er overheen legt. Die laatste kunnen star of soepel zijn. Welke soort werkt het beste?

Smeren

De smeermiddelen zijn bijvoorbeeld lanoline en vaseline. Beide zijn zuivere vetten. Vet is ondoordringbaar voor water en houdt het vocht in de wond en voorkomt dat het verdampt. Het houdt ook water uit de wond, zodat deze niet te nat wordt. Oliën of vetten die vloeibaar worden op lichaamstemperatuur zijn minder geschikt, omdat ze niet goed op de wond blijven liggen. Ze vormen dan een minder goede barrière. Ze kunnen we in kleine hoeveelheden worden gemengd met een dik vet zoals lanoline, om dit wat beter smeerbaar te maken. Vaseline is minder geschikt dan lanoline, omdat het een aardolie product is. Restanten lanoline of lanoline met kokosvet hoeven voor het aanleggen enit te worden verwijderd, ze zijn niet schadelijk voor het kind. Zorg er wel voor dat het deel waar de baby echt aanhapt (om de tepel heen) wel vetvrij is, anders heeft het kind geen grip. Dat zorgt voor afglijden en kan de wondjes op de tepel verergeren. Vaseline, als je da gebruikt, moet wel worden verwijderd, dat wil je niet in je baby.

Crèmes zijn minder geschikt omdat ze altijd water bevatten en snel intrekken. Een crème bevat vrijwel altijd ook allerlei toevoegingen, om de emulsie te behouden en de bewaartijd te verlengen bijvoorbeeld, die je liever niet in de mond van je baby stopt. Daarom moet je een crème vaak afvegen of afwassen voor je gaat aanleggen. Dat is niet bevorderend voor een fijn gevoel en ook niet voor de vlotte genezing.

Afdekken

Afdekmiddelen zijn te verdelen in die met een vaste vorm en de hydrogelverbanden. De vastgevormde afdekkingen zijn de tepelschilden of tepelbeschermers van plastic, natuurschelp of zilver. Die besprak ik eerder in Zuiverend zilver en huilen naar de maan (alleen zilver, maar de opmerkingen over harde dingen gelden ook voor andere harde tepelschelpen).

Hydrogelverbanden of pads

Collega lactatiekundigen rapporteren met enige regelmaat ontstekings- en soms zelfs infectiesymptomen bij voedende moeders die hydrogel tepelverbanden gebruiken voor de behandeling of preventie van kapotte tepels. Bij de laatste bespreking ervan (in een besloten groep voor lactatiekundigen) vroeg ik me af of er wel eens onderzoek was gedaan naar verschillen in vochtige wondgenezing met vette zalf of met hydrogelverbanden.

Ik ging prompt zelf op zoek en vond het onderzoek dat ik hieronder vermeld. Dit onderzoek vergeleek behandeling van tepelkloven met hydrogelverbanden aan de ene kant en borstschepen en lanoline anderzijds. Beide groepen kregen daarnaast ook instructie over aanleggen. De resultaten waren weinig opmerkelijk. Beide technieken gaven, in combinatie met  verbetering van de borstvoeding technieken, verbetering en genezing van de tepelkloven. De groep met borstschilden en lanoline gaven echter meer verbetering te zien. Wat wel opmerkelijk was, was dat er in de hydrogelgroep een hoger percentage infecties was. Dit leidde tot voortijdige beëindiging van het onderzoek.

Voor mij is dit een bevestiging van mijn aarzeling om hydrogelverbanden te adviseren bij tepelkloven. Zalf of andere interventies  ter preventie adviseer ik nooit; de enige preventie is een goed beleid en goede technieken

Brent N, Rudy SJ, Redd B, Rudy TE, Roth LA. Sore Nipples in Breast-feeding Women; A Clinical Trial of Wound Dressings vs Conventional Care. Arch Pediatr Adolesc Med. 1998;152(11):1077–1082. doi:10.1001/archpedi.152.11.1077

Background: Sore nipples in breast-feeding mothers are a common cause of premature weaning, and are difficult to treat owing to recurrent trauma and exposure to the infant’s oral flora.
Objective: To compare the safety and efficacy of a hydrogel moist wound dressing (Elasto-gel, Southwest Technologies Inc, Baltimore, Md) with the use of breast shells and lanolin cream in the treatment of maternal sore nipples associated with breast-feeding.
Design Randomized controlled trial comparing the above treatments for sore nipples. Patients were seen for a maximum of 3 follow-up visits within 10 days, or until the resolution of symptoms.[…]
Results: Although both treatments, in association with instruction in breast-feeding technique, were effective, greater improvement was seen in the group using breast shells and lanolin. This reached statistical significance for physician-rated healing (P<.01) and self-reported pain (P<.05). There were significantly more infections in the dressing group (P<.05), which resulted in early discontinuation of the study.[…]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.