Noodzakelijke klootzakken

Inspiratie:
De klootzak bij een bevalling.  Dolle Moeder · 7-2-2020
Eurolac op Facebook over kinderen die gewond raken tijdens de geboorte

Afbeelding:
Dominic Purcell als klootzak met een zacht hart Mick Rory in Legends of Tomorrow

Noodzakelijke klootzak

Dolle Moeder omschrijft het zo: ”Wat is dan een bevalling klootzak? Nou, dat is iemand die bij jouw bevalling is en voor jouw keuzes opkomt. Het is degene die de discussie overneemt, de arts wegstuurt, de verpleegkundige er op wijst dat er iets anders in het geboorteplan staat en keer op keer aan de barende vraagt “Is dit echt wat jij wilt?” Het is degene die het prima vindt als de verloskundige boos wordt, hem of haar de toekomstige toegang tot het ziekenhuis ontzegt wordt of zelfs lijfelijk voor de barende durft te gaan staan. Het is een klootzak, een verdediger, iemand die niet aardig, politiek of vriendelijk probeert te zijn. Het is jouw klootzak.”
Dus een klootzak met een zacht hart voor jou, die het verder een zorg zal zijn wat anderen van haar of hem denken.

Een kind op de wereld zetten is hard werken, daarbij kun je geen gezeur aan je kop gebruiken. Je moet je focussen op jouw lijf en jouw kind dat uit dat lijf aan het komen is. Je partner staat je bij, maar zit in diezelfde emotionele kermis. Wat je nodig hebt is iemand die zich niet bemoeit met jouw baring, maar alleen met jouw wensen en de opdrachten die de zorgverleners om je heen je geven. Kijkt of die twee matchen. Zegt: ”ho, wacht even, is dat echt noodzakelijk, want het klopt niet met het bevalplan”. En: ”leg eens uit wat je hier wilt gaan doen en waarom”. Die goed in de gaten houd of ingrepen en handelingen medisch noodzakelijk zijn.

Ik gun moeders de borstvoeding geven ook zo’n rotzak in de buurt. Iemand die al die mensen – leek en professional- die met vreemde adviezen komt, adviezen die niet goed zijn voor moeder of kind, buiten de deur houdt, of in elk geval die adviezen voor moeder ongehoord naar het rijk der fabelen verwijst. Adviezen die ervan uitgaan dat moeder en kind elk een eigen plaats hebben in plaats van dicht bij elkaar te zijn. Adviezen die meer steunen op kalenders en klokken dan op werkelijke behoeften van moeder en kind. Adviezen die werden ingefluisterd door de fabrikanten van substituten voor nabijheid en borstvoeding.

Een voorvechter die mensen en adviezen die twijfelen aan de rechten  van de barende en voedende vrouw van haar weg houdt.

Eigenlijk heeft elke vrouw natuurlijk recht op een ”Kampioen voor de Koningin” ofwel ”The Queen’s Champion”. Dit is van oudsher aan het Britse hof een ridder in vol ornaat met schitterend harnas, een zwaard en een lans die iedereen uitdaagt voor een duel die ook maar de minste twijfel heeft over de rechten van de koningin (of van de koning, de ridder heet dan ”The King’s Champion”.

Maar bij gebrek aan een knight in shining armour doen we het met de bevallings- en borstvoedingsklootzak.

Afbeelding: Henry Dymoke, de toenmalige King’s Champion bij de kroning van George IV in 1821, rijdt de feestzaal binnen om zijn handschoen te werpen en koning-onwelgezinden uit te dagen tot een duel namens de koning.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind uniek en instinctief Onvoorwaardelijke nabijheid liefde rust borstvoeding. Tot het moment daar is dat het kindje zelf stappen zet om de buitenwereld te ontdekken en dan nog steeds onvoorwaardelijk er zijn en al het voor genoemde blijven aanbieden op verzoek. Moederliefde is ook papaliefde respecteren, stimuleren en waarderen!!

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes