Geplaatst op Geef een reactie

Mug

zeurende uitlaatklep

”Mug! Serieus… mijn tepel? De horror van elke voedende moeder.” Dit Twitterberichtje bracht mij in één klap terug naar een episode tijdens de borstvoedingsperiode van een van mijn kinderen, ik weet niet meer precies welke. Het moet een van de jongsten geweest zijn, want ik was al een poosje La Leche League leidster.

Dagenlang dacht ik een borstontsteking te hebben, met een vurig rode plek die steeds groter en pijnlijker werd. Die plek die maar niet wegging, welk borstvoedingstechnisch plan ik er ook maar op losliet. Tja, Dummy, borstvoedingsplannen gaan niet werken als de bult het resultaat is van de actie van een mug met een sadistisch gevoel voor humor. Ik moet toegeven dat een muggenprik op de tepel me nog erger lijkt.

mug
”Ik beloof plechtig niets goeds van zin te zijn” Harry Potter: toverspreuk om de Marauders Map te openen. Opschrift op een mok (‘mug’ in het Engels) in mijn keukenkast

Muggen maken er hun levenswerk van niets goeds van plan te zijn. Dat is althans de indruk die wij van ze krijgen. In feite zijn ze uiteraard slechts bezig met de instandhouding van hun soort. Mijn eigen ervaring met de muggenbult die ik aanzag voor een borstontsteking is voor mij wel een blijvende herinnering om niet via beroepsmatige kokerzicht oogkleppen te kijken. In vrijwel elk beroep zijn er wel van die stokpaardjes en automatismen die het oordeel kunnen vertroebelen. Bepaalde symptomen triggeren bepaalde diagnostische automatismen. Rode plek? → borstontsteking. Jeuk? → spruw. Spruw heeft wel meer triggers, zoals  klakkende geluiden, onrustig drinken en stekende pijn. Voor anderen gelden dan weer de buikpijn, windjes en spuitluiers als zekere tekenen van allergie.

Tegenover die automatismen staat het feit dat vrijwel elk symptoom bij de borstvoedende moeder en haar kind bij meerdere problemen kan passen, en vaak ook niks te betekenen heeft. Een rode plek op de borst kan dus helemaal niets met borstvoeding te maken hebben, maar een muggenbult zijn. Het kan ook het gevolg zijn van een te enthousiaste manier van masseren door moeder zelf of het toeschietreflex-opwekkende drinkende kind. Of het is een borstontsteking natuurlijk.

Klakkende geluiden tijdens het drinken wijzen erop dat het kind ergens tijdens de sequentie zuigen-slikken-ademen het vacuüm verbreekt. Dit kan diverse oorzaken hebben, waaronder spruw en allergie. Bij spruw en allergie is er vaak sprake van pijn of jeuk aan het gehemelte. Kind wil daar met de tong tegen duwen of wrijven en dat verbreekt het vacuüm. Maar het kan ook zijn dat het kind geen goed houvast heeft aan de borst door bijvoorbeeld variaties in de anatomie van de mond (vorm van het gehemelte, lengte/dikte van de tong, tongriem, lipriem, …) en daardoor het vacuüm steeds loslaat. Of hij heeft een geblokkeerde ademweg in de neus, waardoor hij buiten adem raakt en even met de slok melk mee ook een slok lucht moet binnenhalen.

Buikpijn en daarmee gepaard gaande klachten zoals darmgerommel, winderigheid en explosieve ontlasting (nee, ik weiger het ‘krampjes’ te noemen, dat maakt het te vriendelijk) kunnen allerlei oorzaken hebben, waaronder zelden de voeding van de moeder of onrijpe darmen. Nu ja, de voeding van de moeder kan het zijn wanneer de moeder een doorlatende darmwand heeft (vaak het gevolg van een al dan niet onderkende allergie) en een allergisch aangelegde baby. Onrijpe darmen zijn een, als je het goed nagaat, vreemde veronderstelling. Een jonge baby heeft toch ook niet standaard ademhalingsproblemen omdat zijn longen nog onrijp zijn bij de geboorte? Of problemen met de afvoer van urine door onrijpe nieren? Of problemen met het opnemen van zuurstof uit de longen in het bloed door onrijpe systemen? Nee, die darmen zijn niet onrijp [op een paar dagen in de eerste weken na, lees daarover alles bij De Groene Vrouw], ze zijn precies goed voor de soort voeding en manier van voeden zoals die voor hem bedoeld zijn. Het probleem zit hem in de voeding en de manier van voeden.

10Moedermelk is precies afgesteld op de darmfunctie waarmee het kind wordt afgeleverd. Iedereen die wel eens de verkeerde slang bij de benzinepomp heeft genomen weet wat er gebeurt als je diesel in plaats van benzine neemt. Zelfs bij benzine van de verkeerde soort kan er van alles fout gaan of minder soepel lopen. De verkeerde voeding in een kind doen of de juiste voeding in de verkeerde variant geeft bij een kind net zoveel problemen. Aangezien de maag van een kind anders dan de brandstoftank van een auto, rekbaar is, kun je er ook nog eens te veel in doen. En dat gaat ook fout, ook als het de perfecte melk is.

Het spijsverteringssysteem van het kind is bij de geboorte perfect afgesteld op frequente aanvoer van kleine beetjes hoogwaardige moedermelk. Grote hoeveelheden maken de maag van streek en laten de darmen overuren draaien. Grote hoeveelheden melk zijn over het algemeen ook niet in balans wat betreft de verhouding tussen suiker en vet. De in verhouding te grote hoeveelheid suiker gaat gisten en borrelen, zonder de dempende werking van vet daarop. Die onrust in de darmen wordt dus niet veroorzaakt door de onrijpheid van de darmen, maar door verkeerde voeding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.