Geplaatst op Geef een reactie

Met de vlam in de pijp

Soms groeien kindjes niet zoals verwacht. Eerste ingeving van de meeste mensen is dan om meer eten te geven. Veel dokters en andere zorgverleners denken dat het een goed idee is om dat te doen met kunstvoeding, sommigen van hen denken dat het een beter idee is om het poeder voor de kunstvoeding direct in moedermelk op te lossen. De moedermelk moet, in hun ogen, worden opgevoerd.

Opvoeren betekent capaciteit verhogen. Puberjongens doen dat graag met hun brommer, uh, scooter (vroeger waren het brommers en ook die werden alom opgevoerd). Zoekend naar een illustratie kwam ik de titelfoto tegen, een opgevoerde tweewieler met de vlam uit de pijp. Daarop volgde uiteraard direct de associatie met Henk Wijngaarden en zijn ”Met de vlam in de pijp”, die staat onderaan dit blog, in beeld en geluid en met tekst, als bonus. Voertuigen opvoeren, hoewel bij wet verboden, ga je gang wat mij betreft, en als je ermee gepakt wordt: ja dat risico loop je willens en wetens, maar verder geen man overboord. Het opvoeren van zuigelingenvoeding daarentegen is een heel ander verhaal.

Uit de gebruiksaanwijzing van een kunstvoeding fabrikant

Het toevoegen van poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding aan moedermelk, dus zonder het eerst te verdunnen met de juiste hoeveelheid water maakt de melk veel te geconcentreerd en dat kan met name de nieren en de nierfunctie van het kind beschadigen. De fabrikanten zijn er zelf erg zorgvuldig in om op de etiketten aan te geven dat het erg belangrijk is om bij het klaarmaken de juiste verhoudingen aan te houden. Te veel water maakt de voeding te dun en dat kan ondervoeding veroorzaken. Te weinig water maakt de voeding te geconcentreerd. Volledig onverdund poeder is nog veel erger uiteraard. Lees ook Veilig klaarmaken en behandelen van kunstvoeding thuis.

Deze manier van adviseren door artsen andere zorgverleners is een geheide manier om de borstvoeding vakkundig om zeep te helpen. Kinderen die onvoldoende groeien hebben inderdaad waarschijnlijk meer eten nodig, maar niet op de hierboven beschreven manier. Wat is de manier van handelen en adviseren bij kinderen die borstvoeding krijgen en onvoldoende groeien:

  1. Geef de baby eten
  2. Stel de melkproductie veilig
  3. Stel de borstvoeding veilig

Geef de baby eten met juiste voeding:

  1. moeders eigen melk aan de borst
  2. moeders eigen melk op een andere manier
  3. de melk van een andere mensenmoeder aan de borst of op een andere manier
  4. poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding, aangemaakt in de verhouding aangegeven op de verpakking
  5. alle andere soorten melk

In de tussentijd wordt gewerkt aan de nummers 2 en 3 van het eerste rijtje: het veiligstellen van de melkproductie en de borstvoeding.

Auteur in volle onderzoeksuitrusting

De eerste lijn van actie is het evalueren van het borstvoedingsbeleid (hoe vaak, 1 of 2 borsten, op wiens initiatief begin en eind, …) en de technieken van aanleggen, aanhappen en drinken. Ook een onderzoek van de borsten van de moeder en de mond van de baby kunnen daarbij horen en uiteraard een uitgebreide anamnese om te zien hoe de borstvoeding en de groei evolueerden. Artsen en de meeste andere zorgverleners doen dit vrijwel nooit. Het is ook niet hun gebied van expertise, dus dat geeft niet. Wat wel geeft is dat zij verzuimen de moeder en het kind door te verwijzen naar iemand wiens expertise gebied het wel is, zoals een lactatiekundige. Het is niet erg als zorgverleners niet alles weten, dat wordt ook niet van hen verlangd. wat wel erg is, is dat zij hun eigen beperkingen ook niet weten en doen alsof ze het wel weten en daarmee ook zichzelf voor de gek houden. Het kind is, zoals gewoonlijk, het kind van de rekening.

Aan de hand van de uitkomsten van de onderzoeken en geschiedenis kan een plan worden opgesteld voor het uitvoeren van de nummers 2 en 3. Ineffectieve technieken worden verbeterd, orale variaties kunnen zo nodig worden ”gerepareerd” en andere technieken voor aanleggen en drinken kunnen worden aangereikt en geoefend. Het ophogen van de melkproductie wordt het best bereikt door meer en vaker melk van de borsten te vragen, bij voorkeur door een drinkende baby, maar eventueel door kolven. Een belangrijk aspect hierbij is dat de extra melk die moet worden gegeven (zolang de melkproductie nog minder dan gewenst is of zolang het kind nog niet de effectieve technieken onder de knie heeft) dat die melk aan de borst wordt bijgegeven met een hulpset of met een voedingsspuitje of een vingervoed-tuitje.  Hoe het bijvoeden aan de borst werkt wordt in dit artikel beschreven. De benodigde hulpmiddelen vind je in de Eurolac Lactatiekunde WebWinkel. (hulpset, voedingsspuitje)

Bijvoeden aan de borst zorgt voor minder handelingen en voor een effectievere manier om de melkproductie op te voeren. door de extra melk bij te geven terwijl de baby aan de borst drinkt blijft de baby weten dat de borst de plaats is waar het eten vandaan komt, krijgt hij geen verwarring tussen verschillende technieken en hij stimuleert de borst om meer melk te maken. Win-win-win situatie. Op deze manier de melkproductie stimuleren en werken aan betere groei is positieve feedback voor moeder en kind. Poedermelk toevoegen aan afgekolfde melk is ongezond voor het kind en is een aanslag op het zelfvertrouwen van de moeder: haar melk (b)lijkt immers inferieur te zijn!

Een intensieve begeleiding en een intensief plan van aanpak is voor moeder en kind vooruit gaan met de vlam in de pijp.

 

Henk wijngaard – Met de vlam in de pijp
ref:
met de vlam in de pijp
scheur ik door de brennerpas
met mijn dertig tonnen diesel
ver van huis maar in mijn sas
met de vlam in de pijp

door die eindeloze nacht
en dan moet ik even denken
aan mijn vrouw die op me wacht.
Het is niet erg om hier te rijden
zoveel nachten ver van jou
want me wagen zal me brengen
door de nevel en de kou
als je thuis ben zul je zeggen
blijf wat langer als het gaat
en je weet ik zou graag willen
maar dat is iets wat niet bestaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.