Zeer regelmatig verschijnen er op de sociale media oproepen van wanhopige moeders die onvoldoende melk hebben voor kind of die denken dat ze onvoldoende melk hebben. Vaak gaat het meer om het idee van te weinig melk door misinterpretatie van normaal baby gedrag.
Ik maakte daar al eens een filmpje over:
Soms is het het idee van te weinig melk omdat de adviezen die moeders krijgen niet overeen komen met wat normaal voedingsgedrag is voor een jonge baby. Over normale hoeveelheden voor kinderen op verschillende leeftijden schreef ik ook al meermaals. Zoek maar eens in de archieven van dit blog en het oude blog, dan kom je een en ander tegen. En dan zijn er uiteraard de moeders bij wie de hoeveelheid melk die ze voor hun kind maken inderdaad aan de krappe kant is, of volkomen ontoereikend voor hun kind. Hier een paar manieren om je productie optimaal te maken. Je kunt deze dingen één voor één proberen, maar allemaal tegelijk geeft het snelst en het meeste effect.
- Zoveel mogelijk huidcontact. Samen bloot in bed, samen bloot in bad, huid op huid dragen in een draagdoek.
- Voeden op verzoek, maar minimaal elke twee uur, vaker mag altijd.
- Probeer na een paar voedingen (of na elke voeding) om met de hand de laatste druppels melk eruit te kolven. Dit is heel vette melk, maar hoe leger je borst is, hoe meer melk er wordt aangemaakt.
- Wisselvoeden: als de interesse minder wordt geef je de andere borst, en dit herhaal je tot je beide borsten 2 of 3 keer hebt gegeven.
- Diepe borstcompressie of meemasseren om meer toeschietreflexen op te wekken.
Mocht dat allemaal niet of onvoldoende werken, dan kun je kruiden of medicijnen gebruiken die de melkproductie stimuleren, maar blijf dan altijd ook die andere dingen doen.
En dan zijn er moeders die na al die maatregelen en ondersteunende middelen tot de conclusie moeten komen dat zij moeten accepteren dat ze inderdaad tot die paar procent behoren die geen of onvoldoende melk kunnen maken. Dan zijn er verschillende opties. Je kunt blijven voeden en eventueel kolven wat je kunt en dat aanvullen met donormelk of, als je daar niet aan kunt komen, kunstvoeding. Of volledig overgaan op donormelk of kunstvoeding. De andere melk kun je wel aan de borst blijven geven. Zo mist je kind niets van de aspecten van borstvoeding die met het drinken te maken hebben en met het contact, en krijgt hij toch voldoende melk. Je zorgt er ook voor dat je kind alle melk die je zelf aan kan maken ook daadwerkelijk krijgt.
Soms merken moeders dat ze dan uiteindelijk toch nog wat meer melk gaan produceren. Dat kan te maken hebben met het concept ‘loslaten’. Het loslaten van de focus op meer en meer en meer melk maken, het loslaten van de stress die daaromheen ontstaat. Dat loslaten kan er ook voor zorgen dat het lichaam de melk die er is ook makkelijker loslaat, zodat er vanzelf meer wordt gemaakt.
Dit is algemene informatie. Wil je een voor jou op maat gemaakt advies, vraag dan een consult aan.
Of lees dit boek: