Geplaatst op Geef een reactie

Luizig

luizig

Luizig: [bijvoegelijk naamwoord] en [bijwoord] (-er, -st), vol luizen; [figuurlijk] nietig, slecht, armzalig.<
Bron: Nieuw woordenboek der Nederlandsche taal 

JGZ/Captise kwam met twee luizige stukjes: Hoofdluis is van alle leeftijden; niet alleen op basisschool en  Consumentenbond vindt vier geteste traphekjes ronduit gevaarlijk.  Luizig kan betekenen ”vol met luizen” of ”nietig, slecht of armzalig”. Het eerste stukje gaat over die eerste betekenis en het tweede over de figuurlijke betekenis.
luizigOm te beginnen: hoofdluis is niet vies, eng of gevaarlijk. Ze brengen geen ziektes over en je bent geen viespeuk als je hoofdluis hebt. Het is wel mega vervelend want je loopt de hele dag te krabben, soms alleen al bij het idee. Het vele krabben kan wel zorgen voor huidirritatie of zelfs wondjes. Die wondjes kunnen geïnfecteerd raken en dat geeft ellende op ellende. Bovendien triggert de bloedverdunner die de luis inspuit als hij gaat drinken een ontstekingsreactie. Langdurige en herhaalde prikkeling van die ontstekingsreactie, ook al is elk druppeltje prikkeling minuscuul klein, kan het lichaam in een staat van chronische ontsteking brengen. Dat levert stress en meer chronische ontstekingsreacties, wat uiteindelijk het immuunsysteem onder druk zet.

Daarnaast is het uiterst besmettelijk, niet alleen bij schoolkinderen, maar ook bij jongere kinderen en bij middelbaar scholieren en zelfs studenten. Overal waar veel mensen bij elkaar zijn en met regelmaat elkaars hoofd aanraken, of elkaars haarspullen (borstel, speldjes, elastiekjes, diadeems, …) gebruiken, kunnen luizen makkelijk van het ene naar het andere hoofd wandelen.

Hoewel kammen het meest efficiënt en effectief is, kun je er ook voor kiezen het kammen aan te vullen met een antiluismiddel. Hiervoor worden over het algemeen middelen aangeraden op basis van dimeticon, permetrine of malathion. Een middel op basis van plantenextraacten (een bepaalde chrysant) is pyrethrine. Dit wordt beschouwd als het veiligste effectieve insectenbestrijdingsmiddel. Het is veilig voor voedende moeders. en hun borstkind. Van de eerste drie middelen zijn dimeticon en, in iets mindere maten, permetrine middelen van voorkeur, omdat ze nauwelijks via de huid worden opgenomen. Malathion is minder geschikt, want het wordt veel meer opgenomen door de huid, maar een eenmalige behandeling door een voedende moeder kan geen kwaad, meerdere behandelingen kort na elkaar kan zorgen voor relatief grote hoeveelheden in de moedermelk. Probeer tijdens de borstvoeding periode altijd eerst of kammen in nat haar of haar met cremespoeling erin, werkt. Dit is de veiligste methode.

[Dit schrijft De Groene Vrouw over hoofdluis.

RIVM voorlichting hoofdluis inclusief informatieve video.

luizigHet tweede artikel ging over de conclusie van de consumentenbond dat sommige traphekjes nogal luizige dingen zijn, onveilig, en dat voor een product dat juist de veiligheid moet vergroten. Dat schiet niet erg op, dus. De gewraakte traphekjes hebben wel een soort Europees veiligheidskeurmerk, maar dat is waarschijnlijk enkel van toepassing op de gebruikte materialen en verbindingen en zo. Het gebruik van veilige materialen betekent nog niet automatisch dat een kind het niet zelf kan openmaken of er doorheen, onderdoor of overheen kan.

Een andere benadering is, dat het gebruikt van traphekjes en andere veiligheidsmaatregelen op zich misschien al een wat luizige praktijk is. Zelfs het allerveiligste traphekje leert een kind vrij weinig. Sommige kinderen leert het probleemoplossend denken:

Daar wil ik heen. Hier is een hek. Hoe los ik dat probleem op?

Datzelfde probleemoplossend denken kan ook worden toegepast als het erom gaat kinderen hun eigen veiligheidsgedrag te laten ontwikkelen. Kinderen die gaan kruipen komen onherroepelijk in gevaarlijke situaties terecht. Daarop kun je als ouders op ruwweg twee manieren reageren.

  1. Ofwel je schermt elk gevaar af (met traphekjes en meer van dat soort spul). Dat kun je proberen, maar ik garandeer je dat je er altijd eentje zult vergeten. Je kind verwacht geen gevaar, want alles is afgeschermd en anticipeert dus niet op gevaar en dan gaat het fout. Boem!
  2. Ofwel je houdt je kind altijd goed in de gaten en ziet een gevaar aankomen. Dan kun jij anticiperen: is het een klein gevaar, waarvan de schrik het leermoment is? Laat het maar gebeuren. Is het een groter gevaar? Help je kind dan om te leren hoe hij er zich veilig uit kan redden.

Voorbeeld van dat laatste: Je kind dat al kan kruipen (of iets dat daarop lijkt) is op het grote bed aan het spelen en komt in de buurt van de rand. Het wordt een val van een halve meter op een harde vloer. Dat wil je voorkomen. Houd je kind tegen als het vlakbij de rand is en laat hem zien dat dat diep is. Laat hem zich vervolgens zo draaien dat hij met de beentjes eerst omlaag gaat en zich laat zakken tot hij de vloer met de voeten raakt. Mission accomplished! De eerstvolgende paar keren moet je er nog even bij blijven (je kind is uiteraard nooit alleen zonder toezicht!), maar je zult zien dat hij het al snel zelf leert. Op dezelfde manier kan hij nu zelf leren om de trap af te klimmen. Omhoog leert hij zelf snel genoeg zonder hulp van wie dan ook. Omhoog klimmen is een van de snelst geleerde gevaarlijke dingen om te doen, samen met knopjes uitproberen:

Natuurlijk zijn er dingen die je wel wilt afschermen (zoals stopcontacten en dergelijke), maar door niet alles af te schermen (dit geldt ook later met buitenspelen en bomen klimmen en zo) leert je kind zelf gevaar inschatten en problemen oplossen. Kijk het filmpje hierna voor inspiratie!
Dit is het boek dat Gever Tully hierover schreef:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.