Geplaatst op 1 reactie

Kwartetten

kwartetten

Het spel kwartetten kennen we allemaal: het maken van kwartetten van bij elkaar horende afbeeldingen. De naam kwartet betekent viertal. Dit blog gaat onder andere over het Kwartet van Anscombe

Een artikel in De Correspondent deze ochtend trok mijn belangstelling. Het gaat over statistieken en mijn trouwe lezers zullen weten dat ik daarmee een soort haat-liefde-verhouding heb. Statistieken kunnen je laten liegen dat het gedrukt staat (het staat ook vaak gedrukt, op papier of virtueel) en tot je het zelf gelooft. Je blijkt er, las ik, ook mee te kunnen kwartetten. En wel het Kwartet van Anscombe.

kwartetten
afbeelding Kwartet van Anscombe bij artikel Wikipedia

Dit kwartet vertoont vier compleet verschillende grafieken, maar elk heeft een exact gelijk statistisch gemiddelde (de blauwe diagonaal op elk van de vier grafieken). Zonder de visuele weergave van de data lijkt het om vier identieke gegevenssets te gaan. De gemiddelde waarden zijn bij alle vier hetzelfde.

Gemiddelden zeggen dus niet zoveel. Veel mensen leggen dat verband niet als ze lezen of horen over een onderzoek waaruit blijkt dat gemiddeld gedrag X ongezondere uitkomsten heeft dan gedrag Y. Ze schieten gelijk in de verdediging: maar ik doe X en onze uitkomsten zijn prima! Of: maar wij doen Y en we zijn doorlopend ziek!
Enfin, ik heb hier vaker over geschreven, dus ik zal mezelf niet gaan herhalen. Lees die blogs gewoon nog een keer en ook de links hierboven.


 

1 gedachte over “Kwartetten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.