Geplaatst op 1 reactie

Kunst

niet gehinderd door enige vorm van kennis

Heel schuchter begint er een herkenning te komen van het feit dat borstvoeding geen voordelen heeft, niet beter is dan iets anders, maar dat het de norm is. Vaak gaat het nog helemaal fout en vindt een melding als deze zijn weg door Twitter: Onderzoek: borstvoeding beschermt tegen luchtweginfecties.*

Na  aanmoedigende commentaren – zoals ”Borstvoeding beschermt” is een foute aanname; kunstvoeding beschermt niet, dus lijken borstkindjes beter af te zijn – volgen er aangepaste versies van het bericht: Borstvoeding heeft gunstige invloed op keelbacteriën en Borstvoeding kan een gunstige invloed op de bacteriesamenstelling in de keel en neus van baby’s hebben. Ik gaf een gematigd cyberschouderklopje: Dat is al een heel wat betere formulering. Nu nog durven zeggen dat kunstvoeding het kind bescherming onthoudt.
Het ”kunstvoeding heeft nadelen” is ongeveer het laatste taboe in de wetenschappelijke en populaire pers over zuigelingenvoeding. Het is een benaming die niet mag worden gebruikt. Over dat magische denken over de macht van het woord beschreef ik al eerder, bijvoorbeeld in Het Voldemort effect. Nu bleek er in de wondere wereld van Harry Potters tovenaars en heksen inderdaad een bezwering te liggen over het uitspreken van een bepaalde naam. Dat uitspreken zorgde ervoor dat de spreker direct werd getagt via de magische GPS en zo snel mogelijk ontvoerd of gedood. Nu, zo ernstig zijn de represailles in onze eigen wondere wereld niet direct, maar evengoed tracht men met alle middelen te vermijden dat er wordt gesproken over nadelen of -de goden verhoeden- het gevaar van kunstvoeding of geen-borstvoeding. In dat licht bezien is het niet spreken over voordelen, maar gunstige invloeden al heel dapper.

vantelefoon25-6-13 281Het drinken van moedermelk aan de borst is wat een kind volgens de menselijke blauwdruk wordt verondersteld te doen. Dat is dus het uitgangspunt. Door dat drinken van moedermelk uit de moederborst wordt het kind gekoloniseerd met de huidflora van zijn moeder en stroomt er een rijk mengsel van voeding en micro-organismen langs de slijmvliezen van mond- en keelholte. Die kolonisatie en die melkstroom vormen samen het microbioom in die mond- en keelholte zoals dat bedoeld is te worden opgebouwd. Net als in de darm is er een bepaalde bioom nodig om te zorgen voor een voor pathogenen (ziekteverwekkers) onaangenaam milieu. Mond en keelholte blijven zo gezond. Kinderen die geen of weinig borstvoeding krijgen (en mogelijk ook die nooit aan de borst drinken) missen deze specifieke microbioom opbouw. In hun mond- en keelbioom zullen minder of ongewenste organismen zich lekker voelen en zich makkelijk vermenigvuldigen. Dat kind zal dus meer bloot staan aan infecties en mogelijk vaker ziek zijn.

IMAG2029Laten we voortaan maar niet meer aan magisch denken doen en gewoon het beestje bij zijn naam noemen: kinderen die geen borstvoeding krijgen hebben een verhoogd risico van infecties in de mond- en keelholte, de bovenste luchtwegen en de oren en van het spijsverteringsstelsel. Kinderen die nooit of weinig direct aan de borst drinken hebben mogelijk ook een wat verhoogd risico, omdat zij minder worden gekoloniseerd met de huidflora van de moeder. Het is een van de redenen om zeker in de eerste weken na de geboorte zoveel mogelijk alle voeding aan de borst te geven, ook als er bijvoeding nodig is. Bijvoeden aan de borst dus. Het is ook een reden om, als bijvoeding nodig is, te kiezen voor moeders eigen melk of andere menselijke melk. Daarin zitten namelijk de cellen en het microbioom die nodig zijn voor een normale ontwikkeling van het eigen microbioom van het kind. Andere melk dan menselijke melk mist die ingrediënten, heeft er helemaal geen, te weinig of de verkeerde.

*) Citaat uit de berichtgeving over het besproken onderzoek: Een gunstige bacteriesamenstelling bleek heel stabiel te zijn in de tijd. Kinderen die op een leeftijd van zes weken al de goede bacteriën in hun keel- en neusholte hadden, hielden die goede bacteriën meestal tot ze twee jaar waren. “Zo’n goede mix van bacteriën lijkt de ziekmakende bacteriën in toom te houden”, verklaart Bogaert. “De ziekmakende bacteriën kunnen zich vervolgens niet verspreiden naar het middenoor of de longen en dus geen ziekte veroorzaken. Zo worden infecties mogelijk voorkomen door een gunstige samenstelling van het microbioom.”

1 gedachte over “Kunst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.