In plaats daarvan

Inspiratie voor dit blog komt van dat blog:
In plaats daarvan hield ik jou vast.

in plaats daarvan, wat zegt de huilende baby

In dit ontroerende blog beschrijft een moeder hoe ze nergens toe komt van alle taken die liggen te wachten omdat ze het belangrijker vindt haar kind vast te houden. De afwas, de schone, droge was, de gewassen natte was, de rommel door het hele huis, de post en email stapels, … alles blijft liggen, omdat ze in plaats daarvan haar kind vasthoudt. Want die periode is maar zo kort en je kunt je kind nooit te veel vasthouden. Anderen hebben al meermaals aangegeven dat je kinderen later niet met warme gevoelens zullen terugdenken aan het spic-en-span-schone huis, maar wel aan de dingen die je samen deed, de momenten dat je dicht bij elkaar was.

Moeders van jonge kinderen en baby’s kunnen aan het einde van de dag het idee hebben dat ze niets gedaan hebben, ze hebben niet eens zichzelf fatsoenlijk gewassen en aangekleed, het huis is een puinhoop en ze hebben het net voor elkaar gekregen om de kinderen een enigszins verantwoorde hap binnen te laten krijgen. En verder? Verder de baby vastgehouden, en meer vastgehouden, gevoed, verschoond en meer vastgehouden. En als je meer kinderen hebt, heb je ook nog wat billen geveegd, tranen gedroogd en meer eten gegeven.

En wat kun je zichtbaar aantonen dat je hebt gedaan aan het eind van de dag? Niets. Niet zichtbaar in elk geval. Maar je hebt geïnvesteerd in de toekomst. De toekomst van je kinderen. De toekomst van je eigen CV. Je kind vasthouden en voorzien in zijn psycho-emotionele behoeften van dit moment verankert de toekomst van je kind in een stevig fundament van liefde. En die liefde nu vormt de basis en de blauwdruk voor de liefde en de relaties van je kinderen in de toekomst. In hun vertrouwen in zichzelf en de wereld, in de ontwikkeling van hun verstandelijke en empathische vermogens. Allemaal van doorslaggevend belang voor een gezonde toekomstige maatschappij.

Dat is hard werken, ook al zie je het niet. En weet je wat ook zo leuk is? Door dit te doen, door deze investering te doen, leer je zelf ook veel, oefen je vaardigheden die je later, als je kinderen je niet meer elk moment zo nodig hebben, heel goed kunt toepassen als je weer voor geld gaat werken. Overigens geldt dit voor alle ouders, moeders, vaders of anderen.

In plaats daarvan: wegsluipen

Een andere insteek: Wegsluipen (Dolle Moeder)

afbeelding bij bronartikel

In plats daarvan

Als liefhebbende zorgende ouder geef je, voor zover in je mogelijkheden, je kinderen wat ze nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben en zolang ze het nodig hebben. Want, nou, ja, want … liefde. En zo. Maar soms, een enkele keer heb je even een momentje nodig. Om naar de wc te gaan, of om voor een ander kind te zorgen, of om even te kunnen gillen of schelden, zonder dat je kinderen dat meekrijgen. Want, ja je bent ook maar een mens. En dan leer je je de kunst van het wegsluipen aan. Hierboven een eenvoudig 10-stappen-plan. Ik heb het gedaan en het werkt wel. Meestal. Soms. … . Ik had ergens een extra stap tussen het weghalen van de slapende arm en het wegrollen. Voor mij was dat stap 6, want toen mijn kinderen kindjes waren hadden we nog geen mobiele telefoons die af konden gaan. Na het bevrijden van de slapende arm leg je de hand van die arm direct op je kind, de buik of de rug. Als de ademhaling weer rustig is til je hand millimeter voor millimeter, beter nog tiende millimeter voor tiende millimeter op. Als je hand een halve centimeter boven je kind is begin je met de wegrol manoeuvre en hervat je het optillen van de hand. Nee, die kramp verbeeld je je maar, niet op reageren.

Eenvoudiger is het om het vasthouden en slapen samen te brengen in dragen in een draagdoek. Hoewel je daarmee niet aan je alleen momentjes komt (heus naar de wc gaan met een kind in de draagdoek went en het schelden doe je zachtjes zingend in het Frans; nee, niet in het Engels, dat leren ze tegenwoordig al heel snel begrijpen).

Je alleen-momentje pak je direct als je partner thuiskomt. Is je partner moe van het werk? Wat heeft die de hele dag dan gedaan? Rondgelopen met een kind op de arm? Gevoed, luiers verschoond? Billen geveegd en eten gegeven? Liefde gegeven, relatievorming aangeleerd, zelfvertrouwen gebouwd bij een ander mens? Degene die de hele dag gewerkt heeft als zorgende ouder is degene die hard heeft gewerkt en hoge nood heeft aan het ik-momentje.

Bonus: Kristina Kuzmic over Parenting is NOT comfortable. Zij heeft over lastige onderwerpen om te doen en te bespreken bij opgroeiende kinderen. Maar je doet het toch. Omdat je van ze houdt en ze geeft wat ze nodig hebben, net als die nabijheid en dat vasthouden.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ook leuk om te lezen: In plaats daarvan […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes