Het moet wel leuk blijven

leuk
leuk

Een collega opende eens een Twitcussie met de opmerking: ”Vraagt zich af waarom men vindt dat borstvoeding wel leuk moet blijven. Voorwaarde die men niet stelt aan werk, relatie, zwangerschap.

Zou mijn moeder (hiernaast op de foto met de jongsten van haar vijf kinderen, inclusief ondergetekende met puntmuts, 3 jaar oud, mijn oudste zus was 14) zichzelf ooit hebben toegevoegd dat ”het wel leuk moet blijven”?

Er werden wat zaken geopperd, zoals ”omdat je ‘t voor een ander doet?” en ”relatie en werk doe je deels ook voor de ander, toch? Het is een relatie.” en ”Bij zwangerschap leeft dat gevoel niet, dat is de normale toestand, net als werk. Het hoort erbij.”

Relaties kunnen niet altijd leuk blijven. Mensen veranderen, dus hun relatie verandert ook. Dan gebeuren er soms dingen die niet leuk zijn,  maar wel gedaan moeten worden. Als er barstjes in het leuke van huwelijksrelatie komen, zullen de meeste mensen toch proberen daaraan te werken, net als mijn schoonouders op de foto hierboven. Miep, de stadse, die viel voor een boerenjongen en tegen de zin van haar familie beneden haar stand trouwde.

Maar de relatie hield stand. Toen ze eindelijk aan het Gouden Huwelijksjubileum toe waren begon haar maatje te sukkelen. Maar ze hield hem vast. Niet leuk, nee, maar wat moet je dan? En toen hij naar het verzorgingshuis moest, omdat ze zelf de zorg niet meer kon geven, zat ze vrijwel dagelijks daar bij hem. Niet leuk, echt niet, maar wat moet je dan?

leuk

Toen Pa het contact met de wereld van vandaag verloren was, was de relatie niet ”leuk” meer, maar Ma hield hem wel vast.

Borstvoeding is ook een relatie. Beide partners in die relatie geven en nemen. Want, zoals een van de Twitcussie deelnemers zei: ”Gezien de hoge borstkankercijfers heb ik het lange-langvoeden toch ook echt voor m’n eigen gezondheid gedaan.” Als moeder geef je niet alleen, je krijgt ook. Vrouwen die nooit zwanger waren en nooit borstvoeding gaven hebben slechtere gezondheidsprognoses. Net zo goed als mensen die als kind geen of weinig borstvoeding kregen. Een vrouw die haar dochter borstvoeding geeft, voorkomt voor zowel zichzelf als de dochter risicoverhoging voor bijvoorbeeld borstkanker.

Veel dingen die goed zijn voor de gezondheid zijn niet per definitie leuk. Ik was in mijn jonge jaren een stevige roker. Stoppen probeerde ik wel eens, maar het lukte nooit echt. Tot ik zwanger wilde worden. Voor de gezondheid van het kind dat nog niet eens in aanleg aanwezig was wilde ik en kon ik stoppen met roken, Cold Turkey, geen probleem. Leuk? nee, niet echt, en makkelijk ook niet. Maar voor het kind waar ik al van hield voor het gemaakt was, kon ik het.

leuk

De erop volgende vijf periodes van borstvoeding geven waren ook lang niet altijd leuk, net als het hele moederschap niet altijd leuk was. Maar ja, als je eenmaal moeder bent, kun je niet meer geen-moeder zijn, dus ermee stoppen is geen optie. Voor borstvoeding gold voor mij eigenlijk hetzelfde: ermee stoppen omdat je het niet leuk vindt is geen optie. Proberen het leuker te maken of het niet-leuke weg te nemen zijn wel opties. Hulp zoeken, blijven zoeken tot er iemand is die je echt helpt, die weet waar z/hij het over heeft. In theorie zouden alle zorgverleners dat criterium moeten halen, want wie het geven van borstvoeding promoot, moet het ook kunnen bevorderen en beschermen.

Een beetje in het verlengde van het ”Het moet wel leuk blijven” is het ”Ik ga het proberen als het lukt”. Zwangerschap ga je ook niet proberen en stoppen om over te gaan op de kunstbaarmoeder als het niet lukt of niet leuk is. In dit vlog ga ik daar op in.

Ook leuk om te lezen: In plaats daarvan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes