Geplaatst op Geef een reactie

Eerlijk delen

”Eerlijk zullen we alles delen, ik een beetje meer dan jij.” Ben ik de enige die dit als kind samen met vriendje en vriendinnetje luidkeels riep als er iets te delen viel? Uiteindelijk deelden we over het algemeen heel eerlijk, min of meer dan toch.

Eerlijk delen is iets dat veel ouders hun kinderen graag willen leren: al je speelgoed en al je lekkers moet je delen met je vriendjes en elk ander kind dat eventueel in de buurt is. Als politieke stroming zijn niet veel mensen zo in voor het principe ”alles is van iedereen”. Alles eerlijk delen is een mooi principe, maar het werkt niet altijd zo.

gehaktballen

Mijn moeder was het ooit zo vreselijk beu, dat gezeur van ”zijn gehaktbal is groter dan de mijne!” dat zij op een dag de brievenweger op tafel zette en elke gehaktbal woog. De grootste was voor vader, dan voor moeder, dan voor de kinderen van groot naar klein. Het uiteindelijke verschil was minimaal, want een ervaren ballendraaier maakt ze gewoon nagenoeg even groot, maar het gezeur was over.

Soms zou je in de maatschappij willen dat dat eerlijk delen principe wat populairder was. De verschillen in koopkracht zijn er groot en lijken opnieuw groter te worden, en niet door eigen-schuld-dikke-bult oorzaken. Ook wat betreft het functioneren van het lijf en de gezondheid is alles niet netjes eerlijk over alle mensen verdeeld. Sommige mensen zijn kerngezond met een perfect functionerend lichaam zonder er iets voor te doen of laten en anderen leven volgens de hoogste standaarden voor gezondheid en sukkelen van de ene aandoening naar de andere ziekte. En anderen hebben gewoon vette pech en komen op een enkel onderdeel wat tekort. Zo zijn er moeders die zo graag borstvoeding willen geven aan hun kind, er alles voor over hebben om die melk zelf te maken, maar bij wie het simpelweg niet lukt. Ze hebben gewoon pech door een lijf waar een mankementje aan zit, door een ziekte of verwonding in het verleden of door niet goed op gang gebrachte productie. Andere moeders willen ook graag gewoon borstvoeding geven, maar hun mankementje is dat er melk genoeg is voor een weeshuis, of toch op zijn minst voor een kind meer dan dat ze zelf te voeden hebben. Nu zou het principe van eerlijk zullen we alles delen toch heel mooi van pas komen.

Borstvoeding Centrum Moedermelk Netwerk.
Nu blijkt dat eigenlijk heel erg simpel te zijn. Moeders met melk over kunnen zich inschrijven bij het moedermelknetwerk en moeders met te weinig ook. Dan kan er gezocht worden naar een match en kunnen de moeders met elkaar in contact worden gebracht. Vraagmoeder betaalt voor de testen die de donormoeder ondergaat om te verzekeren dat haar melk veilig is. Dit zijn dezelfde testen die ook bloeddonoren ondergaan. Zo is veiligheid verzekerd, het is net zo veilig als bloed van een ander mens krijgen. Moedermelk van een andere mensenmoeder is voor een menskindje veiliger dan melk van een dier of een sojaboon die in een fabriek verknutseld is om het enigszins op mensenmelk te laten lijken. (Over hoe veel of weinig die nagemaakte melk op moedermelk lijkt schreef ik bijvoorbeeld in Gelijkenis.) Het is niet vies of raar, het is geen uitwisseling van lichaamsuitscheidingen. Daarover schreef ik bijvoorbeeld in Secreet. Het delen van moedermelk is het mooiste wat twee moeders kunnen doen om de wereld een beetje eerlijker te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.