Geplaatst op Geef een reactie

Compositie

Een compositie is een maaksel of een samenstelling van verschillende onderdelen tot een geordend en zinnig geheel.

Eerder verschenen juli 2012. Titelafbeelding: Jackson Pollock: Untitled (Figure Composition), 1938-41. Kleurpotlood en grafiet op papier: lichaamscompositie

Afhankelijk van hun vakgebied hebben mensen zeer diverse associaties bij het begrip compositie. Voor muziekmensen is een compositie een muziekstuk: een samenstelling of rangschikking van noten van verschillende hoogte, duur en timbre, die samen, indien voortgebracht door muziekinstrumenten en/of menselijke stemmen, muziek vormen. Voor een schilder of een fotograaf is de compositie de verdeling van elementen in het kunstwerk. Voor een kok is een compositie de rangschikking van de onderdelen van een gerecht, voor een banketbakker een mengsel met eieren. Voor dansers maakt de compositie van losse bewegingen een reproduceerbare dans. Een compositie is dus een maaksel of een samenstelling van verschillende onderdelen tot een geordend en zinnig geheel.

Compositie van Bach

Het menselijk lichaam is ook een compositie van verschillende, fraai en kunstig gerangschikte componenten. Die verschillende onderdelen, de organen en weefsel zijn elk en ieder voor zich ook weer composities van kleinere onderdelen. De compositie van het menselijk lichaam is niet een enkelvoudig, eenstemmig do-re-mi-liedje, maar een monumentaal muziekstuk voor volledig symphonieorkest met koor en diverse solisten, compleet met aanwijzingen voor een groots ballet, inclusief de ontwerpen voor de kleding van musici en dansers en het decor.

De compositie van moedermelk is een klein, maar zeer essentieel onderdeel van het grote geheel.

Het bijzondere van moedermelk is, dat het onderdeel is van 2 mensen: gecomponeerd en afgeleverd door de een, geconsumeerd en getransformeerd door de ander. Iedere moeder heeft een grondpatroon, een basisrecept* voor de melk die zij kan maken. De precieze compositie wordt bepaald door haar eigen opmaak en door de behoeften van het kind waarvoor zij het maakt. De compositie van moedermelk is geen confectie, maar is per soort, en per individu binnen de soort, een exclusief ontwerp.

*) Ingredientenlijst moedermelk en poedermelk bij Kenniscentrum Borstvoeding

Gale C, Logan KM, Santhakumaran S, Parkinson JRC, Hyde MJ, Modi N: Effect of breastfeeding compared with formula feeding on infant body composition: a systematic review and meta-analysis Am J Clin Nutr 2012 95: 3 656-669; First published online February 1, 2012. oi:10.3945/ajcn.111.027284

Gelukkig is er wel wat ruimte voor mix ’n match binnen de sub-ontwerpen van een groep en kunnen de modellen tussen de individuen worden uitgewisseld. Om de ontwerpen van een andere soort draagbaar te maken is toch wel wat meer aanpassing nodig en moeten de modellen grondig vermaakt worden. Daar worden die unieke modellen over het algemeen niet beter op en ze staan de drager van de andere soort ook niet zo goed als voor wie het origineel was bedoeld.

Een andere compositie in het mensenlichaam is die van de weefsels als geheel, de rangschikking en verhoudingen tussen de diverse weefsels. Gale et al (2012) onderzochten en vergeleken de uitkomsten van ongeveer een dozijn onderzoeken en vonden dat het soort voeding die een zuigeling krijgt invloed heeft op de samenstelling van zijn lichaamsweefsels. Dat is op zich niet zo bijzonder. Wel bijzonder is de formulering van de onderzoekers in hun samenvatting en conclusie: ‘’Conclusion: Compared with breastfeeding, formula feeding is associated with altered body composition in infancy.’’ Ofwel de conclusie is dat in vergelijking met borstvoeding kunstvoeding is geassocieerd met veranderingen in de lichaamscompositie bij zuigelingen. Deze onderzoekers zijn dus in hun beoordeling van alle onderzoeksgegevens uitgegaan van de biologische normvoeding en ze hebben gekeken wat afwijken van die norm veroorzaakt. Niks geen ‘’een flesje is heus ook prima’’ of een ‘’het maakt eigenlijk niet echt veel uit’’, maar een stevig statement, een mooie compositie.
Bonus: een compositie van vier vrouwen, drie instrumenten en diverse muzikale composites in een herschikt arrangement

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.