Via een nieuwsbrief ontving ik deze link naar een boekbespreking: Hoeveel bacteriën leven op een mens? En is borstvoeding gezonder? Ja, vaste lezer, je ziet hem al aankomen, mijn opmerking bij ”En is borstvoeding gezonder?”
Kan niet missen, dat is een van mijn makkelijk te activeren rode knoppen. Want nee, borstvoeding is niet beter. Het is gewoon de norm. Ik schreef dus direct een reactie, maar die moet worden gemodereerd voor publicatie, dus zet ik hem hier ook maar vast: Ik bedenk dat borstvoeding niet beter is, maar dat geen-borstvoeding iets mist. Op dezelfde manier als dat een keizersnede voor een valse start zorgt (je zegt ook niet dat een vaginale geboorte beter is). En ik vraag me af waarom het zo moeilijk is om bij borstvoeding net als bij de baring uit te gaan van de fysiologie. De oproep om te reageren is: ”Waar denk jij aan na het lezen van dit artikel?”, vandaar mijn opening ”Ik bedenk”. Maar dit terzijde. Over het boek Allemaal Beestjes* nu.
Dit boek gaat over de beestjes die jouw lijf met jou delen. Ik schreef daarover, microbioom heet die bacterie boerderij trouwens, ook al eens eerder in meerdere blogs. De referentie naar keizersnedes en geen borstvoeding wijzen op het belang ervan en op het belang van het benadrukken van de fysiologie: Als het gaat zoals de natuur, de evolutie of een schepper dat hebben bedacht (vaginale, niet gemedicaliseerde baring en voedend koesteren en koesterend voeden aan de borst) dan heeft het kind de beste kans om met en gezond microbioom te beginnen en dat heeft een levenslange invloed op zijn gezondheid. Het is niet ondenkbaar dat allerlei ziekten en aandoeningen in de rest van het leven hiermee te maken hebben. Dat dus de aan borstvoeding toegeschreven bescherming voor op zijn minst moet worden toegekend aan de invloed van de zuigelingenvoeding en manier van verzorgen (kortweg zoog- en zorggedrag) op het microbioom.
Eigenlijk moet je al voor die baring beginnen, namelijk met het microbioom van de moeder tijdens de zwangerschap. En dat heeft zijn wortels dan weer in haar eigen geboorte en de manier waarop zij werd verzorgd en gevoed, gevolgd door een leven lang van gewoontes die haar microbioom mede vormgeven. Of aantasten. Voeding, genotmiddelen, stress, medicijnen, hygiëne tot in het extreme, … . Allemaal zaken die invloed hebben op de microbiële gezondheid van de zwangere en barende moeder. Meer vrouwen hebben tegenwoordig een sub-optimaal (zacht gezegd) samengesteld microbioom. Wat zij hun kind meegeven is dus ook niet optimaal, zelfs niet bij een volkomen natuurlijke vaginale geboorte, veel lichamelijk contact en rijkelijk borstvoeding. Dan hebben we het nog niet eens over chemische en hormonale ”vervuiling” (door milieuvervuilende stoffen en hormonen en hormoonverstoorders in haar voedsel, drinkwater en lucht) van moedermelk. Redenen om dan maar geen borstvoeding te geven? Het spul is immers vervuild en dat microbioom werkt ook al niet. Neen! Driewerf neen! die vervuiling wordt voor een deel veroorzaakt door de productie en afval van kunstvoeding. die vervuiling zit ook in het vruchtwater, is daar kwaadaardiger en vruchtwater kan niet vervangen worden. Daarnaast is het microbioom van het kind altijd nog meer gebaat bij gezonde vaginale geboorte en de melk van en direct uit de borst van zijn moeder. En voor meisjes geldt dat daarmee de vicieuze cirkel van het doorgeven van een matig microbioom wordt doorbroken.
Daarnaast mag je het als moeder ook gerust voor je eigen voordeel doen. Vrouwen die volop borstvoeding geven hebben daarna op allerlei fronten betere gezondheidsuitkomsten. Plus de neiging om ten behoeve van het kind gezonder te gaan leven en eten heeft ook voor jou zelf een gunstige uitwerking. Gewoon lekker egoïstisch zijn en borstvoeding geven dus. Deel je beestjesboerderij met je kind en vaar er beiden wel bij.
Overigens is dit waar ik als ik ”allemaal beestjes:
Ronnie & De Ronnies – Beestjes Het grappige vind ik dat die beestjes er dus echt zijn, niet alleen als je een delirium hebt.
Vooruit, de songtekst dan ook nog maar:
Allemaal beestjes (nou nou nou)
Zoveel beestjes, om me heen
Want er zijn geen beestjes (nou nou nou)
Maar ik zie beestjes, om me heen
Op de dekens in m’n kussen kijk maar
In m’n oren in m’n neus in m’n haar
En ze lopen steeds door elkaar
Hele legers lopen daar over de grond
Kijk ze rukkenop langs het plafond
En de kamer draait maar in het rond
Allemaal beestjes (nou nou nou)
Zoveel beestjes, om me heen.
Langs het drempel in een hele lange rij
Door de sleutelgaten komen zij erbij
En ze kijken allemaal naar mij
Blauwe gele rooie alles…
[…] van de zuigelingenvoeding en manier van verzorgen (kortweg zoog- en zorggedrag) op het microbioom: Bacteriën boerderij | Eurolac! De output van baby’s wordt al sinds jaar en dag gebruikt als maat voor de gezondheid en het […]
[…] van de zuigelingenvoeding en manier van verzorgen (kortweg zoog- en zorggedrag) op het microbioom: Bacteriën boerderij | Eurolac! De output van baby’s wordt al sinds jaar en dag gebruikt als maat voor de gezondheid en het […]