Poeppraatjes

poeppraatjes

Olijke oligosacchariden en afvalverwerking

Laten we het vandaag eens over poep hebben. Eerst het woord, de woorden poep en poepen. Veel mensen vinden dat geen nette woorden en gebruiken liever ontlasting of stoelgang en zich ontlasten of zelfs fecaliën of feces en defecatie of defeceren. In het Vlaams is poep niet wat eruit komt, maar waar het uit komt, namelijk het achterwerk. Waarschijnlijk afgeleid van het Franse poupe, de achtersteven van een schip. Het werkwoord poepen wordt in het Vlaams veelal gebruikt als platte omschrijving voor geslachtsgemeenschap. Dit verschil in betekenis van woorden is binnen veel discussie- en gepreksgroepen voor Nederlandse en Vlaamse ouders al vaak stof voor hilarische spraakverwarringen geweest. Als de ene moeder zegt dat haar kind op zijn poep de trap afglijdt of een andere vertelt dat de poep van haar kind groen is, kun je je de beelden die de ouders uit het andere land daarbij hebben voorstellen. Enfin, ik ga het dus hebben over de afvoer van de darminhoud. Bij baby’s. En over die darminhoud zelf. En omdat ik het daar al vaker over heb gehad, ga ik niet veel nieuwe woorden typen, maar die verschillende eerder geschreven stukken aan elkaar praten.

De inspiratie kwam van de plotseling oplevende belangstelling voor een gezonde darmflora en het verbeteren daarvan middels poeptransplantaties. Geen verplaatsing van billen van de ene naar de andere persoon, maar enting van bewerkte darminhoud van gezonde mensen in de darm van zieke mensen. Transplantatie met gezonde poep kan ernstig zieke darmpatiënten genezen. In Leiden is een fecesbank geopend. Bron: Doneer je poep, en maak zieke mensen beter | NOS

Als het gaat zoals de natuur, de evolutie of een schepper dat hebben bedacht (vaginale, niet gemedicaliseerde baring en voedend koesteren en koesterend voeden aan de borst) dan heeft het kind de beste kans om met en gezond microbioom te beginnen en dat heeft een levenslange invloed op zijn gezondheid. Het is niet ondenkbaar dat allerlei ziekten en aandoeningen in de rest van het leven hiermee te maken hebben. Dat dus de aan borstvoeding toegeschreven bescherming voor op zijn minst moet worden toegekend aan de invloed van de zuigelingenvoeding en manier van verzorgen (kortweg zoog- en zorggedrag) op het microbioom: Bacteriën boerderij | Eurolac! De output van baby’s wordt al sinds jaar en dag gebruikt als maat voor de gezondheid en het welzijn van de baby. Hoe accuraat is dat?

Een nogal crappy verhaal van een babypoepverwijderingsspecialist trok de aandacht van wat borstvoedende moeders op Facebook: Introduceren van vast voedsel. Mijn eerste reactie was ”Oh, shit!”. Nu is dat als het over poep gaat een heel legitieme reactie, maar daar ging het net niet over: Poep | Eurolac!

Eerder deelde ik al dit onderzoek Antibiotic Exposure in Infancy and Risk of Being Overweight in the First 24 Months of Life – PubMed Mobile – NCBI waaruit duidelijk blijkt dat antibiotica meer kapot kan maken dan alleen ongewenste bacteriën. Antibiotica discrimineren niet, ze maken geen onderscheid tussen bacteriën. Alle bacteriën zijn gelijk, en sommigen niet meer gelijk dan andere (met een knipoog naar George Orwell’s Animal Farm). Zeer politiek correct, die antibiotica. De enige bacteriën die de dans ontsnappen zijn de resistente stammen, de rebellen, de vrijheidsstrijders (of terroristen, afhankelijk van je perspectief): Anti | Eurolac!

Eerdere poepverhalen bij Eurolac:

PoepPoep- en plaspraatjes | poeppraatjes nog maar eens | O, shit!

Verplichte leeskost voor ouders en zorgverleners:

De Groene Vrouw: Kinderen en darmflora  |  Die zes maanden.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met