Geplaatst op 1 reactie

Vermoeidheid en moederschap

borstslapen

Dit blog is een vervolg en een reactie op Ben jij ook zo moe?

”Zelden heb ik mij zo verraden gevoeld als door uw column ‘Ben jij ook zo moe?’. Als jonge moeder die alles heeft geprobeerd om de borstvoeding te laten slagen, maar kort geleden is gaan bijvoeden omdat het borstvoeden zoveel energie kostte dat het ten koste dreigde te gaan van mijn gezondheid, is uw boodschap stuitend. Ik voel mij na elke voeding, ook na het afbouwen, moe en duizelig, ik kan mezelf onmogelijk warm houden, heb enorme honger en heb soms te weinig kracht in mijn spieren om mijn kind veilig weg te leggen. Ik vind dat u zich eigenlijk al zou moeten schamen als u de vraag of het wel waar is dat borstvoeding zoveel energie kost überhaupt stelt, en helemaal als u vervolgens schrijft dat borstvoeden helemaal niet vermoeiend is maar juist ‘rust’ geeft en dat vermoeidheid overigens het gevolg is van ‘botsende verwachtingen’. Daar heb ik inderdaad last van, dit botst namelijk zeer met mijn verwachtingen van een lactatiekundige. Goddank heb ik niet iemand zoals u te spreken gekregen. Ik kan alleen maar hopen dat mijn bericht u aan het denken zet. Aan een reactie heb ik geen behoefte.” anoniem email bericht

suikerzoetIk word heel verdrietig van dit bericht, plaatsvervangend verdrietig. En ik heb wel behoefte aan een antwoord. Ik ben plaatsvervangend verdrietig voor deze moeder, die het zo moeilijk heeft met haar moederschap. En ik ben zelf verdrietig dat woorden die eerder bemoedigend waren bedoeld zo negatief worden opgevat. Wat jammer dat deze moeder hier niet voorbij kon kijken en ook jammer dat zij kennelijk de andere blogs, die over dit onderwerp gaan niet heeft gelezen. Wat jammer dat zij het geven van borstvoeding verantwoordelijk houdt voor haar problemen.

Jammer, verdrietig, maar ook potentieel gevaarlijk. De symptomen die zij beschrijft kunnen niet door het geven van borstvoeding alleen worden veroorzaakt. Algehele spierzwakte kan duiden op allerlei ziektebeelden en ik zou deze moeder willen adviseren zich eens goed door een dokter te laten onderzoeken. Vooral haar metabolisme, haar vitaminen en mineralen spiegels en haar hormoonhuishouding en mogelijk haar bloeddruk.

Oxytocine

Dingen die wel een verband kunnen houden met het geven van borstvoeding zijn negatieve reacties op oxytocine. Dit hormoon, verantwoordelijk voor de weeën en voor de toeschietreflex, heeft op sommige mensen een averechtse uitwerking. Vrouwen met dit probleem kunnen dit ook ervaren bij een orgasme. Oxytocine zorgt voor het samentrekken van bepaalde spieren, zoals die van de baarmoeder en die rond de melkvormende cellen, maar ook de spieren die zorgen voor de peristaltiek in het spijsverteringssysteem en de bloedsomloop.

Als deze spieren ook reageren op de oxytocine die de toeschietreflex aansturen, kan het zijn dat er een moment van ernstige misselijkheid optreedt door samentrekking van de spieren van de maag, of er kan sprake zijn van een black-out door het afknijpen van de bloedtoevoer naar de hersenen. Verstoring van de bloedtoevoer naar de hersenen kan ook zorgen voor kortdurende, maar mogelijk ernstige hoofdpijn, of voor een gevoel van sterke neerslachtigheid.

Oxytocine-neurophysine

Deze symptomen kunnen worden opgevat als vermoeidheid, maar zijn overwegend kortdurend en ebben weg als de toeschietreflex wegebt. De kou, honger die mevrouw beschrijft horen hier echter niet bij. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen wat meer honger hebben dan als zij niet zwanger of zogend zijn, maar dat is geregeld met een paar boterhammen en een appel extra. Voor vrouwen die zijn begonnen aan zwangerschap en borstvoeding met een slechte eigen voedingsstatus, kunnen wel snel slechter worden, doordat de weinige reserves die zij nog hebben naar hun kind gaan, eerst in de zwangerschap en daarna via de borstvoeding. Dit is dan niet ”de schuld van de borstvoeding”, hun eigen gezondheidstoestand wordt verergerd doordat zij geen reserves hebben voor deze in principe normale vrouwelijke lichaamsfuncties (zwangerschap en borstvoeding geven).

Concluderend

Borstvoeding geven is niet extreem vermoeiend, het is een normale lichaamsfunctie voor vrouwen. Indien er toch sprake is van extreme vermoeidheid of zwakte is dat een reden om professionele hulp te zoeken en naar onderliggende oorzaken te zoeken. Dat is een stuk effectiever dan de borstvoeding de schuld te geven.
Lees hier alles over oxytocine:

en hier over de andere kant van oxytocine:

1 gedachte over “Vermoeidheid en moederschap

  1. […] Op dit blog kwam een negatieve, maar vooral een heel verdrietige, reactie. Daarop antwoordde ik in het blog Vermoeidheid en moederschap […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.