Iedereen verhuist wel één keer in haar leven, veel mensen verhuizen een paar keer en anderen verhuizen vaak en heel vaak. Prive hoor ik bij de veelverhuizers en zakelijk ben ik vijf keer verhuisd aan. Eerst van een het ene thuiskantoor naar het volgende, vervolgens naar een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw en dan binnen dat gebouw naar een groter kantoor. Vervolgens naar een nog groter kantoor in een ander bedrijfsverzamelgebouw. En tot slot weer terug naar een thuiskantoor.
Titelfoto: Schmit House Movers in Wyndmere, North Dakota, USA. Waar ”to move house” nogal letterlijk wordt opgevat
Het is een heel gedoe zo’n verhuizing, er komt heel wat bij kijken. Verhuizen staat in de stressfactoren top tien hoog genoteerd. Als je zwanger bent of een kind aan de borst hebt is het goed daar rekening mee te houden. Dit zijn niet de periodes waar een verhuizing bij voorkeur wordt gepland. Als het even kan plan je je verhuizing voor je zwanger bent of na de eerste verjaardag van je kind. Maar je hebt het niet altijd voor het zeggen. Hier wat tips om je verhuizing met een jonge baby tot een goed einde te brengen.
- Maak zeer ruim van te voren een plan met dingen die op bepaalde momenten gedaan moeten worden of zijn. Denk ook aan verhuisberichten, in- en uitschrijven bij de gemeente, over zetten van nutsdiensten, regelen van post nazending, etc.
- Draag je kind op je rug terwijl je bezig bent. Daar zit ze veilig en je hebt je handen vrij. Let wel op drinksignalen.
- Zorg voor hulp, zoveel als je krijgen kunt voor de verhuisdingen, zorg zelf voor je hummeltje. Verhuizen is ook stresvol voor je kind, geef haar daarom zoveel mogelijk de veiligheid en zekerheid van jouw nabijheid.
- Plan rustmomenten in, bijvoorbeeld een uur werken en dan even pauze voor een snack voor jezelf en de borst voor je baby, en/of, bij een wat oudere baby, ook een snack. Het lijkt tijdverlies, maar uiteindelijk kun je beter werken en meer gedaan krijgen als je niet voorbij je eigen grenzen en die van je kind gaat.
- Als het even kan, zet dan een diepvries in je oude en je nieuwe huis en vul ze beide met voorbereidde maaltijden. En zorg ook voor een gevulde koelkast op beide locaties tijdens het voorbereiden van het nieuwe huis en de verhuizing. Neem de inhoud van de koelkast en diepvries van het oude huis op de dag van verhuizing in koelboxen mee: laatst ingepakt, eerst uitgepakt.
- Begin ruim van te voren met het voorbereiden van maaltijden om in te vriezen en het inpakken van houdbare voorraden.
- Pak voor elk gezinslid een koffer met essentials voor de dag van de verhuizing en de eerste dagen erna, zodat je niet in onuitgepakte dozen hoeft te zoeken naar dat ene meest geliefde ding.
- Begin ruim van te voren met het inpakken van niet essentiële zaken zoals weinig gebruikte spullen en kleding uit andere seizoenen. Dit is ook een mooie gelegenheid om weg te gooien (dozen die al twee of drie verhuizingen in dezelfde doos meegingen zijn wellicht niet echt meer nodig).
- Maak je van te voren bekend met winkels in je nieuwe woonplaats en met de voorzieningen voor je kinderen: kinderopvang, scholen, bibliotheek, consultatiebureau, huisarts, … , en schrijf je alvast in waar nodig.
- Wees erop voorbereid dat er iets fout gaat en dat je er een puinhoop van maakt. Het is onvermijdelijk, maar niet onomkeerbaar. Haal diep adem, tel tot tien, ruim de rommel op en begin opnieuw. Dit geldt trouwens voor het hele ouderschap, niet alleen voor verhuizingen.