Kunstmatige zuigelingenvoeding voor kinderen tot 12 maanden […] bevat 8,7 gram suiker per 100 ml, in vergelijking met 4,6 gram in Fanta. Kunstvoeding is dus ”nog” zoeter dan limonade. Ja, en?
Bron: Some baby formula milk contains more sugar than Fanta, new study shows .Ook Foodlog gaf aandacht aan deze studie en ook hier reageerde ik erop
”Formula milk for babies under 12 months old, used by 60 per cent of women who do not breastfeed, was found to contain as much as 8.7 g of sugar per 100 ml compared with 4.6 g of sugar per 100 ml for Fanta.” Ofwel: Kunstmatige zuigelingenvoeding voor kinderen tot 12 maanden […] bevat 8,7 gram suiker per 100 ml, in vergelijking met 4,6 gram in Fanta. Kunstvoeding is dus ”nog” zoeter dan limonade.
Ja, en? Dat hoort gewoon zo. Kunstvoeding vervangt moedermelk en ook dat bevat 8-10 gram suikers per 100 ml. Die bijna 9 % suikers in kunstvoeding is niet wat het in de eerste plaats de mindere keuze maakt als voeding voor een mensenkind. Wat wel uitmaakt is het soort suikers dat in het poeder worden gestopt. En een heleboel andere factoren, waarover dit stuk niet gaat.
Het onderzoek werd gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift voor tandartsen en niet noodzakelijkerwijs dus door mensen met verstand van zuigelingenvoeding. De functie van suikers in voeding voor zuigelingen en de risico’s ervan kunnen mogelijk door hen niet correct worden ingeschat. Moedermelk bevat inderdaad rond de 7% lactose, maar daarbovenop nog enkele grammen oligosacchariden en wel zo’n 130 verschillende soorten daarvan. Oligosacchariden leveren geen energie, maar zijn voedsel voor de gunstige bacteriën in de darm en zijn een belangrijke factor in het ontstaan en behouden van een gunstig darmmicrobioom. Oligosacchariden zijn ook de niet verteerbare onderdelen van humane melk. (Lees meer over darmgezondheid bij kinderen in De Poepdokter 3 [Junior]. Lactose is een heel belangrijke, essentiële, brandstof en bouwstof voor de ontwikkeling, groei en functie van de hersenen. De suikers in moedermelk zijn geen verhoogd risico voor tandbederf. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan, al decennia lang en vanuit diverse disciplines waaruit dit duidelijk blijkt. Naast het soort suiker in moedermelk spelen ook specifieke eiwitten en andere beschermende stoffen in moedermelk een rol bij de bescherming van het gebit van kinderen die aan de borst drinken of met moedermelk worden gevoed. De beschermende stoffen in moedermelk werken tegen de bacteriën die zoetigheid en voedselresten omzetten in tandbederf.
De suikers in moedermelk hebben een duidelijke functie en moedermelk heeft een ingebouwde bescherming tegen infecties van allerlei soort, inclusief die in de mond. Kunstvoeding is niet een erg geschikte vervanger voor moedermelk omdat het om te beginnen geen soortspecifieke ingredienten heeft (niet alle koolhydraten of eiwitten of vetten zijn hetzelfde), maar ook omdat het de ingebouwde bescherming tegen allerlei ziektes mist, waaronder de bescherming tegen allerlei soorten infecties. In enkele gevallen is kunstmatige zuigelingenvoeding nodig, wanneer er geen menselijke melk voorhanden is, maar het is nooit de beste keuze voor het kind. Kunstmatige zuigelingenvoeding is een poging om iets te maken dat, wat betreft voedingswaarde, voldoende op moedermelk lijkt om een kind te laten overleven.
De risico’s, door het niet krijgen van moedermelk of menselijke melk, op ziekte op korte en langere termijn zijn relatief hoog en ook de kans om vroegtijdig te overlijden is groter bij kunstvoeding dan bij voeding met menselijke melk. En ja, obesitas en tandbederf horen daar ook bij. Niet perse omdat kunstvoeding veel meer suiker zou bevatten, maar omdat het de verkeerde suikers zijn zonder de ingebouwde bescherming van moedermelk.
Over de samenstelling van moedermelk wat betreft suiker en vet en hun functie: Samenstelling van moedermelk: Suiker en vet
Een paar jaar terug was er ook zo’n ophef over suiker in potjesfruit: Suiker in potjesvoeding
Zoek op suiker op deze pagina’s
Zoek op suiker op het oude blog