Geplaatst op 1 reactie

Soort en gender specifiek

soort en gender specifiek

Kranten willen nieuws brengen en sommige kranten willen sappig nieuws brengen. Sappig nieuws moet vooral lezers trekken, mag ook tranen trekken en mag belachelijk zijn. Het mag ook waar zijn, maar dat is geen vereiste. Echte-waarheid-nieuws wordt meestal namelijk niet als sappig ervaren. De leveranciers van sappig nieuws gaan ook niet vaak zelf op zoek naar sappig-nieuws-items, maar spelen volop leentjebuur bij elkaar.

Kritiekloos nemen ze elkaars sappigheidjes over en proberen elkaar te overtreffen met pakkende koppen. Het Laatste Nieuws (HLN.be) speelde weer eens leentjebuur bij Daily Mail (dailymail.co.uk) en berichtte: ‘Jongens en meisjes hebben aparte flesvoeding nodig’. Goossens MacCann had dat gebietst van Macrae van de Daily Mail, die het de titel ‘Should boys and girls get DIFFERENT formula milk?’ meegaf, met lekker schreeuwerige hoofdletters erin, voor de extra jus. (Referenties naar de oorspronkelijke artikelen onderaan dit blog.)

Speciale kunstvoeding voor jongens en meisjes?

HLN opent met ‘’ Een Amerikaanse onderzoekster aan Harvard roept op voor meer onderzoek naar genderspecifieke flesvoeding voor baby’s.’’ Dit is een pertinente leugen en als zodanig overgenomen uit de Daily Mail: “Dr Katie Hinde, from Harvard, says formula milk should be gender-specific”. Dr. Hinde is furieus over deze foutieve melding en schrijft daarover in haar eigen blog: ”After specifically correcting reporters yesterday during our interview I have been hideously mis-represented in the Daily Mail and the Guardian. I won’t even link to their articles because of them.’’ Dr. Hinde onderzoekt geen mensenmelk, maar apenmelk en andere onderzoekers hebben koeienmelk onderzocht. Uit die en andere onderzoeken blijkt dat de melk van zoogdieren niet alleen wisselt naarmate de zoogperiode duurt, het tijdstip van de dag of de hoeveelheid melk, maar ook afhankelijk van het geslacht van het drinkende jong. Er zijn aanwijzingen dat dit ook bij mensen zo is.

Dat is fascinerend onderzoek, denk ik. Het onderstreept de unieke species en individu specificiteit belang van het concept zoogdier. In zijn geheel is dat concept de manier waarop zoogdieren niet alleen overleven, maar floreren in grote diversiteit, maar ook waarop elk individu de beste kansen krijgt voor persoonlijke groei en ontwikkeling. De basissamenstelling van de melk van elke soort is perfect afgestemd op de behoefte aan zorg, bescherming, groei en ontwikkeling van de soort. En de melk van elk moederdier is afgestemd op daarbovenop komende specifieke noden van haar jongen. Elk jong is uniek en onder andere omstandigheden geboren en al die omstandigheden vereisen net even andere combinaties en verhoudingen van voeding en bescherming.

Alle verschillen tussen individuele melk binnen een soort is vele malen kleiner dan de variatie in de melk van verschillende soorten. En de verschillende melk die één moeder voor haar verschillende kinderen maakt verschilt onderling nog weer minder. Daarom is de melk van de eigen moeder altijd goed, ook  al is die melk in eerste instantie afgestemd op een broertje of zusje. En de melk van een andere moeder is ook nog steeds heel erg goed, want de soortspecificaties gelden nog steeds. Melk van een andere soort kan min of meer goed zijn, naarmate de soorten minder of meer overeenkomen. Zo zal chimpanseemelk voor mensenbaby’s beter zijn dan koeienmelk, maar koeienmelk zal beter zijn dan zeekoeienmelk.

Daar ging dus het gewraakte artikel over, over al dat soort verschillen en aanpassingen. De journalisten, van het soort dat altijd op de uitkijk is naar sappig nieuws hebben de onderzoekster (een vooraanstaande en zeer gerespecteerde wetenschapper) dus gewoon die woorden over kunstvoeding in de mond gelegd, zelfs na uitdrukkelijke verklaring van dr. Hinde dat zij dat niet zegt en niet bedoelt. Dit soort journalistiek brengt sommige mensen tot de uitspraak: ‘’Het staat in de krant, dus het zal wel niet waar zijn.’’ En dat is jammer, want er zijn nog steeds journalisten die wel echt nieuws willen brengen, nieuws dat ook nog waar is en waardevol. Bijvoorbeeld die van Discovery News, die het verhaal over het onderzoek van Hinde wel waarheidsgetrouw bracht. In het blog van dr. Hinde staan wat links naar volledige en meer waarheidsgetrouwe artikelen over onderzoeken naar de specificiteit van zoogdierenmelk. Heel interessant, en naar mijn mening ook heel sappig, maar dan op een goede manier.

O, en die speciale kunstvoeding voor jongens en meisjes, nou daar gaan ze het niet mee redden, hè. Want ook je plaats in de kinderrij heeft invloed op de melk die je van je moeder krijgt, je geboortegewicht, de zwangerschapsduur tot je werd geboren, de manier waarop je drinkt, groeit en ontwikkelt, het moment van de dag en je leeftijd. De fabrikanten zouden met wel 100 verschillende types melk moeten komen, willen ze ook maar enigszins in de richting van verschillende soorten moedermelk willen komen. Laten we dat onderzoeksgeld maar liever steken in een betere bescherming van borstvoeding en van de acceptatie en beschikbaarheid van donormelk als moeder om een of andere reden onvoldoende melk heeft of geen borstvoeding kan geven.

Bronnen.

Goossens McCann N: “Jongens en meisjes hebben aparte flesvoeding nodig“. 15/02/14.

Bron: Daily Mail: Macrae F: Should boys and girls get DIFFERENT formula milk? Researchers believe the sexes may have different needs 14 February

reactie van Katie Hinde: Terrible “Reporting” by the Daily Mail Klotz I: Breast Milk Varies for Males, Females. Feb 14, 2014 Discovery News

1 gedachte over “Soort en gender specifiek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.