Reclame en de WHO code

WHO Code (themapagina)

Code

Ik heb al meermaals geschreven over ”de WHO Code” (zie links onder de titel). De WHO Code is opgesteld met als doel het beschermen van kinderen en hun gezondheid, wereldwijd! door middel van het beschermen van hun primaire en preferente voeding: borstvoeding.

Als lactatiekundige ben ik erg blij met de Code en ik werk dan ook strikt binnen de daarin gestelde regels. In de lactatiekundige praktijk is dat redelijk eenvoudig. Ik moet al beter opletten als ik word gevraagd om lezingen te houden of les te geven. De aanbieder, die mij zal betalen, mag niet worden gesponsord, op enige wijze, door ondernemingen en instellingen die zich niet aan de Code houden. Het is daardoor noodzakelijk dat ik nu en dan financieel zeer aantrekkelijke opdrachten afwijs, want ik kan als lactatiekundige niet, op welke wijze dan ook, worden betaald door mensen en organisaties en ondernemingen die zich niet houden aan de richtlijnen van de Code (en de aanvullingen erop).

De derde poot van Eurolac Lactatiekunde is de winkel. Winkels, zou je kunnen zeggen, gaan vooral over reclame. Ik mag voor een heleboel dingen geen reclame maken (of zelfs beschrijven waarvoor ze dienen of hoe ze te gebruiken), omdat een flink deel van mijn producten kunnen worden gezien als vallend onder de inspectie gezondheidszorg. Verder kan ik aantal dingen niet verkopen en er reclame voor maken omdat ze onder de artikelen van de Code vallen. Dat wordt tricky, want ik mag die dingen wel verkopen (zoals kunstvoeding —mocht ik dat willen— en flessen en spenen en zo, maar ik mag er geen reclame voor maken. En is het te koop aanbieden in je openbare webwinkel op zich al niet een vorm van reclame? Om aan de veilige kant te blijven —en omdat ik geen behoefte heb aan de verkoop van die spullen— bied ik ze niet te koop aan, niet boven en niet onder de toonbank.

Ik wil mijn winkel en mijn site ook niet laten betalen door reclame. De reclame die de bezoekers zouden zien is niet bepaald door mijn content, maar door het surfgedrag van de bezoeker. Ik heb als ontvanger van de reclame inkomsten ervan vrij weinig zeggenschap over wat wel en niet wordt vertoond. En omdat ik op geen enkele manier het risico wil lopen dat er opeens bij iemand een reclame voor kunstvoeding, flessen op spenen opduikt, heb ik ervoor gekozen mijn site niet te laten sponsoren.

Maar hier komt het grote probleem.

Het overgrote deel van mijn site is gevuld met informatie. Goede, degelijke, eerste klas informatie over de menselijke lactatie en (de begeleiding bij) borstvoeding.

Het geven van die informatie en het begeleiden bij borstvoeding is mijn vak, mijn broodwinning (consulten, lezingen, cursussen, …). Hier op de site deel ik al die kennis en ervaring en informatie met iedereen die het kan gebruiken en ik doe dat gratis. Dat kost vrij veel tijd, die ik niet aan betaald werk kan besteden en ik doe dat met liefde. Want de veiligheid en gezondheid van kinderen gaat mij, net als de opstellers van de WHO Code zeer aan het hart. Naast dat liefdewerk-oud papier werk is er ook nog het bouwen en onderhouden van de site. Ook daar gaat een boel geld in zitten. Veel eigenaren van sites betalen juist die kosten door reclame toe te staan.

Maar toen bedacht ik me: elke dag komen er rond de 400 mensen een kijkje nemen op deze site, ze lezen, doen informatie op en ik krijg met regelmaat enthousiaste feedback over hoe het mensen heeft geholpen. Als nu eens een paar van die mensen een donatie doen om het mogelijk te maken om deze site zonder reclame toch up and running te houden. Doneren is heel eenvoudig. Je kunt in de webwinkel een donatie ”kopen” en dan gaat het verder vanzelf. Of je geeft via mijn PayPalPot.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac.net is een gratis site met een zeer grote hoeveelheid eerste klas informatie over borstvoeding. De site wordt niet door de industrie of andere financieel belanghebbenden gesponsord (dat wil zeggen dat er geen irritante advertenties door de tekst heenlopen).  De site is voor bezoekers gratis, maar het kost erg veel geld om een site te onderhouden en de informatie erop te zetten. Het zou enorm helpen als mensen die deze site bezoeken en er voor hen waardevolle informatie halen een vrijwillige bijdrage zouden willen geven.

Doneer nu!