Geplaatst op 1 reactie

Plantmelk

plantmelk

Plantmelk: De karmozijnbes of phytolacca is een grote, bossige plant met grote bladeren en onopvallende bloemen. Wordt gebruikt bij borstvoeding problemen, zoals overproductie en borstontsteking. Hoe werkt dat eigenlijk?

De karmozijnbes of phytolacca is een grote, bossige plant met grote bladeren en onopvallende bloemen. Pas als de bessen rijp worden, valt de plant op: diep, donker, purper-rood zijn de bessen die op een soort maiskolfvorm gegroepeerd zijn. Het is een kleur die wordt geassocieerd met bloed. De bessen worden gebruikt om stoffen te verven. De Engelse naam voor phytolacca is ‘’Poke Root’’. Poke komt van de het woord pocan (in een Noord Amerikaanse inheemse taal) met de betekenis bloedrood. De plant heeft van oudsher een belangrijke plaats in de natuurgeneeskunde.

De meeste delen van de plant zijn giftig, hoewel de jonge scheuten kunnen worden gegeten als groente. Giftige planten zijn vaak in heel kleine doses juist geneeskrachtig en dat geldt voor de karmozijnbes ook. Het kan worden gebruikt als braakmiddel na het inslikken van vergif, maar de grens tussen een therapeutische dosering als braakmiddel en een dodelijk middel met heftige braken en fatale diarree is maar erg klein. Het wordt daarom over het algemeen niet in die hoedanigheid gebruikt. De onderdrukkende werking op het hart en de ademhaling, het gehoor en het zicht maken het ook eerder een gevaarlijk middel, waar makkelijk meer kwaad dan goed mee wordt gedaan.

In heel kleine doseringen echter, bij voorkeur in lage homeopathische verdunningen, heeft phytolacca verbazingwekkende kwaliteiten. Het geneest niet zelf, maar zet het lichaam aan tot zelfgenezing door het inwerken op de metabolische processen (men noemt dergelijke kruiden alteratief). Het heeft als zodanig een regulerende werking op de functie van het lymfesysteem. Daarnaast reguleert het ook de werking van de melkklieren, waardoor een overenthousiaste melkaanmaak kan worden getemperd.

Door de alteratieve invloed op met name het lymfesysteem is het een goed ontgiftingsmiddel en heeft het een gunstige invloed op ontstekingsprocessen. Afvalstoffen worden door het lymfesysteem afgevoerd. Bij ontstekingsprocessen is er veel afval om te verwijderen en een niet goed werkend lymfesysteem kan daar moeite mee hebben. In plaats van het wegwerken van een probleem wordt de ontsteking dan zelf het probleem.

Phytolacca is een uitstekend middel om te gebruiken bij een verstopt melkkanaal en een borstontsteking. De alteratieve werking zorgt voor een goed functionerend lymfesysteem dat het afval van de ontsteking snel en goed kan afvoeren. Phytolacca vermindert dus niet de melkproductie, maar helpt wel bij het verminderen van de vochtstuwing die vaak samen gaat met verstoppingen en ontstekingen.

Gebruik nooit meer dan de op de verpakking aangegeven dosis! Zie ook: Hulpmiddelen en technieken bij verstopte melkkanalen en borstontsteking

Natuurlijk moet ook de oorzaak voor de verstopping of de borstontsteking worden aangepakt, anders kun je aan de gang blijven. Over het algemeen is de uiteindelijke oorzaak voor verstopping en borstontsteking stilstaande melk (melkstase). Dit kan door te veel melk, overslaan van voedingen of obstructies. Zorg voor vaak voeden of kolven, rust en warmte. Een dompelbad in zout water kan vastzittende melk weer aan het stromen krijgen, evenals warme, vochtige kompressen. Wat geraspte verse gember in het kompres geeft nog beter resultaat. Voor wie meer van koel houdt kan een kwarkkompres of een pleister van groene leem veel goed doen.

Wie een borstontsteking heeft is ziek en moet naar bed. Met kind. Laat je verwennen met kopjes thee, een krantje en versgeperst sap. Houd je kind dicht bij je en voed om de haverklap en dan nog eens en doe heel veel dutjes tussendoor samen met de baby.

1 gedachte over “Plantmelk

  1. […] Phytolacca (planmelk) – homeopathisch middel wat wordt ingezet bij ontginning van de lymfe […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.