Geplaatst op Geef een reactie

Omgekeerde realiteit

De titel van dit blog komt uit het artikel van Diane Wiessinger ”Watch your language”. Zij heeft het daar over ”inverting reality” wanneer er bij onderzoeksverslagen en rapportages wordt gesproken over voordelen van borstvoeding of betere uitkomsten bij borstvoeding. Uitspraken zoals ”borstvoeding beschermt tegen xyz” of ”kinderen die borstvoeding krijgen zijn gezonder of slimmer”.

Inspiratie
Hunziker UA, Barr RG: Increased carrying reduces infant crying: a randomized controlled trial. Pediatrics. 1986 May;77(5):641-8.
Bron
Diane Wiessinger, MS, IBCLC: Watch Your Language
Tegengeluid
Breastfeeding Medicine; Physicians blogging about breastfeeding: Might there be risks of risk-based language?

Sinds de publicatie van dit artikel door Wiessinger  heb ik (en velen met mij) (in de lactatiekunde-wereld is sindsdien ook de term ”to Wiessingerize” ontstaan) geprobeerd altijd de juiste bewoordingen te gebruiken voor de uitkomsten van onderzoeken, altijd uit te gaan van de biologische norm als nulwaarde en de interventie daartegen af te zetten. Toch zijn er ook experts, zoals dr. Stuebe (zie derde link) die denken dat die ”risico gebaseerde taal” juist averechts kan werken. In de commentaren op haar artikel staan veel steunbetuigingen, maar ook pogingen tot nuancering. Mijn reactie was (en daar sta ik nog steeds achter): ”Ik begrijp het idee erachter, maar ben het er niet mee eens. In voorlichting over zuigelingenvoeding moet duidelijk en eerlijk worden gesproken. De waarheid verdoezelen omdat die pijnlijk kan zijn daar schiet niemand iets mee op. Eerlijke onverdoezelde informatie moet wel gepaard gaan met werkbare alternatieven en oplossingen. De waarheid moet geen lege retoriek worden.”
Ik ben gaandeweg ook mijn taal gaan aanpassen bij andere zaken dan zuigelingenvoeding, zoals onderzoeken over zwangerschap, baring en opvoeding. Zo kwam deze meme langs op Facebook. Dragen wordt geportretteerd als de interventie met zeer gunstige uitkomsten. Dragen is dus een bonus in deze optiek. Maar mensen zijn dragers, het dragen van het kind is essentieel, hoort erbij, net als ademhalen en borstvoeding. Daarom zou hier beter hebben kunnen staan dat kinderen die niet of onvoldoende gedragen worden daarvan nadelen ondervinden.

Rond de baring en het kraambed zijn er zo ook dingen die verkeerd om worden benoemd. Men heeft het over de voordelen van uitgesteld afnavelen in plaats over de risico’s van te vroeg afnavelen. Of over de voordelen van huidcontact tussen moeder en kind en niet over de risico’s van het scheiden van moeder en kind.

Deze manier van denken en bespreken wordt weerspiegeld in allerlei protocollen en routines in de zorg voor kinderen en hun ouders. Veel protocollen en routines gaan namelijk ook niet uit van de biologische blauwdruk van de mens, van de biologische norm dus, maar van de culturele interventies. We denken dat alleen in hun bedjes liggende kindjes de norm zijn. We denken dat huilende kindjes de norm zijn. We denken dat allerlei tekorten en vaak ziek zijn normaal zijn. Al die die dingen zijn niet normaal. Helaas zijn ze wel gewoon. Gewoon is wat je vaak ziet, maar dat hoeft daarom nog niet normaal te zijn. Normaal is wat voldoet aan de norm.

We leven dus in een omgekeerde realiteit als het gaat om onderzoeken, wetenschap en protocollen rondom de zorg voor moeders en kinderen. Dat is jammer en voor de moeders en vooral hun kinderen kan dat funest zijn. Ik zou dus graag zien dat met name zorgverleners (maar ook journalisten en anderen die wetenschap in de media brengen) beter op hun taal letten en in hun uitingen uitgaan van de werkelijke, de biologische norm. en dus spreken over de nadelen of de risico’s van het afwijken van die norm. Niet om bang te maken, maar om de zaken in het juiste perspectief te stellen.

Meer blogs op Eurolac.net over de in blog besproken thema’s:

Borstvoeding is niet de beste keuze – Schuld en voeding – Normvoeding – Het Voldemort effectAfhankelijkheid en onafhankelijkheidNatuurlijk, normaal en gewoon

O, en wellicht ten overvloede:

Bij het gebruiken van de juiste bewoordingen is het wel noodzakelijk dat er voldoende kennis is om ouders te begeleiden in het zogen en zorgen volgens die norm. Anders is het inderdaad alleen bangmakerij en kan het allemaal volkomen averechts gaan werken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.