Geplaatst op 1 reactie

Nieuwe ideeën resistentie

Ik kwam een video tegen op YouTube met een korte lezing door een arts die het had over zijn verkeerde inschatting van bepaalde ziektesituaties, waar hij na dapper onderzoek van vond dat de medische wereld er oorzaak en gevolg door elkaar haalt en de slachtoffers beschuldigt van zichzelf ziek maken. Tegen het einde van zijn boodschap zegt hij dat artsen (en ik breid dit uit naar alle zorgverleners) zichzelf moeten genezen van hun ”nieuwe ideeën resistentie”.
Dit was een analogie naar zijn specifieke onderwerp, namelijk obesitas, diabetes en insuline resistentie. De medische wetenschap toont zich graag als een op wetenschappelijk bewijs opererende discipline, maar hangt in feite vaak samen van de axioma’s* en paradigmata**. Dat is een veilige en vertrouwde omgeving, geordend en overzichtelijk. Mensen hebben een drang naar conservatisme en conformisme: alles bij het oude en vertrouwde laten en meedoen met de grootste groep.

*) Een axioma (of postulaat) is in de wiskunde en logica sinds Euclides en Aristoteles een niet bewezen, maar als grondslag aanvaarde bewering. Een axioma dient zelf als grondslag voor het bewijs van andere stellingen. Een axioma maakt deel uit van een deductief systeem. In de wiskundige logica heet een deductief systeem een theorie.
**) In de wetenschapsfilosofie duidt paradigma op het stelsel van modellen en theorieën dat, binnen een gegeven wetenschappelijke discipline, het denkkader vormt van waaruit de werkelijkheid geanalyseerd en beschreven wordt. Langer bestaande paradigma’s worden vaak niet meer bewust beleefd.

zeurende uitlaatklepIn de bovengenoemde lezing ging het erover of je een diabetes patient met afsterving van ledematen wel zelf de schuld mag geven van die conditie. Volgens de geldende regels wordt diabetes veroorzaakt door obesitas en obesitas door ongecontroleerd overeten en te weinig beweging. Eigen schuld, dikke bult, had je maar niet zo lui moeten zijn en zoveel vreten. Maar dappere onderzoekers, waaronder de spreker, deden onderzoek tegen de geldende opvattingen in en kwamen tot de conclusie dat obesitas eerder een gevolg dan een oorzaak is van insulineresistentie (de eigenlijke veroorzaker van zowel diabetes als overgewicht).

En laat nu voor een flink deel de dieetvoorschriften van de laatste decennia daaraan mede ten grondslag liggen. Dat vraagt om stevig omdenken. Niet het gevreesde vet, zelfs niet verzadigd vet, maar geisoleerde suikers en suikervervangers zijn de boosdoeners.

Een heel enge trend is dat overgewicht en diabetes op steeds jongere leeftijd voorkomen. Zorgverleners raken in paniek, want we willen kinderen gezond houden. Tegelijkertijd lijden veel zorgverleners in meer of minder ernstige mate aan nieuwe ideeën resistentie. Dit geldt ook voor de tak van sport die de bevolking voorziet van voedingsadviezen. De machinaties van de voedingsindustrie maken het er niet beter op en zetten mensen aan tot meer consumptie van insuline resistentie bevorderende producten. Geraffineerde suikers en graanproducten en kunstmatige zoetstoffen zetten het lichaam aan tot het zich verzetten tegen insuline. Kustmatige zoetstoffen zetten aan tot meer eten, omdat de hersenen het signaal ”zoet” omzetten in ”koolhydraten” (ook als er geen koolhydraten in zitten) en de alvleesklier aanzetten tot hoge insuline afgifte, met honger en suikercravings tot gevolg. Suikers en zetmelen nemen de plaats in van het gedemoniseerde vet voor smaak en consistentie van het voedsel.

Ook voedselachtige producten die speciaal voor kinderen op de markt worden gebracht hebben veelal een hoog aandeel enkelvoudige koolhydraten (suikers en witmeel en dergelijke) en/of kunstmatige zoetstoffen. Dit geeft kinderen ten eerste een smaak voor zoet en ten tweede legt het de basis voor insuline resistentie. Kinderen zijn beter af met normaal voedsel, in een zo min mogelijk bewerkte staat, vers en huisgemaakt. Dit geldt voor thuis, uiteraard, maar ook voor de kinderopvang en voor de maaltijden die op school worden gegeten. Voor ouders: investeer in een goed basiskookboek, koken is niet moeilijk als je de basisprincipes kent. Voor de opvang: verdiep je eens in andere zienswijzen over voeding en bevecht je nieuwe ideeën resistentie.

Gezonde voedingsbronnen voor kinderen

  • verse groenten, rauw, gestoomd of gestoofd in vet
  • fruit, rauw of gestoofd in vet, of met vette (Griekse) yoghurt, volvette kwark of room
  • volkoren granen, met mate
  • biologische eiwitbronnen, plantaardig of dierlijk, in zo min mogelijk bewerkte vorm
  • om te drinken: water en slappe thee

Te vermijden voedingsbronnen voor kinderen

  • Suikers en enkelvoudige zetmelen, geïsoleerd en geraffineerd
  • ”Vloeibare calorieën”, vruchtensap, limonade, diksap, gezoete thee
  • Kant en klare voedselproducten, vooral die speciaal voor kinderen
  • Industrieel bewerkt voedsel (alles uit pakjes en zakjes)

Over de video:

What if obesity has nothing to do with eating too much? Peter Attia, MD, President and co-Founder of the Nutrition Science Initiative, says we don’t know enough about the science of weight gain, and that clinicians — and society — should stop blaming the victims. Rond 14min28sec heeft hij het over het je (als zorgverlener)  genezen van ”New Idea Resistance” in analogie van insuline resistentie.

 

1 gedachte over “Nieuwe ideeën resistentie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.