Geplaatst op Geef een reactie

Meest

Na de intro Vraag, en de eerste twee ‘U vraagt-wij draaien’ afleveringen Meer en Nog Meer nu aflevering 3: Meest. Over het beïnvloeden van de hoeveelheid melk die je maakt. De meeste moeders willen meer, sommigen willen minder. Of beter. Dit waren de vragen: – Galactagogen. – Pepernoten en kruidnoten, kunnen die productieverhogend werken? – Bv stimulerende voeding en bv remmende voeding (wat, welke mate?) -Kun je de hoeveelheid vitamine (c met name) verhogen in mm door zelf een hogere dosis (fruit of supplementen) in te nemen? En dit is het antwoord:

Rijke, overdadige stomen vette melk, borsten overstromend van witte, vloeibare liefde. Dat is wat moeders zich voorstellen als ze aan succesvol borstvoeding denken. We zagen in de vorige aflevering van dit drieluik al dat dat soms ook niet echt een onverdeeld genoegen is. Maar sommige moeders hebben werkelijk problemen om de melkproductie blijvend op een voldoende peil te krijgen. Voor we daaraan gaan werken met allerlei middelen (”galactogogen”), moeten we eerst weten hoe de borsten, de baby en de melkafgifte werken. De basis voor een goede melkproductie is altijd goed en vaak de borsten leegmaken, bij voorkeur door een drinkend kind. De manier waarop mensenmelk wordt gemaakt, de samenstelling van de melk, de spijsvertering van het mensenkind en de manier waarop wij groeien en ons ontwikkelen, wijzen erop dat er vaak moet worden gevoed. In de eerste weken is 10-12 keer per etmaal het minimum. Niet het gemiddelde, maar het minimum. De rest van het eerste levensjaar blijft 8-10 keer per etmaal (ook in de nacht) heel normaal voor een stevige melkproductie en een goed groeiend en zich ontwikkelend kind. Veel productieproblemen later zijn terug te voeren op te weinig voeden in de eerste dagen en weken. Gelukkig zijn veel productieproblemen ook op te lossen door opnieuw vaak en goed te voeden. Bij een te lage productie moet naast de frequentie van het voeden (hoe vaak) ook gekeken worden naar de effectiviteit van het drinken. Sommige kinderen zijn wel heel hard bezig en lijken veel melk te verplaatsen, maar krijgen toch weinig binnen. Laat dit altijd door een deskundige nakijken. Een deskundige is in dit geval iemand die specifiek over borstvoeding heeft doorgeleerd, dus een lactatiekundige of een contactpersoon/leidster van een borstvoedingsorganisatie.

null
Was afdruk van een lacterende borst

Als de frequentie goed is en het drinken effectief en toch is er te weinig melk, dan kan er worden gekeken naar opties voor medicinale ondersteuning of ondersteuning met kruiden of voedsel. Medicijnen die de melkproductie opwekken zijn meestal medicijnen die eigenlijk ergens anders voor zijn bedoeld, maar die prolactine afscheiding als bijwerkingen hebben. De bekendste en veiligste daarvan is Domperidon. Op de vraag – Pepernoten en kruidnoten, kunnen die productieverhogend werken? kan ik kort zijn: Ja, in theorie wel, als er voldoende hoeveelheden anijs en eventueel venkel of fenegriek in zitten. Anijs en fenegriek staan bekend om hun melkproductiebevorderende eigenschappen. Van venkel wordt dat meestal ook gezegd, maar dat is in dit opzicht toch minder sterk. Venkel heeft met name een gunstig effect op darmgerommel. Maar pas op: in grotere hoeveelheden gaat het juist voor darmgas zorgen. Wie serieus ondersteuning nodig heeft kiest liefst voor een combinatie van fenegriek en galega (Franse lelie). Deze kruiden zijn, in tegenstelling tot de meest andere, wel onderzocht en hun werking is aangetoond. Fenegriek stimuleert de afgifte van prolactine, maar galega zorgt ervoor dat die extra prolactine ook plaats heeft om te werken. Galega stimuleert namelijk de groei van het borstklierweefsel. Rapportages van gebruiksters geven aan dat er een duidelijk waarneembaar effect is op de melkproductie. Wel altijd in combinatie met veel huidcontact en veel voeden. de werking van fenegriek wordt ondersteund door Gezegende Distel of Mariadistel.

null
Een petemoei met toverstokje is meestal niet nodig, goed en vaak voeden en misschien wat steun van medicijnen, kruiden of voedingsmiddelen is meestal voldoende.

Tot slot zijn er nog de borstvoedingsthee en de speciale voedingsmiddelen. Die zorgen over het algemeen voor een toevoer van bepaalde vitaminen en mineralen of werken in op het algemeen gevoel van welzijn en het weerstandsvermogen. Hierdoor wordt er makkelijker melk gemaakt en stroomt ze makkelijker. Ook het lief zijn voor jezelf, door iets speciaals klaar te maken, of gepamperd te worden door iemand die iets speciaals voor jou klaarmaakt, zorgt voor een betere melkstroom door het wegnemen van angst en stress. Vele critici en sceptici zeggen dat dit dan dus berust op placebo effect. Mijn reactie daarop is: ”Nou, én?”. Als het werkt, werkt het, en als het verder geen kwaad doet, kun je er bezwaarlijk iets op tegen hebben dat de borstvoeding periode van moeder en kind er plezieriger door wordt.

Eerder schreef ik over te weinig melk al op het oude blog.

Van harte aanbevolen als je meer wilt weten over meer melk maken:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.