Geplaatst op 5 Reacties

Mag dat wel?

Tandarts verdoving, nagellak, haar verven, tattoo zetten of verwijderen, kwikvullingen verwijderen: kan dat allemaal als je borstvoeding geeft? Dit soort vragen passeert met regelmaat de revue. Mensen lijken het idee te hebben dat borstvoeding geven een heel eng iets is. Het goede nieuws is: voedende moeders zijn net echte mensen. Ze doen gewone mensendingen en over het algemeen is dat ook prima.

Titelfoto: Moedervlek baby = tattoo moeder. Bron: http://www.pinterest.com/pin/466052261409182391/

Het slechte nieuws is dat het soms moeilijk over te brengen is in een maatschappij waarin men denkt dat borstvoeding geven iets Heel Bijzonders is en Iets Heel Moeilijks. Maar echt: moeders die borstvoeding geven zijn net gewone mensen die gewone mensen dingen mogen doen. Het opleggen van allerlei restricties in het doen van al die gewone mensen dingen maakt van borstvoeding iets heel erg moeilijks, haast niet op te brengen voor gewone mensen.

De veiligste manier van haarverven is natuurlijk gewoon met een vlotte zwaai van je toverstaf en een goede spreuk, zoals Tonks dat doet (Harry Potter en de Orde van de Feniks)
De veiligste manier van haar verven is natuurlijk gewoon met een vlotte zwaai van je toverstaf en een goede spreuk, zoals Tonks dat doet (Harry Potter en de Orde van de Feniks)

Wie denkt dat bepaalde handelingen of dingen bij borstvoeding gevaarlijk zijn, kan zich afvragen of die ook niet gevaarlijk zijn voor haarzelf. Laten we de voorbeelden van nagels lakken of haren verven eens nemen. Nagellak en haarverf zijn inderdaad stoffen die je niet zou willen opdrinken en dus zou je ze ook niet aan je baby te drinken willen geven. Gelukkig doen we dat ook niet, we smeren het op onze nagels of in onze haren. En daar blijft het ook, of toch grotendeels. We willen een kleurtje op onze nagels of in onze haren, maar niet in de huid of in het bloed. Nu zullen er sporen van de lak of de verf mogelijk op de huid komen en erin worden opgenomen. Opname via de huid is echter een moeizame zaak. De huid is namelijk een barrière die is bedoeld om dingen buiten te houden en een uitscheidingsorgaan om afval het lichaam uit te krijgen. De andere uitscheidingsorganen zijn het nieren-blaasstelsel, het bloed-lever-darmsysteem en de longen. De bloedbaan is het vervoerssysteem van bouw-, brand- en afvalstoffen, de longen leveren zuurstof aan en voeren koolzuurgas af, de lever breekt giftig afval af en stuurt via het bloed naar de nieren voor verdere verwerking of naar de darmen voor directe afvoer. De longen zijn de enige die zowel een een ingang als een uitgang zijn, de lever en de nieren zijn een doorgangsstation, de huid is grotendeels eenrichtingsverkeer: afval naar buiten, vrijwel niks naar binnen. Het verdient wel aanbeveling om bij nagellak en haarverf te voorkomen dat de dampen worden ingeademd. Dat is voor jezelf ook niet zo heel gezond en voor je baby al helemaal niet.

Enkel tattoo
Enkel tattoo. Ontwerp door auteur

Een tattoo laten zetten is toch een beetje een ander verhaal, omdat dat niet op de huid, maar in of net onder de huid wordt gebracht. Met de naald wordt een wondje gemaakt waarin een druppeltje inkt wordt gespoten. Dit vormt samen een mini-littekentje. Al die littekens samen vormen het patroon. Het is de bedoeling dat de inkt in dat wondje blijft. Dat is een beetje zo het idee van een tattoo, zeg maar. Het is dus niet de bedoeling dat de inkt echt in de bloedbaan komt, maar dat kan toch wel gebeuren. Het is niet bekend of dit dan ook in de melk komt. De hoeveelheden zullen, hoe dan ook, zeer klein zijn en niet waarschijnlijk tot problemen leiden.

Er is bij een tatoeage echter een heel ander probleem en dat is het infectierisico. Via vuile naalden kunnen ernstige ziektes, zoals HIV of hepatitis van de ene klant op de volgende worden overgedragen. Het is zaak een artiest te zoeken die goed is opgeleid en zeer hygiënisch werkt. Ook de nazorg is belangrijk om infectie van de wond te voorkomen. Bij elke net gezette tattoo zal er een ontstekingsreactie optreden, ook zonder infectie. Ontstekingen en infecties kunnen een voedende moeder verzwakken en ze kunnen wat moeilijker genezen. Dit kan effect hebben op de melkproductie en in het geval van een infectie kan de baby ook worden geïnfecteerd. De antistoffen in moedermelk zorgen er dan ook wel weer voor dat het risico van echt ziek worden door een geïnfecteerde tattoo van zijn moeder klein blijft.

De tandarts verdoving verdooft het deel van de mond waar de tandarts gaat werken en blijft  daar. Geen gevaar voor de baby. Als de tandarts oude kwikvullingen gaat verwijderen is het oppassen geblazen, maar niet alleen ter wille van de baby. Ook voor jezelf is dat een riskante aangelegenheid. Je moet daarbij vertrouwen op de professionaliteit van de tandarts. Laat je er door de tandarts goed over voorlichten en vraag eventueel een second opinion.

 

5 gedachten over “Mag dat wel?

 1. Ik heb bij mijn middelste een tattoo laten zetten terwijl ik nog bv gaf. Moest wel jokken tegen de tattoo artiest want hij had het niet gedaan als hij dat zou weten.

  1. Dat zijn waarschijnlijk de officiële richtlijnen waaraan hij zilch moet houden

   1. Ja klopt wat ik op zich een hele goede zaak vind hoor, ze vertelden mij ook dat ze standaard bij zwanger en bv geven niet tatoeëerden bij vrouwen. Nu zou ik het zwanger ook nooit doen maar een goede zaak met GGD certificaat vertrouw ik wel wat bv betreft.

    1. Je mag ook geen bloed geven als je een nieuwe tattoo hebt. Aangezien melk van bloed gemaakt wordt lijkt het mij logisch dat het afgeraden wordt

 2. En hoe zit het met een tattoo weg laseren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.