Geplaatst op Geef een reactie

Kweekmelk

Kweekvlees kennen we, dat is vlees dat niet in een stal groeit, maar in een laboratorium. er zijn nu mensen aan het proberen of je ook kweekmelk kunt maken, dus in een laboratorium gekweekte melk in plaats van melk die in een moederborst wordt gemaakt.

Mijn aandacht werd gevestigd op een bericht op LinkedIn: ”Cell grown breastmilk: is it a more sustainable option than infant formula?” Een klik op de naam van het bedrijf dat werd genoemd in het artikel bracht me naar een uitleg. Het stukje op LinkedIn ging over een alternatief voor kunstvoeding, de informatie op de site leek te wijzen op een aanvullende voeding, gebaseerd op moeders eigen melk. Het idee is dat voor een moeder met een niet toereikende melkproductie met een beetje van haar melkvormende cellen melk in loboratorium omstandigheden wordt opgekweekt, waarna de moeder haar kind kan bijvoeden met een vorm van haar eigen melk. In het LinkedIn stukje lijkt het te gaan om een algemeen alternatief voor kunstvoeding.

Formule voor duurzaamheid

Kunstvoeding is een grote aanslag op het milieu. Het kost grondstoffen, geeft veel uitstoot bij de productie en het vervoer en het verwerken van het afval. De ecologische voetafdruk is enorm. Borstvoeding kost nagenoeg niets in dat opzicht. Het lijkt dus aantrekkelijk om iets te maken dat moedermelk kan vervangen of aanvullen , maar dan zonder die rampzalige effecten voor onze leefomgeving. en iets dat ook nog eens meer lijkt op moeders eigen melk.

Yeah, about that … .

De aanmaak van melk in de melkklieren in een levend lichaam is een zeer complex proces dat wordt beïnvloed door een veelvoud van factoren die de uiteindelijke samenstelling bepalen. Zoals daar zijn: de tijd die verstreek na de geboorte van het kind (of nog moet verstrijken tot het kind geboren zal worden), het aantal lactatieperioden die de moeder had voor of, inclusief deze, het geslacht van het kind, de tijd van de dag, de volheid van de borst, de frequentie en effectiviteit van het legen van de borst. En nog zo een en ander.

En dan heb ik het nog niet over de kolonisatie van moeder en kind door een breed spectrum van pathogenen (ziekmakende organismen, zoals bacterien en virussen). Ik vraag me toch echt af hoe ze dat gaan klaarspelen met die melkvormende cellen in een petrischaaltje of een reageerbuisje. Gaan ze die ook koloniseren met pathogenen?

 

Erg kostbaar onderzoek naar zaken die eigenlijk niet ter zake doen en waarschijnlijk op niets uitlopen. Weet je nog van die stier die koeien moest maken die menselijke melk gaven? Nooit meer wat van gehoord, want het werkte niet. Als mensen werkelijk waar, met het oog op het belang van kinderen, onderzoek willen doen naar de beste vervangingen voor moeders eigen melk, dan zouden ze beter investeren in betere begeleiding bij borstvoeding, waardoor vervanging minder nodig is, en voor áls het nodig is te investeren in het meer beschikbaar maken van donormelk (dus melk van een andere mensenmoeder, gewoon gemaakt in een mensenmoederlijf). En voor die paar kinderen waarvoor een aangepaste voeding nodig is (omdat ze onbewerkte moedermelk niet kunnen verwerken of er ziek van worden of erger), daarvoor zou kunnen worden geïnvesteerd om menselijke melk zo aan te passen dat zij het wel kunnen verwerken. Alle speciale kunstvoedingen die je van dierlijke melk kunt maken, kun je namelijk ook maken van menselijke melk. en waarschijnlijk is het ook minder ingewikkeld en werkt het beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.