Geplaatst op 5 Reacties

Geweldig goed wit spul

Over moedermelk en poedermelk, allebei wit spul met zeer verschillende eigenschappen.

Geweldig goed wit spulStephenie Meyer: Breaking Dawn. Atom, London, 2008. Deel 4 in de Twilight Saga. BD p 468; Renesmee sharing her memories with her newborn vampire-mom Bella: ”Or the outrageously icky white stuff – infant formula – that Carlisle had put in her cup; it smelled like sour dirt.” Her father Edward already commented on this in a previous chapter. BD p 429: ”Can’t say that I blame her – nasty smelling stuff, even for human food.”

 

 

Outrageously icky white stuff

Gisteren (november 2011) was ik bij de opening van de eerste Nederlandse moedermelkbank sinds decennia. Wat een geweldige ontwikkeling: erkenning voor de waarde van moedermelk met name bij de allerkleinste en meest kwetsbare van alle kinderen, de prematuur en dysmatuur geboren kindjes. Maar het zou geen Nederlands initiatief zijn wanneer er niet eerst zelf onderzoek naar moet worden gedaan. Al die onderzoeken die al decennia lang worden uitgevoerd en gepubliceerd zijn natuurlijk buitenlands en oud en anders opgezet. Nou, ja, vooruit, als ze daar gelukkig mee zijn. Is ook best een mooi onderwerp om op af te studeren of te promoveren. Waar ik me grote zorgen over maakte was de overduidelijke aanwezigheid van kunstvoeding. Het hele project wordt financieel gesteund door onder andere Abbott, een grote speler op de internationale kunstmatige zuigelingenvoeding markt en in de presentatie van een van de projectleiders werden overduidelijk en breeduit de namen en logo’s van de twee grote Nederlandse poedermelk fabrikanten genoemd en getoond. Veel van de lezingen gingen ook voornamelijk over kunstvoeding en over moedermelkversterkers op basis van koemelk, die vooral door kunstvoeding fabrikanten worden samengesteld en verkocht.

Standaard of interventie

Het was ook frappant dat het gebruik van menselijke melk in veel presentaties werd gezien als de interventie, in de zin van het afmeten van moedermelk of menselijke melk tegen het kunstmatige product. Vooral de veiligheid van het product donormelk moet worden onderzocht. In de presentaties kwam echter ook duidelijk naar voren dat het gebruik van voeding of voedingspreparaten op basis van niet-menselijke melk een grote risicofactor, zo niet de grootste risicofactor is bij het ontstaan van ernstige en vaak dodelijke darminfecties. Kunstvoeding is zeker voor prematuur geboren en andere extra kwetsbare baby’s letterlijk ‘’outrageously icky white stuff’’, en niet alleen qua smaak. Wanneer je kijkt naar de grafieken met ziekte- en sterftecijfers van premature kindjes, dan snap je eerlijk gezegd niet dat het gebruik van kunstvoeding en andere voedingsproducten van niet menselijke oorsprong niet allang verboden is.

bron: Peaceful Parenting: Microscopic View of Human Milk, Cow’s Milk and Formula

Een andere witte vloeistof – die bij gelegenheid ook cremekleurig, licht- of donkergeel of oranje kan zijn – is moedermelk. Deze witte vloeistof is het tegenovergestelde van outrageously icky, het is onvoorstelbaar goed en lekker en gezond. Vraag het elk willekeurig kind en je zal bevestiging krijgen: moedermelk – vooral indien direct uit de bron genuttigd – is het lekkerste dat er bestaat. De smaakinterpretaties van kinderen, die borstvoeding krijgen op een leeftijd dat zij ook al goed kunnen praten, kunnen soms net zo lyrisch en beeldend zijn als die van een vinoloog over zijn favoriete wijn. Behalve erg lekker is dit witte spul ook nog eens uitermate goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van het kind en het geven ervan is ook nog eens erg voordelig voor de gezondheid van zijn moeder. Nu, ja, ik heb daar al eerder over uitgeweid op deze pagina’s.

Het belang van borstvoeding en moedermelk voor het kwetsbare kind

De positieve kanten van moedermelkvoeding zijn vooral geprononceerd voor te vroeg en te klein geboren kinderen. Hun kwetsbare, nog onvolgroeide systemen kunnen nog absoluut niet omgaan met voeding van niet-menselijke oorsprong, zelfs voeding van menselijke oorsprong is al een hele opgave, omdat de spijsvertering bij te vroeg geboren kinderen nog niet verondersteld wordt werkzaam te zijn. Gelukkig maken moeders, die hun kind voor de geplande tijd baren, melk die is aangepast aan de andere behoefte van deze kleintjes. En in principe heeft elke vrouw die een kind (en een placenta) baart melk beschikbaar. Direct. In hoeveelheden die voor een te vroeg geboren kindje in overvloed voldoen aan de behoefte. Toch wordt vaak gesteld dat vrouwen in de eerste dagen nog geen melkproductie hebben, in elk geval onvoldoende om te voldoen aan de behoeften van hun kind. Dit is natuurlijk evolutionair en biologisch gezien volslagen onlogisch. Waarom zou er speciale melk worden gemaakt voor een speciaal kindje, maar dan niet beschikbaar zijn tot de derde of vierde dag? Het is dan ook een zeer onjuiste vooronderstelling, die wordt bevestigd door het gebruik van inaccurate technieken en protocollen. Met de juiste technieken en protocollen kan elke te vroeg geboren baby colostrum van zijn eigen moeder krijgen en het overgrote deel kan daarna melk van de eigen moeder krijgen.
Hoe we dat voor elkaar krijgen lees je in ‘Het vijfstappenplan’.

5 gedachten over “Geweldig goed wit spul

  1. […] heb het, meen ik, al wel eens een keer gehad over het feit dat mensen dragers zijn. Onder de vele soorten zoogdieren zijn er soorten die hun enige jong goed verstoppen en er maar […]

  2. […] (Zie ook Outrageously icky white stuff.) […]

  3. […] Plaatsvervanger en  Outrageously icky white stuff. […]

  4. […] te krijgen en te gebruiken. En hoewel moedermelk op zich natuurlijk wel redelijk verbazend spul en buitensporig goed wit spul genoemd mag worden, is het ook gewoon melk. Omdat het voor het overleven van het individuele kind […]

  5. […] De reden dat mensen denken dat borstvoeding moeilijk is is omdat ze het idee hebben dat normaal baby gedrag bij borstvoeding hoort en dat dat allemaal verandert als je ze kunstvoeding geeft. Dat is natuurlijk bespottelijk, de fysiologie en de biologie veranderen niet als wij verzinnen om een inferieure voeding erin te kieperen. Maar het komt hen die rijk worden van het verkopen van die inferieure voeding natuurlijk wel goed uit om moeders in die waan te laten. Kunstvoeding is, hoe je het ook wendt of keert, en hoe nodig het in incidentele gevallen kan zijn, inderdaad een inferieure voeding. Het is niet bijna net zo goed als borstvoeding, niet in de verste verte. Het is deficiënt in bepaalde nutriënten, er zit te veel van allerlei andere dingen in, het heeft een vrijwel totaal gebrek aan actief beschermende en een volledig gebrek aan levende beschermende stoffen en het smaakt naar iets dat al eens binnen is geweest. Maar dat heb ik allemaal al eens eerder opgeschreven op het oude blog en op het nieuwe blog. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.