Geplaatst op 2 Reacties

Doe maar gewoon

Ik ben een mens met meerdere kanten. Voor ontspanning heb ik een trek naar het buitengewone. In het dagelijks leven lijk ik meer op mijn Grootmoe: doe maar gewoon, meisje, dan doe je al gek genoeg

Titelfoto: Kristen Stewart als Snow White in Snow White and the Huntsman, de actiefilm-versie van het sprookje Sneeuwwitje waar ze, liever dan te wachten op een prins die haar redt zelf een leger aanvoert om de Boze Koningin te verslaan. In de bioscoop juni 2012.
Mijn grootmoe (uiterst rechts) met opa bij het huwelijk van mijn ouders (hun oudste zoon)

Ik ben een mens met meerdere kanten. Voor ontspanning heb ik een trek naar het buitengewone, het bovennatuurlijke en absurde. Mythen, sagen, legenden, vampiers, weerwolven: kom maar op, ik krijg er niet genoeg van en lust er wel pap van. In het dagelijks leven lijk ik meer op mijn Grootmoe: doe nou maar gewoon, meisje, dan doe je al gek genoeg. Ik word dus acuut recalcitrant als ik reclamekreten hoor met superlatieven erin. Als je zo hard moet schreeuwen om je gelijk te krijgen, denk ik dan, dan zal dat geweldige wel meevallen. Kwaliteit is zijn eigen reclame, zou je kunnen zeggen, wat goed is behoeft geen ophemeling.

De reclamemakers in dienst van de kunstvoeding industrie maken daarvan zeer handig gebruik. Zij hemelen niet zichzelf op, maar dat wat zij willen vervangen. Het zure is dat zij hiertoe door de WHO en wetgeving worden aangezet. Het is namelijk verplicht voor kunstvoeding fabrikanten om op al hun verpakkingen en uitingen te vermelden dat borstvoeding de beste voeding voor zuigelingen is. De bedoeling daarvan was natuurlijk om kunstvoeding minder aantrekkelijk te maken, maar het lijkt een averechts effect te hebben. De reclame-uitingen voor kunstvoeding benadrukken de superioriteit van borstvoeding en maken zo van borstvoeding een sprookjesachtig ideaal. En sprookjes en fantasy zijn dan wel leuk om te lezen en naar te kijken, iedereen weet dat je zo’n ‘’en ze leefden nog lang en gelukkig’’ nooit in het echt zult bereiken.

Wat is het dan makkelijk als er een aardige aanbieder is van een redelijk alternatief. Niet Het Allerbeste Ooit, maar goed genoeg. Niet de Prins in Gouden Harnas en op Het Witte Paard, maar gewoon Jan van verderop in de straat. De fabrikant en zijn marketing team wrijven zich in de handen en tellen hun winsten. Die winsten zijn financieel, maar ook in goodwill te rekenen. Want zeg nu zelf: hoe kan een fabrikant die hardop zegt dat zijn concurrent eigenlijk beter is, nu niet het beste met jou en je kind voor hebben.

Maar wat nu als we gewoon met zijn allen weigeren om naar die verkooppraatjes te luisteren. Wat als we gewone dingen weer gewoon gaan noemen? Winstbejag geen weldoenerij meer noemen en borstvoeding niet meer Heel Speciaal en Extreem Bijzonder noemen. Want uiteindelijk is borstvoeding gewoon. Zeg het maar eens hardop: ‘’Borstvoeding is gewoon.’’ Proef eens hoe die woorden als vanzelf door je mond rollen. Alsof het zo bedoeld is.

O.

Ja.

Mijn grootouders met hun zoons en de eerste schoondochter (niet mijn moeder)

Gewoon zo bedoeld. Borstvoeding is gewoon de gewone voeding die gewoon gemaakt is voor gewone baby’s en jonge kinderen. Niet Het Beste, maar gewoon, de standaard, de norm, de bedoeling. En als we dat allemaal gewoon zo zeggen, waar blijft die reclame dan? Wat moeten die fabrikanten en hun reclame mensen dan verzinnen? Toegeven dat ze minder zijn? Dat is wel erge antireclame. Claimen dat ze beter zijn? Dat is wel erg hoog gegrepen en haalt de normen van de reclamecode commissie niet. Want onderling kunnen ze dan wel bakkeleien wie de beste is, of de mooiste, of de machtigste, maar geen van allen halen halen ze bij benadering de gewone norm van de gewone zuigelingenvoeding. Uiteindelijk is Sneeuwwitje gewoon het meisje dat bedoeld is om Koningin te worden, daarvoor heeft ze geen pratende spiegels, vergiftigde appels of andere toverkunsten nodig. Een behulpzame jager komt altijd van pas, want ook gewone mensen hebben graag een vriend om mee door het gewone leven te gaan en gewone dingen te doen. Borstvoeding is dus niet, zoals het regelmatig  in het nieuws komt, ‘’nog steeds het beste’’, maar borstvoeding is nog steeds de norm, de gewone voeding. Er is nog steeds niets gevonden wat gewoner is.

2 gedachten over “Doe maar gewoon

  1. […] WHO? 10 mei 2016 Marketing strategieën 07 jun 2018 Doe maar gewoon 09 mei 2018 Vuistregel 08 jan 2018 Verontreinigde poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.