Geplaatst op 1 reactie

Dan kan papa ook eens en nog eens

dan kan papa ook eens en nog eens

Ineens dook hij weer op: de aankondiging van de Dan-kan-papa-ook-eens-gadget. Japanse uitvinders bedachten een constellatie die het vaders mogelijk zou maken om borstvoeding te geven. In feite is het een heel ingewikkelde fles met een slangen en buizensysteem erin die over de kleren wordt gedragen en waarmee een kind kan worden gevoed ”alsof het borstvoeding krijgt”. Er komt geen borst aan te pas, geen huidcontact en nauwelijks nabijheid. Allemaal zaken die toch redelijk essentieel zijn voor de invulling van het begrip borstvoeding.

Bron | Titelfoto: Robert de Niro in Meet the fockers met een borstvoeding contraptie die sterk lijkt op de hier besproken Japanse uitvinding.

dan kan papa ook eens en nog eensDe beschrijving stelt dat dit apparaat de vader in staat stelt zijn kind met zijn beide armen vast te houden terwijl hij voedt en dat zo zijn kindje ook lekker in zijn beide armen in slaap kan vallen. Dat is natuurlijk nonsense. Waarom zou het nodig zijn je kind op beide armen te dragen als je voedt? Dat doen moeders die borstvoeding geven ok lang niet altijd. Die gebruiken één arm om te dragen, de andere om te richten en als baby eenmaal aan het drinken is om andere dingen mee te doen. Zelf iets eten of drinken, een boek vasthouden (tegenwoordig zal dat de telefoon zijn, in mijn moedertijd was het een boek of een tijdschrift). Smoesjes. Als een vader zijn kind de fles wil geven, dan geeft hij de fles. Als hij borstvoeding wil geven dan geeft hij borstvoeding (ik kom daar zo nog op terug).

dan kan papa ook eens en nog eensHet is overigens helemaal geen originele nieuwe uitvinding. Robert De Niro flanste al zoiets in elkaar in de film Meet The Fockers (titelfoto) en er circuleert ook al heel lang een foto van een Japanse vader die iets knutselde. Kennelijk fascineert het idee sommige mannen, het idee borstvoeding te geven. In feite geven ze natuurlijk, hoe ingewikkeld en ingenieus hun apparaat ook is, gewoon heel ingewikkeld de fles. En als ik je nu eens verteld dat al die ingewikkeldheid nergens voor nodig is? Mannen kunnen namelijk ook gewoon de borst geven.

Als een kind nog een piepklein embryootje is, is nergens aan te zien of het later een jongen of een meisje gaat worden. Na de ontwikkeling van de geslachtsorganen wel natuurlijk, maar alleen die organen die tussen de benen zitten. Wat bij een meisje later de borsten worden blijft bij jongens en meisje tot net voor de puberteit identiek. Bij een meisje gaan de borsten groeien en ontwikkelen door bepaalde hormonale stimulatie. Die ontwikkeling gaat verder tijdens de zwangerschap en na de geboorte van een kind door veel meer specifieke hormonale stimulatie. En wat is nu het mooie van dit hele verhaal? Die in aanleg identieke borsten van mannen kunnen met de juiste specifieke stimulatie ook gaan groeien en ontwikkelen en dus kan een man ook gewoon borstvoeding geven.

Gewoon die baby aan de borst leggen. In het begin komt er geen melk natuurlijk, dat moet op gang gebracht worden. Tot het zover is kan de melk die anders met de fles of met het apparaat om de borst heen zou worden gegeven, met een spuitje of een slangetje worden gegeven terwijl de baby aan de borst drinkt. Dat is wel borstvoeding geven: namelijk het voeden van een kind aan de borst. (zie: voeden met moedermelk.)
[/av_textblock]
[/av_three_fourth]

[av_one_fourth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]
Meer over vaderschap en male lactation bij Eurolac en elders

Vaderende vaders, mannelijke mannen

Vaderende vader

Dan kan papa ook eens

Tepels M/V/X

Draagpapa’s zijn cool

Waar hebben we het eigenlijk over? (over woorden voor borstvoeding en zo)

Wat vind jij: kunnen vaders hun kind gewoon aan de borst voeden of zouden ze toch liever een flesje moeten geven? Of toch zo’n ingewikkeld apparaat?

 

1 gedachte over “Dan kan papa ook eens en nog eens

  1. […] kan een man ook zogen, maar dat is een ander verhaal en behelst geen flesjes met […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.