Geplaatst op Geef een reactie

Alternatieve feiten

alternatieve feiten

Ik ben, en dat is een understatement, geen fan van de zittende president van de USA (dit blog werd oorspronkelijk geschreven tijdens het presidentschap van Donald Trump). Maar hij gaf ons wel een prachtige nieuwe term: alternatieve feiten.

Titelafbeelding: Nana Visitor als Major Kira Nerys en haar alternatief universum tegenhanger Intendant Kira in Star Trek: Deep Space Nine, S04E19 (1996)

Dit blog verscheen eerder, in een iets andere vorm, onder de titel ”Hard”. De titel veranderde in ”Alternatieve feiten”. Deze prachtige term, dit geniale euforisme, geeft zo mooi de essentie aan van leugens door mensen of organisaties met macht. Alternatieve feiten of alternatieve werelden of realiteiten zijn prachtige stijlvormen voor science fiction, horror en fantasy verhalen. Daar kun je elke draai aan de waarheid geven die je wilt. In het echte leven zijn alternatieve feiten zeer verontrustend en gevaarlijk.

Dit blog is een hard blog, met onaangename, harde waarheden. Echte feiten. Wie daar niet tegen kan, leest liever niet verder. Mijn openingszin is: ”Kunstvoedingsfabrikanten maken kindertjes dood.” Dit is een generieke reactie op: ”Het is maar goed dat er kunstvoeding is voor de kindjes van moeders die geen borstvoeding kunnen (of willen) geven, anders gingen die kinderen dood.” Dat is de algemeen aanvaarde gedachte. Een even algemeen aanvaarde gedachte is dat de makers van die kunstvoeding dat doen met de gezondheid en het welzijn van de zuigelingen op het oog. Beide aannames zijn onjuist. Het zijn alternatieve feiten. En hier raken echt en fictie elkaar. In fictie is een alternatief universum meestal een verwrongen variant van het origineel, waar goed is vervangen door kwaad, waarheid door leugen en licht door donker. Alternatieve feiten zijn ook verwrongen waarheden, achterste voren en op zijn kop.

Deze foto is één voorbeeld van vele over de gevolgen van de alternatieve feiten van de kunstvoeding industrie. Het is de hartverscheurende foto van een Pakistaanse moeder met een tweeling. Haar werd verteld dat zij een tweeling niet zelf kon voeden. Daarom gaf zij de jongen (in haar cultuur het kind dat het meeste waard is, ook zo’n alternatief feit) de borst en het meisje kunstvoeding. De dag nadat deze foto werd genomen overleed het meisje door irreversibele ondervoeding. De moeder gaf expliciet toestemming haar foto te gebruiken om andere moeders te waarschuwen.

De echte feiten zijn dat kinderen van moeders die zelf geen moedermelk kunnen of willen geven, beter af zijn met gedoneerde menselijke melk dan met verknutselde melk van andere diersoorten of van plantenaftreksels.

De fabrikanten van kunstmatige zuigelingenvoeding hebben maar één doel: geld verdienen, veel geld verdienen, op welke manier dan ook, met welke middelen dan ook. Ongeacht de gevolgen voor de gezondheid van hun afnemers. Zie bijvoorbeeld dit bericht:

Nutricia India bribed doctors to prescribe infant formula, whistleblower claims

Al sinds een halve eeuw ligt met name Nestlé onder vuur voor hun inhumane en volstrekt verwerpelijke marketing strategieën voor kunstvoeding in Derde Wereld landen. Onze beide nationale poeder providers N&F zijn geen haar beter. De acties richten zich voornamelijk op de schrijnende praktijken in ontwikkelingslanden, maar vergeet niet dat kinderen die geen borstvoeding krijgen (mede door de al decennia durende collectieve hersenspoeling door de fabrikanten) ook in onze moderne en goed voorziene landen vaker en erger ziek zijn en dat er ook kinderen overlijden die in leven hadden kunnen blijven indien ze borstvoeding hadden gehad. Ik schreef hier in het oude blog al meermaals over, bijvoorbeeld in deze reeks: Eurolac!: risico van geen borstvoeding.

Als illustratie verder geen gezellige plaatjes uit films, maar beelden die zijn gebruikt voor (bewustwordings-)acties tegen Nestlé.

O, en voor je nu tegen mij begint te roepen over schuldgevoel aanpraten en zo: richt je woede op de alternatieve feiten van de kunstvoeding fabrikanten die vrijwel kritiekloos door jouw zorgverleners worden herhaald.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.