Geplaatst op Geef een reactie

Vampierbaby’s

vampierbaby's

Egeltjes doen het heel voorzichtig. Vrijen moet met zorg gebeuren om te voorkomen dat je elkaar lek prikt met al die stekels. En borstvoeding geven doe je  ook voorzichtig als je als egelmoeder je kind niet aan je spiesjes wilt rijgen. Maar hoe doen vampierbaby’s het dan?

vampierbaby's
Gary Oldman als Dracula in Bram Stoker’s Dracula, waarin hij onder andere in een vleermuis verandert

Gelukkig zijn babyegelstekeltjes nog zacht, zodat zij hun moeder niet prikken tijdens het drinken. Vleermuismoeders voeden op zijn kop en voeden langdurig, omdat de jongen pas zelf voedsel kunnen zoeken als hun vleugels volgroeid zijn. En wat hebben die vampierbaby’s hier dan mee te maken?

Vampiervleermuizen drinken bloed van zoogdieren of vogels als ze volwassen zijn, toch zijn vampiervleermuismoeders niet bang dat hun jongen hen zullen bijten terwijl ze aan de borst drinken. Vampiervleermuisbaby’s willen namelijk melk drinken en geen bloed. Mensen zijn soms wel bang dat kindjes die tanden krijgen hun moeder zullen bijten als ze aan de borst gaan.

Echte vampierbaby’s zijn er niet zo veel en als ze er zouden zijn, zouden ze dan het bloed van hun moeder willen drinken?
Mensenbaby’s willen wel het ‘’witte bloed’’ van hun moeder drinken, maar dat kan alleen als ze niet bijten. Bijten en borstdrinken zijn dingen die niet tegelijk kunnen gebeuren. Een aan de borst drinkend kind gebruikt zijn kaken en tong op een heel andere manier dan een kind dat bijt. Bij een goed borstdrinkend kind ligt zijn tong over zijn eigen onderkaak heen onder de borst. Zou hij nu bijten, dan zou hij in zijn eigen tong bijten. Dat is niet handig, want dat doet zeer en er komt geen melk.

Tanden krijgen is dus helemaal geen reden om aan te nemen dat de borstvoedingperiode daarmee beëindigd wordt. Integendeel zelfs. Alle zoogdierkinderen krijgen op een gegeven moment tanden en een poos later vallen die weer uit en krijgen ze andere tanden. De eerste ronde zijn het een soort oefentanden, net zoals kinderen die beginnen met schaatsen eerst oefenschaatsjes krijgen met dubbele ijzers. Je kan er niet zo veel mee, ze zijn niet snel en wendbaar, maar je kan er goed mee oefenen zonder al te veel te vallen. De melktanden, zoals dat eerste gebit zo toepasselijk heet, zijn om het bijten en kauwen te oefenen. Ze zijn nog klein en het zijn er nog niet zoveel, maar je kan er mee bijten en kauwen oefenen. Want dat is iets heel anders dan drinken.

Het melkgebit hebben vrijwel alle zoogdieren in de periode tussen het eerste hapje vast of volwassen voedsel en het volledig stoppen met moedermelk drinken. De tanden die je hebt als je nog melk drinkt dus. Dat is toch weer mooi bedacht, zo’n oefengebit voor als je eigenlijk nog melk drinkt, maar vast oefent met volwassen eten. Soms is het wel eens verwarrend dat je de ene keer drinkt en de andere keer bijt en kauwt en soms wil dat wel eens verwisseld worden. Dan kan je je zomaar verslikken als je je brood probeert te zuigen. En je kan per ongeluk je moeder bijten als je probeert de borst te kauwen. Net als met leren schaatsen; ondanks de krabbelijzertjes kun je toch nog wel eens met je voeten in de knoop raken en onderuit gaan.

En soms is er een ondeugend peutertje dat vampiertje gaat spelen en mama bijt terwijl ze met glimoogjes afwachtend mama’s reactie afwacht: dolkomisch, die geluiden die mama dan soms maakt. Vooral als ze tijdens het drinken met haar gedachten elders is. Maar dat is een spelletje, geen reden om te stoppen met borstvoeding.

Want vampiermama’s bijten dan gewoon, speels en zachtjes, even terug. In dat koddige neusje, dat zo lief rimpelt bij het lachen.

PS: Bram Stokers Dracula is min of meer de basis van alle vampier romans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.