Geplaatst op Geef een reactie

Recept

Veel vrouwen maken tegenwoordig een plan van aanpak voor hun aankomende baring. Een geboorteplan heet dat. Een recept zou je het ook kunnen noemen. Het is een manier om voor jezelf ook duidelijk te krijgen hoe jij graag wilt dat je baringservaring gaat verlopen. En hoe je wilt dat het voor je kind gaat zijn. Behalve dat het voor jezelf een manier is om overzicht te krijgen en te houden is het ook een richtlijn voor de zorgverleners om je heen, zodat zij patiënt gerichte zorg kunnen bieden.

de titelfoto is mijn Pinterest hoofdstuk ”Kitchen Works” Met kook- en keukenideeën en recepten van mezelf en eerlijk gepikt van anderen.

5508742621_35a5959a8e_oHoe meer je met jouw wensen afwijkt van de door jouw zorgverleners gehanteerde protocollen, hoe vroeger je je recept wilt inleveren en hoe meer je het wilt bespreken. Je zult altijd gewaarschuwd worden dat hoe men ook zal proberen zich eraan te houden, als de nood aan de man komt (of aan de vrouw of het kind liever gezegd) het plan zal moeten wijken voor medisch ingrijpen. Daar kan niemand iets op tegen hebben, zolang het maar goed geïndiceerd is.

Een geboorteplan stopt vaak met het kind op de buik en eventueel nog het bepalen van het tijdstip van afnavelen. Maar als je toch bezig bent kun je er gelijk een recept voor het op gang brengen van de borstvoeding aan vast plakken. Een goede start met borstvoeding hangt af van drie groepen handelingen: 1e: moeder en kind horen bij elkaar; 2e: de baby moet vaak en goed drinken en 3e: de anatomie van moeder en kind moet functioneel zijn.

0141e:

Ik lees het net nog eens in borstvoedingscentrumpantarhei: Academisch curriculum: moeder en kind worden veel te vaak niet als eenheid gezien en behandeld. Moeder en kind zijn in de eerste tijd na de geboorte een eenheid in twee delen en moeten als eenheid worden behandeld. Dat betekent in de praktijk dat zij in direct lichamelijk contact blijven, met zo veel mogelijk huidcontact. Minimaal een uur na de geboorte blijft baby bloot op moeders blote buik en borst. Daar worden de twee met rust gelaten. Een snelle blik kan de verloskundige of arts vertellen of het kind direct nader bekeken moet worden of dat dat later ook nog kan. Wassen en poetsen is niet van levensbelang, evenmin als meten en wegen. Dit geldt over het algemeen ook na een kunstverlossing en zelfs na een keizersnede. Na een baring met infuus, inleiding, bijstimulatie of epidurale pijnstilling is het een goed idee om pas na 24 uur te wegen, om de baby de kans te geven van zijn overtollige vocht af te komen.

admin-ajax.php2e:

De belangrijkste en beste manier om ervoor te zorgen dat de borstvoeding goed van start gaat en dat er ook na weken/maanden/jaren nog makkelijk genoeg melk kan worden gemaakt is het in de eerste dagen, de eerste week na de geboorte vaak aan te leggen en ervoor te zorgen dat de baby functioneel en effectief drinkt. De eerste voeding is liefst binnen het eerste uur een feit. Binnen het eerste uur aan de borst spaart honderdduizenden babylevens wereldwijd per jaar. Een goede aanwijzing dat het drinken goed gaat is dat de baby duidelijke slikbewegingen maakt met de keel en dat het drinken bij moeder geen pijn veroorzaakt (uitgezonderd het eerste aanhappen in de eerste dagen). Pijn (die niet niet weggaat na de eerste slokken in de eerste dagen) is altijd een teken dat er iets niet goed is en er moet altijd worden gezocht naar de oorzaak ervan. Borstvoeding geven is niet een kwestie van tanden op elkaar en doorzetten. Borstvoeding moet een plezierige ervaring zijn voor moeder en kind.

DSC_00443e:

Bij het eerste onderzoek van de baby (na het eerste uur huidcontact en na de eerste voeding) hoort ook het onderzoeken van de mond. De tong moet functioneel zijn en alle bewegingen die voor het drinken aan de borst noodzakelijk zijn ruim kunnen uitvoeren: tong uitsteken, de tongpunt en de hele tong voor- en achteruit en heen en weer kunnen bewegen en in zijn geheel optillen. De tongpunt moet rond zijn en er mag geen gleuf of kuiltje of bobbel in de tong ontstaan als de baby zijn mond opent of huilt. De bovenlip moet ongehinderd kunnen opkrullen (zie tag: tongriem).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.