Geplaatst op Geef een reactie

Placebo

voordelen en nadelen

Over placebo’s wordt in wetenschap-minnend-land en de antikwakzalverij nogal neerbuigend gedaan. Geneesmiddelen en therapieën die niet middels RCT’s ”bewezen” zijn, worden gezien als placebo: het werkt niet, tenzij je erin gelooft. Ik vind placebo’s en placebowerking geweldig, grandioos. Ze laten zien dat het hele idee van bewijsvoering over werkzaamheid grote hiaten vertoont.

Wikipedia_Logo_1.0Placebo (middel) – Wikipedia: ”een positief psychisch effect dat optreedt door vertrouwen in de heilzame werking van een behandeling”.
Ze tonen aan dat het zelfgenezende vermogen van de mens vele malen groter is dan welke wetenschapper en pillendraaier ook wil toegeven.  Want wat doet een placebo eigenlijk precies? Een placebo vertelt het lichaam dat er aan het probleem gaat worden gewerkt en dat zet het lichaam vervolgens aan om alvast zelf aan het probleem te gaan werken. Hoe cool is dat!

Een placebo herinnert het lichaam aan zijn eigen vermogen om te herstellen van malfunctie of ziekte. Ik ben helemaal gek op placebo’s! Beter dan welk ander geneesmiddel of therapie ook. Zorgverleners en geneeskundigen zouden het placebo effect moeten omarmen in plaats van het te verguizen. Het vergt goede zorgverleners kwaliteiten om een betere placebo werking te bewerkstelligen. Je moet als geneeskundige of therapeut namelijk zelf ook geloven in wat je gaat gebruiken en je moet daar oprecht en met enthousiasme in geloven en dat op je patiënt overbrengen. Hoe meer je als therapeut erin slaagt je cliënt enthousiast te maken voor de voorgestelde behandeling hoe beter het placebo effect gaat werken. Werkende medicijnen werken beter als de behandelaar er een placebo effect bij kan fabrieken door zijn manier van omgaan met de patiënt. Ik bedoel, hoe cool wil je het hebben.

Borstvoeding heeft soms ook een beetje hulp nodig en vaak is het belangrijkste wat ik doe de moeder vertellen dat ze het goed doet, dat zij het kan en dat haar kind weet hoe het moet. Zelfvertrouwen versterken, het vertrouwen in het eigen lichaam versterken en dan gaat dat lichaam gewoon zelf aan de gang. Met misschien een paar aanwijzingen om het jezelf wat makkelijker te maken of om je lijf je te helpen met zichzelf beter te laten werken. Echt, zo cool is dat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.