Geplaatst op Geef een reactie

Pinksterdag

Op een mooie Pinksterdag als vandaag geen hoogdravend of diepgravend stuk van mij. 

OP een mooie Pinksterdag, AMG Smidt, gezonden door Leen Jongewaard en
Op een mooie Pinksterdag, AMG Smidt, gezonden door Leen Jongewaard en André van den Heuvel

Een mooie pinksterdag heeft voor mij altijd de associatie met een liedje van Annie MG: Op een mooie pinksterdag, gezongen door Leen Jongewaard en André van den Heuvel. (tekst en beeld onderaan) De engelachtige stem van Jongewaard, de lichtvoetige compositie en de scherpzoete teksten van Annie maken dit liedje een onnavolgbaar ervaring. Je wordt door die stem en die compositie volkomen op het verkeerde been gezet door de tekst die volgt. Annie MG stond nooit bekend om haar brave teksten.
Het begint zo liefjes: een vader die met zijn dochtertje door het park wandelt en haar beschermt tegen elk kwaad en gevaar. Vader die voor dochter een kruising is tussen Onze Lieve Heer en Sinterklaas. Vader kan alles en alles wat vader doet en zegt is goed en waar. Naarmate het liedje vordert wordt de toon wat zwarter en de manier van kijken van dochter naar vader negatiever. Het eindigt in de weemoed van vader naar de tijd dat hij nog onzelieveheersinterklaas was.
De drang onze kinderen te beschermen is diepgeworteld in mensen die kinderen krijgen. Moeders worden leeuwinnen en vaders krijgers. Alles om het tere geschenk van een pasgeboren kind veilig te begeleiden tot volwassenheid. Je zou dit kunnen vergelijken met de tijd tussen het prille begin van de lente, als het leven in de natuur ontwaakt en het hoogtepunt van de zomer als alles in volle bloei staat en de eerste vruchten worden gedragen.

IMG-20140606-WA0012
Pinksterfeest Vrije School Zeeland, 2014. Kringdans.

Pinksteren (in de niet- of voorchristelijke zin) is een feest halverwege die periode aan het einde van de lente, tegen het begin van de zomer. De natuur is nog fris, maar met de belofte van de rijkdom en weelderigheid van de zomer. De pinksterbruid en -bruidegom zijn een belichaming van die belofte. Voor de kinderen een prachtig en vrolijk feest, voor ouders een mooie herinnering aan de belofte die ze hun kinderen deden bij de geboorte om ze veilig en gezond op te laten groeien tot zelfstandige en zelfverantwoordelijke, evenwichtige, rijkelijk vruchtdragende (voornamelijk in overdrachtelijke zin) mensen.

Tekst van Op een mooie Pinksterdag

.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.