Geplaatst op Geef een reactie

Interacties en puzzelen

Intermenselijke interacties bestuderen en puzzelen zijn hobby’s die me bij mijn werk goed van pas komen

Eerder verschenen januari 2013
Robert Pattinson als Tyler Hawkins en Ruby Jerins als Caroline Hawkins in Remember Me

Op een avond had ik braaf een stukje willen schrijven om u, mijn trouwe lezer, de volgende ochtend mee te verblijden. Ik had ook al een thema bedacht en een foto, maar het stukje wilde er niet uit. Het leek even te komen, maar het was een vals alarm, zeg maar, de baring was bij nader inzien nog niet aan de gang. In plaats daarvan bekeek ik het eerste half uur van Extremely Loud & Incredibly Close (met Tom Hanks als Thomas Schell en Sandra Bullock als Linda Schell, de ouders van de licht-autistische Oskar), een queeste verhaal rondom 11 september 2001, overwoog ook Remember Me (zie foto), eveneens een verhaal rond de gebeurtenissen van 11 september, maar veel meer over familie- en romantische relaties, nog eens te bekijken, of misschien nog een Twiligt Saga film, maar keek uiteindelijk naar twee afleveringen van Criminal Minds, een aflevering van Flash Point en een aflevering van Human Target en las vervolgens nog een paar hoofdstukken in A Game of Thrones van George RR Martin. In de pauzes van de series las ik overigens ook nog een paar hoofdstukken van Eragon. Wat een bizarre combinatie van films en verhalen. Welbeschouwd valt dat bizarre wel mee, want het gaat allemaal over mensen en hun onderlinge relaties of problemen met die relaties en de drijfveren voor het handelen zoals ze handelen. Alleen de settings zijn anders.

Wat een goed verhaal is of een goede film, daarover kun je discussiëren en dat doe ik dan ook graag, want naast het lezen van en kijken naar verhalen is ook praten een grote hobby van mij. Wat voor mij een verhaal of film goed maakt is, naast dat het onderhoudend is en mij op een of andere manier boeit, is dat het over mensen en hun interacties gaat of over raadsels die moeten worden opgelost. Als raadsels oplossen en menselijke interacties tot een boeiend geheel worden samengevoegd ben ik helemaal gelukkig. Mijn dag kan niet meer stuk als de schrijf-, c.q. acteerstijl mij ook nog aanspreekt en humor een belangrijke plaats inneemt.

Die menselijke interactie is gelijk ook wat mijn beroep tussen de mooiste ter wereld plaatst. De interactie tussen een moeder en haar kind, tussen een vader en zijn kind, tussen ouders onderling en met hun kind. De interactie tussen zorgvrager en zorgbieder. Vaak voel ik me eerder een antropoloog dan een lactatiekundige. Het observeren van mensen, hun gedrag en hun interacties, ik zou het zonder ophouden kunnen doen. Maar soms voel ik me ook een detective of forensisch onderzoeker die raadsels op moet lossen. Zoeken in bewijsmateriaal, de kleinste en onooglijkste details onderzoeken en vergelijken, fragmenten analyseren, feiten ordenen, beoordelen en daar een oplossing uit deduceren. Soms een spectaculair ogende actie uitvoeren om een escalerende situatie te normaliseren.

Die menselijke interacties blijken in de praktijk in mijn vakgebied de belangrijkste variabele voor problemen en succes te zijn. Menselijke interacties worden gestuurd door soort-specifiek gedrag vanuit hormonen en evolutionair vastgelegde, aangeboren instincten en reflexen, cultuurgebonden invloeden en persoonlijke ervaringen. Borstvoeding gaat maar voor een klein deel over lichamelijke processen, simpele processen, prima georkestreerd, net als de bloedsomloop en de ademhaling, maar voor een groot deel over intermenselijke interacties. Die interacties betreffen niet alleen die tussen de moeder en haar kind, maar alle menselijke interacties van de moeder en van het kind en van die twee samen met alle andere mensen in hun omgeving, zelfs die uit het verleden en die op afstand. Ga er maar aanstaan om dan een probleem met borstvoeding eventjes op te lossen. Mijn lezen over en kijken naar menselijke acties, interacties en puzzels oplossen is geen vermaak, lieve lezer, het is gewoon research!

PS: en nu las ik ook nog eens over een onderzoek over multitasking: het lijkt erop dat het feit dat ik zoveel dingen tegelijk en naast elkaar doe helemaal niet betekent dat ik goed ben in multitasking, maar alleen maar denk dat ik daar goed in ben en sensatiezoekend overmoedig ben. Moet ik dat ook weer gaan onderzoeken en analyseren.

Sanbonmatsu DM, Strayer DL, Medeiros-Ward N, Watson JM (2013) Who Multi-Tasks and Why? Multi-Tasking Ability, Perceived Multi-Tasking Ability, Impulsivity, and Sensation Seeking. PLoS ONE 8(1): e54402. doi:10.1371/journal.pone.0054402

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.