Geplaatst op 1 reactie

Hekserij

hekserij

Hekserij en beschuldigingen daarvan blijven me achtervolgen, daarom dit blog maar eens uit de mottenballen gehaald.

‘’Maar hoe bereik je die andere moeders?’’ vroeg een lezer me naar aanleiding van de blogs over goede en slechte adviezen*. Die andere moeders, bedoelde ze, die ook die slechte adviezen kregen, maar ze wel opvolgden. Die moeders dus, die naar alle waarschijnlijkheid, hun borstvoedingsdoelen niet bereikt hebben. Een goede vraag wel, een gewetensvraag eigenlijk. Want zit ik hier in mijn eigen hoekje niet erg voor eigen parochie te preken? Komen hier niet voornamelijk die moeders die toch al bewust en actief op zoek zijn naar eerlijke informatie en goede adviezen? Zou ik niet juist op plaatsen moeten publiceren waar ze mij nog niet zo kennen of waar goede borstvoedingsadviezen schaars zijn en ver uit elkaar?

Sandra Bullock en Nicole Kidman als de zussen Sally en Gillian Owens, moderne heksen, per ongeluk bezig met zwarte magie in Practical Magic.

Ik heb dat geprobeerd, weet je, en ik ben er weggestuurd, geband. Op sommige fora, heb ik me laten vertellen, mag zelfs mijn naam niet meer genoemd worden. Ik word op sommige plaatsen geweerd als een heks door de Inquisitie. Heksen waren van oudsher wijze vrouwen, vroede vrouwen, die zich bezighouden met gezondheid, leven en dood. Zij waren helers, kruidenkundigen en vroedvrouw. Zij accepteerden en gebruikten innerlijke wijsheid en instincten naast van andere wijzen geleerde kennis. Wetenschappelijke kennis was schaars, fragmentarisch en onbetrouwbaar en men begreep vaak niet wat de wijze vrouwen deden. In die oude tijden was er veel ziekte en dood door onbegrepen besmettelijke ziekten en de eveneens onbegrepen wijze vrouwen werden verdacht daar de hand in te hebben. Een heks was een makkelijke zondebok: een raar mens, die rare dingen doet en zich niet aan de conventie houdt. Toverkracht en satanisme werden makkelijker geloofd dan heelkracht en altruïsme.

Ik ben voor sommigen wellicht ook een vreemd mens met vreemde en radicale ideeën die zich volstrekt niet conformeert aan de conventie. Die zelfs nu en dan de draak steekt met de wetenschap. Misschien ben ik wel een heks: ik accepteer en gebruik instinctieve en innerlijke wijsheid en kennis en kennis en inzichten van andere, al dan niet wetenschappelijk onderlegde, wijzen. Maar ik vlieg niet op een bezem (ik pas echt niet op zo’n stok!), heb geen zwarte kat, geen andere kat ook, wel twee gekke honden waarvan er één zwart is …, en ik kook geen toverdrankjes in een ketel. Ik maak wel wat hulpmiddelen en zalfjes en ik heb wat kruidenplantjes voor het keukenraam staan. Dat is misschien wel verdacht. De ergste donkere magie die ik pleeg echter is het opstoken van vrouwen om zelf na te denken, om ook een non-conformist te zijn en hun eigen ding te doen. Als dat hekserij is, wel, ja, dan beken ik: ik ben een heks.

Mijn voorliefde voor boeken en films over het bovennatuurlijke, heksen, vampiers en weerwolven spreekt vast ook niet in mijn voordeel. Het zij zo. Als ik door directe hulp of door mijn schrijfsels elke dag één moeder en kind kan helpen ben ik al blij, dat vind ik eigenlijk al magie genoeg.


PS en edit 30-5-2021: er is een mooi boek verschenen over de laatste in Nederland gevangen gezette heks. Aanbevolen!

1 gedachte over “Hekserij

  1. Dank om deze blog nog eens te delen. Graag onderschrijf ik je laatste zin ook persoonlijk. Iedere moeder die ik door directe hulp vanuit mijn persoonlijke schatkist met intuïtie, ruime ervaring , kennis en vaardigheden kan helpen maakt me blij en verwonder ik me over de magie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.