Zuigelingenvoeding en de darmontwikkeling

Op basis van:
Een enkel flesje … Een enkel flesje kan toch geen kwaad? … Of wel? Marsha Walker, RN, IBCLC; Vertaling Gonneke van Veldhuizen, lactatiekundige NLG
Lees het oorspronkelijke artikel

Zuigelingenvoeding en de darmontwikkeling

Zuigelingenvoeding en de darmontwikkeling

Als een kind wordt geboren is zijn ontwikkeling nog niet af. Vooral de organen voor spijsvertering kunnen nog niet wat ze later moeten kunnen. De darmwand is nog erg open en kan eenvoudig grote deeltjes doorlaten. Dit is niet de bedoeling, want grote deeltjes kunnen niet goed als bouwstoffen voor het lichaam worden gebruikt. Ze kunnen het kind ook ziek maken. Eiwitten die niet goed worden afgebroken en in te grote deeltjes in het bloed komen, kunnen daar allergische reacties gaan veroorzaken.

De samenstelling van de darminhoud (de ‘’darmflora’’) bepaalt of ziekteverwekkers zich er goed voelen of niet. Een goede darmflora houdt ziekteverwekkers in toom en zorgt ervoor dat goede bacteriën hun werk voor de vertering kunnen doen. Moedermelk zorgt voor een goede darmflora, waarin de goede bacteriën zich thuis voelen en de ziekteverwekkers niet. Moedermelk zorgt er ook voor dat de darmwand een beschermingslaagje krijgt, zodat er niet zo makkelijk te grote deeltjes doorheen kunnen. Op die manier zorgt moedermelk ervoor dat kinderen niet zo snel een darminfectie krijgen en dat allergieën minder kans krijgen. Andere stoffen in moedermelk gaan daarnaast ook nog actief ziekteverwekkers te lijf.

Wanneer een baby andere voeding krijgt naast of in plaats van moedermelk zal het beschermende laagje worden aangetast en kunnen weer grotere eiwitdeeltjes in het bloed komen. Andere melk dan moedermelk verandert ook de darmflora, zodat ziekteverwekkers zich er lekker voelen. Zelfs na een enkel flesje kunstvoeding zijn de darmflora en de beschermlaag van de darmwand al aangetast. Wanneer er geen kunstvoeding meer wordt gegeven, zal dit zich weer herstellen, maar dat kan soms langere tijd duren.

Verder lezen

Meer over darmflora

Praten over de risico’s van geen borstvoeding van de risico’s van kunstvoeding levert altijd reacties op over het aanpraten van schuldgevoelens bij moeders die geen borstvoeding willen of kunnen geven. Dit zijn onterechte kritieken. Lees meer over schuld en voeding en over schuldgevoel aanpraten

9 antwoorden
 1. Tess
  Tess zegt:

  Ik heb mijn beide meisjes volledig bv gegeven. Mijn 7 weken oude zoontje moest in de kraamweek door omstandigheden kv krijgen en dat deed pijn… Nu krijgt hij nog steeds elke dag 1 of 2 of meer flesjes kv. Ik wilde de bv afbouwen bij mijn zoontje en terwijl ik daarmee bezig was voelde ik mij erg slecht en schuldig… ook omdat mijn zoontje zijn cluster avondjes mist en erg onrustig is nu s avonds… ik ga de komende dagen de oudste kinderen weg brengen en met mijn zoontje hele dagen aan de borst om hem op die manier weer volledig aan de borst te krijgen. Ik hoop dat ik zijn darmen nu niet onherstelbaar heb verpest…

  Beantwoorden
  • eurolacpuntnet
   eurolacpuntnet zegt:

   Je hebt het beste gedaan wat je op dat moment kon doen. Door nu weer volop borstvoeding te geven doe je nu wat je nu kunt om de schade zo veel mogelijk te beperken. Je doet het goed!

   Beantwoorden
 2. Tess
  Tess zegt:

  Ah dank je! het is pittig nu want hij is die grote zwaar op de maag vallende flessen gewend dus hele dag en nacht bijna aan de borst geweest. Hopelijk na een paar dagen weer lekker op elkaar afgestemd!

  Beantwoorden
 3. Valerie, verloskundige
  Valerie, verloskundige zegt:

  Heftig en veroordelend artikel. Dus als je kunstvoeding geeft, zorg je ervoor dat je kind ziek wordt? Kunstvoeding tast darmenwanden aan? Het zorgt inderdaad voor andere flora, maar deze info lijkt erg kort door de bocht en geeft moeder die de keuze maken voor kunstvoeding of hiervoor gedwongen moeten kiezen een slecht gevoel. Het laatste wat we willen is dat moeders zich slecht gaan voelen door een organisatie als eurolac. Heb het bijvoorbeeld over probiotica als er door omstandigheden/keuzes kunstvoeding gegeven moet worden! Ik geef zelf mijn 3 kinderen 1 jaar lang borstvoeding, dus ben 100% pro. Maar in de praktijk heeft niet iedereen een keuze hiervoor.

  Beantwoorden
  • eurolacpuntnet
   eurolacpuntnet zegt:

   Heftig, wellicht, veroordelend niet. Het geeft slechts de feiten weer. Alles wat geen menselijke melk is, is een risico voor de gezonde darmontwikkeling en tast de beschermende functie van de darm en het microbioom aan. Niet leuk om te horen, maar daarom niet minder waar. Voor moeders die geen borstvoeding kunnen geven, of denken dat niet te kunnen of die dat niet willen is er ook de mogelijkheid van donormelk. Ik wil je aanraden ook de blogs en artikelen op deze site te lezen, die over schuldgevoel gaan.

   Beantwoorden
 4. Annemiek Stelwagen
  Annemiek Stelwagen zegt:

  Een onderzoek uit 1930 gaat wel over heel andere kunstvoeding dan de flesvoeding die we nu hebben. Zodat de uitkomsten uit dat onderzoek voor vandaag weinig tot nietszeggend zijn.

  Beantwoorden
  • eurolacpuntnet
   eurolacpuntnet zegt:

   In de laatste paar jaar zijn er veelonderzoeken gedaan naar de ontwikkeling van het microbioom van de darm in zuigelingen. Allemaal met negatieve uitkomsten voor niet-humane melk en een niet vaginale geboorte. Het gaat bij de voeding niet zozeer om de precieze samenstelling (ouderwetse of moderne kunstvoeding bijvoorbeeld) maar vooral om wat er niet in zit. Dit artikel is al wat ouder, op deze site zijn ook nieuwere stukken te vinden op basis van recenter onderzoek.

   Beantwoorden
 5. Joanne
  Joanne zegt:

  Mijn zoontje is vanaf zijn geboorte al aan de antibiotica en moet dit waarschijnlijk blijven gebruiken tot zijn eerste jaar. Kan ik hier ooit nog iets aan redden? Ik geef volledig borstvoeding.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes