Zilver en goud: je hebt zilveren mensen en gouden mensen. Daarmee bedoel ik niet goede en betere. Ik bedoel het meer zoals je ook kunt zeggen dat je kattenmensen en hondenmensen hebt.

Zilver en goud

zilver en goud

Zelf ben ik meer een hondenmens en een zilveren mens. Ik vind katten ook geweldig en goud ook prachtig, maar zilver en honden hebben toch mijn voorkeur. Ik vind katten te eigenwijs (lijken misschien te veel op mijzelf?) en goud vind ik ik bij mijn bleek-blond-blauw uiterlijk niet zo mooi staan. Goud heeft meer achtergrondkleur nodig, net als dat katten meer decorum nodig hebben dan ik ze kan geven. Enfin, genoeg gefilosofeer over edelmetalen en huisdieren. Aanleiding was een discussie over zilver en een vraag die, onuitgesproken, ging over spreken of zwijgen.

zilver en goud

Zilver. Bron: Wikipedia

zilverkapjes

Ik had het al eerder over zilver als geneeskrachtig materiaal (hier bijvoorbeeld). Zilver is een van nature op aarde voorkomend metaal, dat van oorsprong wed gebruikt voor het maken van gebruiksvoorwerpen voor de rijkere mens. Niet voor gereedschappen, daarvoor waren ijzer en brons en de diverse legeringen daarmee beter geschikt, want een stuk sterker. Zilver was als gereedschap ook niet heel geschikt, omdat het materiaal reageert met allerlei stoffen. Aan zilver werden door de primitievere mens allerlei magische eigenschappen toegekend, waaronder een wapen tegen vampiers en weerwolven en ander donker gespuis. Zoals het zilveren maanlicht het nachtelijk duister verdrijft, zo zou zilver de donkere machten afweren. zilver en goud

De enige magische kracht die tot nu toe overeind blijft is die tegen microben: zilver is een antibioticum. De meeste natuurlijke antibiotica zijn levende of organische stoffen, zoals schimmels, honing en knoflook. Alleen knoflook mag zich verheugen in vergelijkbare magische werkingen als zilver wat betreft duistere wezens. Zilver wordt ook in hedendaagse geneeskunde gebruikt vanwege de antibiotische werking, bijvoorbeeld in katheters en in verbandmiddelen. De discussie waaraan ik refereerde ging over de vraag of borstschelpen van zilver (Zilverkapjes, Silverette) nuttig en veilig zijn voor gebruik door voedende vrouwen. Ik neem het lactatiekundig-professionele standpunt in dat dit een risico met zich mee brengt. Het is namelijk een slecht idee een hard metalen voorwerp in de beha mee te dragen, vooral wanneer de borst mogelijk gestuwd is. Het zilver werkt mogelijk tegen infecties aan een kapotte tepel, maar de druk op de borst kan verstopping en aansluitend mastitis veroorzaken. Van de regen in de drup dus. Wondverzorgingsmiddelen met een zilveren coating kunnen waarschijnlijk wel worden gebruikt als ondersteuning bij de genezing terwijl wordt gewerkt aan het opsporen en verwijderen van de oorzaak.
zilver en goud

Ook goud kwam al eerder ter sprake, als metafoor en als waardebepalende stof. Het goud waar ik eerder naar verwees was het goud van zwijgen als tegenstelling van het zilver van spreken. Een moeder kreeg van de consultatiebureau medewerker het advies de nachtvoedingen maar af te schaffen als dat voor haar wat veel werd. Met zilveren tong werd moeder een oplossing voorgehouden voor een probleem. Zilver om de donkere nachtproblemen af te weren, zou je kunnen zeggen. Zwijgen zou het meer professionele goud geweest zijn in dit geval. Nachtvoedingen mogen namelijk door ouders wel als zwaar worden ervaren, voor het kind zijn ze belangrijk. Zorgverleners mogen naar ouders toe erkennen dat dit zwaar kan zijn, maar de oplossing is niet om de nachtvoedingen af te schaffen (dat treft de baby en die heeft het probleem niet). De oplossing is om ouders te erkennen, hun gevoelens te erkenning en te zoeken naar manieren om die nachten beter behapbaar te maken.

Goud. Bron: Wikipedia

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.