Zaken van gewicht: onderzoeken naar de invloed van zuigelingenvoeding op huidige en latere gezondheid van moeder en kind en aanverwante zaken zijn erg moeilijk op te zetten en uit te voeren. Toch zijn ze wel erg belangrijk.

Zaken van gewicht

zaken van gewicht

zaken van gewicht

Twee onderzoeken bekijken de verbanden tussen zuigelingenvoeding en obesitas vanuit verschillende invalshoeken. Walby et al bekijken de risico’s van obesitas op 4 jarige leeftijd afgezet tegen zuigelingenvoeding en andere factoren. Yeung et al bekijken de effecten van borstvoeding door obese moeders als de kinderen een jaar oud zijn. Beide onderzoeken komen tot de conclusie dat uitsluitend borstvoeding gedurende minimaal 4 maanden onafhankelijk leidt tot een verminderd obesitasrisico aan het einde van de onderzoeksperiode. Het gewicht van de moeder had daarop geen invloed.

Het gewicht van de moeder tijdens de borstvoeding periode kon wel indirecte invloed hebben omdat vrouwen met overgewicht of obesitas minder geneigd zijn borstvoeding te geven en over het algemeen als ze wel voor borstvoeding kiezen, meer problemen ondervinden met het opstarten en onderhouden ervan. De kinderen van vrouwen met een hoog lichaamsgewicht die kunstvoeding kregen hadden wel veel meer kans op overgewicht op de leeftijd van een jaar.

Het lichaamsgewicht van de kinderen in de eerste studie was op de leeftijd van 4 jaar afhankelijk van wel of geen vier maanden uitsluitend borstvoeding, maar daarnaast ook van dingen als het gewicht van de moeder, haar opleidingsniveau en of zij al dan niet rookt. Vrouwen die roken, obees zijn of laag opgeleid geven gemiddeld gezien minder vaak en korter borstvoeding dan andere moeders. Met borstvoeding geven alleen is er dus zeker geen garantie voor een goed gewicht in de rest van het kinderleven. Naast de hier genoemde zaken spelen natuurlijk ook andere factoren een rol, zoals de voedselkeuzes naast en na de borstvoeding.

Beide groepen onderzoekers concluderen dat de programma’s die het geven van borstvoeding bevorderen zeker moeten doorgaan en mogelijk versterkt, maar dat daarnaast extra aandacht moet komen voor het ondersteunen van moeders met overgewicht en voor laag opgeleide en rokende moeders.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes