Zachte heelmeesters en stinkende wonden gaat over lief zijn ten koste van resultaat en met slechte uitkomsten. Soms is azijn nodig als stroop niet werkt. We willen immers geen vliegen vangen, maar cliënten helpen.

Zachte heelmeesters en stinkende wonden

Waar komt het spreekwoord ‘Zachte heelmeesters maken stinkende wonden’ vandaan? Dit spreekwoord is eigenlijk een waarschuwing dat je soms meteen stevig moet ingrijpen om een probleem op te lossen. Ga je te ‘zacht’ te werk, en neem je bijvoorbeeld halve maatregelen omdat je bang bent dat je anders ruzie krijgt met anderen, dan kan dat ertoe leiden dat de situatie alleen maar erger wordt. Het probleem ‘ettert’ dan – in het begin misschien ongemerkt – door, totdat blijkt dat het er alleen maar erger op is geworden. Lees verder bij de bron Genootschap Onze Taal.

afbeeldingen van Wikipedia

Over zachte heelmeesters en stinkende wonden; over stroop en azijn

Eerder verschenen onder dezelfde titel met een iets aangepaste inhoud bij Kenniscentrum Borstvoeding

Heel wat stukken van mij verschenen er met de tag zorgverleners of op het oude blog met het label zorgverleners. Ook op Facebook en Twitter druppelen er soms lichtelijk pinnige opmerkingen over zorgverleners uit mijn toetsenbord. Die blogs en berichten zijn niet altijd vriendelijk, hoewel ik wel regelmatig een disclaimer plaats, zoals:

Incidenteel kom je heel goede zorgverleners tegen op consultatiebureaus, die wel heel goed begrijpen hoe kindjes in elkaar zitten en hoe je met moeders omgaat. Deze zorgverleners zet ik hierbij in een gouden lijstje en ik juich ze van harte toe. Het is jammer dat dit vooral te danken is aan die individuele zorgverlener, maar dat het geen algemeen beleid is.

Jammer dat de kwaliteit van zorg als het gaat om zuigelingen en hun voeding en gedrag, afhangt van de individuele zorgverlener en zijn/haar attitude. Kwaliteit van zorg mag niet afhankelijk zijn van de goede wil, kennis en vaardigheden van de individuele zorgverlener, maar moet zijn verankerd in de zorgstructuur, in de richtlijnen en protocollen, en dat alles op basis van goede, evidence based opleidingen. Veel van de nu gebruikte richtlijnen en protocollen kunnen geen bewijs van goedkeuring krijgen op punt van wetenschappelijke basis. De zorgverleners die ermee moeten werken hebben in hun opleiding vrijwel nooit voldoende degelijke, theoretische basiskennis aangereikt gekregen op het gebied van de fysiologie en (ontwikkelings-)psychologie van de normale zuigeling, laat staan over zijn voeding.

Ik vind dit persoonlijk onbegrijpelijk. Ik leg de lat voor mezelf hoog als het aankomt op de informatie die ik mijn cliënten geef en de opties voor oplossen van hun problemen. Daar zitten best ook wel eens dingen bij die niet onderzocht zijn, maar dat zeg ik erbij. Je kunt bij borstvoeding namelijk gewoon niet alles onderzoeken op de manier die de huidige gouden standaard voor wetenschappelijk onderzoek is. Dus werk je met ”best practice” en ”expert opinion”, andere termen voor de opinie van de vakexpert, gebaseerd op degelijke theoretische basiskennis en ervaring met cliënten. Dat is iets anders dan bakerpraatjes, reclame en halve waarheden rondstrooien en doen of ze opperste wijsheid zijn. Ik word dus regelmatig boos als blijkt dat niet elke zorgverlener de lat even hoog legt als dat ik zelf doe. Onnozel misschien om dat te verwachten. Maar is dat eigenlijk niet wat elke zorgvrager van zijn/haar zorgverlener verwacht? Dat die lat zo hoog mogelijk wordt gelegd en dat de informatie die wordt gegeven end e interventies die worden gepleegd goed zijn, evidence based of op zijn minst best practice en op basis van expert opinion?

Die boosheid van mij wil zich dan weleens uiten in snibbige of zoals men ze noemt ”zure opmerkingen”. Ik krijg dan het verwijt dat ik veel te lelijk doe tegen die zorgverleners die heus ook echt hun best doen en het beste met hun cliënten/patiënten voor hebben. En dat ik in plaats van zo zuur te zijn lievere stroop moet smeren om ze te vriend te houden. Want ”met stroop vang je meer vliegen dan met azijn”. Ja, dat zal best wel, maar ik probeer hier geen vliegen te vangen, ik probeer hier moeders en kinderen te helpen. Daarbij kan ik vliegen, eerlijk gezegd, missen als kiespijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.