Wie de schoen past trekke hem aan. Maar niet elke schoen past iedereen en niet elk model is voor iedereen passend. Misschien moet je de schoen eerst passen voor je hem aantrekt.

Wie de schoen past

Wie de schoen past

wie de schoen past

Ik schreef eens (in ”Slaperig”)

‘’ De andere berichtjes geven duidelijk aan dat de ouders geen idee hebben van hoe een baby in elkaar zit. Ze proberen het kind op andere manieren te sussen of hem ergens anders te laten slapen, omdat ze denken dat gestreefd moet worden naar een doorslapende baby. Ze houden zichzelf voor de gek met het idee dat zij zelf die ononderbroken nachtrust van acht uren nodig hebben om te kunnen functioneren. Allemaal aannames die niet overeenkomen met de werkelijkheid.’’

Dat viel niet goed. Ik blijf namelijk vergeten dat dat, wat ik als algemeenheid op deze pagina’s noteer, door veel lezers als een persoonlijk bericht aan hen wordt opgevat. En als ik dus iets schrijf over ‘’ouders die iets niet begrijpen’’ denken sommigen dat ik schrijf: ‘’jij bakt er niks van’’. Dat is een onjuiste interpretatie van mijn schrijfsels. Wat ik op openbare plaatsen schrijf, en met name wat ik hier schrijf, is nooit persoonlijk bedoeld, is nooit een veroordeling van individuele ouders of zorgverleners. Een hoogst enkele keer trek ik inderdaad van leer tegen specifieke personen. Die worden dan eigenlijk altijd ook met name genoemd.

Nu is het natuurlijk altijd mogelijk dat iemand een schoen denkt te zien die wel past. Wat mij betreft pas je elke schoen die je tegen komt. Wees er wel op bedacht dat niet alle schoenen die je ziet jouw maat of model zijn. Als je hem dan toch aan wilt trekken, kun je wel eens tot pijnlijke conclusies komen. Wat ik eigenlijk wil proberen uit te leggen is dat ik op deze bladzijdes schrijf (spreek, denk, filosofeer, fulmineer) over ‘’het idee schoen’’. Iets wat bedoeld is om om een voet heen gedragen te worden, met een zool, een hak, een binnenwerk en bovenwerk. Om dat primaire idee schoen heen frutsel ik dan wat met stijlen, versieringen en kleuren. Maar het blijft algemeen. Als ik het over jouw eigen, persoonlijke, op maat gemaakt schoen heb, dan richt ik me in een privégesprek tot jou.

Een openbaar medium is niet geschikt voor meer persoonlijk aangepaste vormgeving en modellen. Het is net als dat schoentje van Assepoester: het is perfect en volledig op maat gemaakt, maar dan nog verliest ze het, als ze haastig de trap afrent. Je kan het als ontwerper zo perfect niet maken of de omstandigheden kunnen anders zijn dan je verwachtte en hopsakee, daar gaat je pasvorm. Dat is al moeilijk genoeg in één-op-één sessies, laat staan dat je dat als stadsomroeper gaat proberen te doen. Verwacht dus van de confectieschoentjes die ik in de danszaal uitdeel (de openbare fora en platforms) al helemaal niet dat ze jou passen. Aan de andere kant: als jij het idee hebt dat mijn confectieschoentjes jouw perfect passen, tja, dan trek ze maar aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.