Wereld Borstvoeding Week 2020

Support breastfeeding for a healthier planet

Internationaal, eerste week van augustus

Wereld Borstvoeding Week 2020

WBW (wereld Borstvoeding Week) is een jaarlijks terugkerend evenement, internationaal gevierd in de eerste week van augustus, 1-7 augustus. In Nederland en sommige andere Europese landen is gekozen voor week 40, omdat de eerste week van augustus komkommertijd is en week 40 meer aandacht kan krijgen. Toch wil ik nu wat aandacht aan de WBW geven. De wereld wordt een dorp in de internet tijd en mensen lezen nu juist overal over WBW, behalve op Nederlandse sites.

Wereld Borstvoeding Week 2020

Thema en doelen

Ondersteun borstvoeding voor een gezondere planeet is het thema voor dit jaar. Behalve voor moeder en kind is borstvoeding ook gezond voor onze planeet. Ik schreef daar al eerder over in Wereldwijde top over klimaat: wat heeft dat nou met borstvoeding te maken?, Zuigelingenvoeding en klimaatcrisis en in Ondersteunen van borstvoeding is noodzakelijk in de klimaatcrisis. Door je kind borstvoeding te geven, biedt je hem of haar de beste start die je maar kunt voor een gezond leven, je doet je eigen gezondheid er een plezier mee en je werkt mee aan het achterlaten van een zo gezond mogelijk planeet voor je kinderen en kun kinderen, klein- en achterkleinkinderen.

De doelen van dit jaar zijn net zo opgesteld als vorig jaar: informeren, verankeren, betrekken en mobiliseren:

Mensen informeren over het verband tussen borstvoeding en de leefomgeving en de klimaatverandering. Het verankeren van het besef dat borstvoeding de klimaat-slimme beslissing is, het betrekken van mensen en organisaties  voor een grotere impact en het mobiliseren van mensen voor actie voor het verbeteren van de gezondheid van mensen en de planeet door borstvoeding.

Sinds 2016 worden de thema’s van de WBW geplaatst binnen UNICEFs Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling. Deze agenda biedt een gedeelde blauwdruk voor vrede en welvaart voor mensen en de planeet, nu en in de toekomst. Centraal staan ​​de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s), een dringende oproep tot actie van alle landen – ontwikkeld en ontwikkeld – in een wereldwijd partnerschap. Ze erkennen dat het beëindigen van armoede en andere ontberingen hand in hand moeten gaan met strategieën die de gezondheid en het onderwijs verbeteren, ongelijkheid verminderen en economische groei stimuleren – en dat alles terwijl ze de klimaatverandering aanpakken en werken aan het behoud van onze oceanen en bossen.

Voor deze WBW campagne zijn de doelen die specifiek gaan over milieu en klimaat eruit gekozen, maar borstvoeding is te linken aan alle 17 punten. Borstvoeding is wereldwijd de basis voor gezondheid en voorspoed voor mens, maatschappij en planeet. Wat ik er voor nu uitpik is nummer drie van de doelen: het betrekken van mensen en organisaties voor het vergroten van de impact. Ik wil me richten op de mensen die gezinnen helpen met zwangerschap, geboorte en zuigelingenvoeding. Zij zijn van het allergrootste belang om de borstvoeding doelen van de WBW en van landen en overheden die UNICEF steunen in de 2030 Agenda, maar ook van individuele gezinnen, te  behalen. Daarvoor is niet alleen promotie nodig, maar vooral kennis en attitude om de mensen die borstvoeding geven als doel hebben gesteld, mede door de promotie door hun zorgverleners, ook te laten slagen en hen positief en effectief te ondersteunen bij het optreden van problemen.

Daarom mijn oproep:

Wat verwacht jij van je zorgverlener in de begeleiding bij borstvoeding?

Ik heb zelf zo mijn ideeën, die ik ook vaak heb kenbaar gemaakt, maar ik wil het zo graag van jullie horen: gezinnen waar borstvoeding belangrijk is.
Geef antwoord hieronder of via mijn sociale media kanalen zoals Facebook en Twitter

als bonus een vlog van mij over biologische zuigelingenvoeding. De oorspronkelijke melk mag dan van blije geiten of koeien komen, de ecologische footprint van het eindproduct is niet veel gunstiger.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] schreef ik voor de WBW enkele jaren geleden. De links zijn niet meer beschikbaar. Kijk hier voor de Wereld Borstvoeding Week 2020 En het deelt een grafisch overzicht van wat die Millennium Doelen (zie titelfoto) nu precies […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind uniek en instinctief Onvoorwaardelijke nabijheid liefde rust borstvoeding. Tot het moment daar is dat het kindje zelf stappen zet om de buitenwereld te ontdekken en dan nog steeds onvoorwaardelijk er zijn en al het voor genoemde blijven aanbieden op verzoek. Moederliefde is ook papaliefde respecteren, stimuleren en waarderen!!

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes

Hallo daar!