Wereld Borstvoeding Week 2018: fundering voor het leven

De doelstellingen voor deze WBW

  1. Informeren: iedereen informeren over hoe borstvoeding is verbonden met voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
  2. Verankeren: borstvoeding verankeren in beleidsvorming betreffende voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
  3. Samenwerken: met personen en organisaties die zich met deze onderwerpen bezighouden.
  4. Aanmoedigen: van acties om het voeden aan de borst naar voren te schuiven als onderdeel van strategieën rondom voeding, voedselveiligheid en bestrijding van armoede.

In de dagen in aanloop naar de Internationale WBW (1-7 augustus) worden deze doelen besproken. In Nederland vieren we WBW meestal in week 40.

informeren

verankeren

samenwerken

aanmoedigen

Aflevering 2: verankeren

    2. Verankeren: borstvoeding verankeren in beleidsvorming betreffende voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.

Dit is waar de overheden en beleidsmakers aan het werk worden gezet. Onze regeringen hebben de verdragen over universele rechten van de mens en die van het kind ondertekend. Daarmee verplichten ze zich te zorgen voor zo goed mogelijke gezondheidszorg en onderwijs (en een boel andere dingen) voor de mensen waarvoor zij verantwoordelijk zijn. OP de voorlichtingsmaterialen staat duidelijk uitgelegd hoe borstvoeding hierin past:

Borstvoeding helpt malnutritie in al zijn vormen voorkomen, het verzekert voedselveiligheid voor zuigelingen en jonge kinderen, en op die manier helpt het mensen en naties uit de cylcus van honger en armoede. Het is daarom een fundering voor het leven. Het beschermen, bevorderen en ondersteunen van borstvoeding is een vitaal deel van een duurzamere wereld.

Ik heb hier expres gekozen voor de vertaling ”malnutritie” en niet ”ondervoeding”. Malnutritie is alles wat fout kan gaan in voeding: te weinig en te veel, te weinig van sommige voedingstoffen of een verkeerde verhouding. Malnutritie is iets dat overal kan voorkomen, zowel in ontwikkelingslanden als in de westerse samenlevingen. Toegegeven ondervoeding, in de vorm van te weinig caloriën en bouwstoffen zie je in onze omgeving weinig, maar overvoeding dan juist weer heel veel. Kinderen die geen borstvoeding krijgen in West Europa, staan bloot aan mogelijke besmetting sor onoordeelkundig klaarmaken, bewaren van en voeden met kunstmatige zuigelingenvoeding, maar ook aan onjuiste verhoudingen en hoeveelheden van de voedingsstoffen in de melk. Dit kan komen door de samenstelling (die nooit werkelijk overeenkomt met die van moedermelk), maar ook door het klaarmaken.

Overheden en beleidsmakers hebben dus de verantwoordlijkheid mensen in te lichten over de diverse aspecten van zuigelingenvoeding, de gevaren en de risico’s van vervangingsmiddelen voor borstvoeding/moedermelk. Daaronder valt ook het geven van onafhankelijke informatie over het klaarmaken en bewaren van en voeden met kunstmatige vervangingsmiddelen voor moedermelk. De WHO heeft uitmuntende richtlijnen hiervoor, maar in onze omgeving is er nog geen overheid of beleidsmaker die die in de praktijk gebruikt. Daarom nemen Kenniscentrum Borstvoeding en Eurolac Lactatiekunde die taak maar op zich. Een vertaling van het WHO document is de maak en zal op diverse manieren worden verspreid.

Dit document werd eerder al besproken in het blog Veilige voeding: moeder en poeder

De informatie die moet worden uitgedragen, gedeeld en verankerd in een notendop

Voedselveiligheid voor alles, ook in geval van een crisissituatie

Ook in onze rijke contreien komt veel armoede voor, ook hier kan borstvoeding helpen bij het oplossen daarvan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde (desgewenst gesigneerd door Gonneke) of van Kenniscentrum Borstvoeding (desgewenst gesigneerd door Stefan)