Wereld Borstvoeding Week 2018: fundering voor het leven

De doelstellingen voor deze WBW

  1. Informeren: iedereen informeren over hoe borstvoeding is verbonden met voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
  2. Verankeren: borstvoeding verankeren in beleidsvorming betreffende voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
  3. Samenwerken: met personen en organisaties die zich met deze onderwerpen bezighouden.
  4. Aanmoedigen: van acties om het voeden aan de borst naar voren te schuiven als onderdeel van strategieën rondom voeding, voedselveiligheid en bestrijding van armoede.

In de dagen in aanloop naar de Internationale WBW (1-7 augustus) worden deze doelen besproken. In Nederland vieren we WBW meestal in week 40.

informeren

verankeren

samenwerken

aanmoedigen

Aflevering 3: samenwerken

    3. Samenwerken: met personen en organisaties die zich met deze onderwerpen bezighouden.

Samenwerking van alle instanties, overheden en individuele mensen is de enige manier om borstvoeding te beschermen, bevorderen en aanmoedigen. ”It takes a village to raise a child” geldt ook voor het voeden van dat kind. En in deze samenhang bedoelen we de gehele samenleving. Kinderen zijn de toekomst van de samenleving en het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat onze toekomst verzekerd is. De toekomst van een kind wordt het best verzekerd door zijn basis zeker te stellen. Borstvoeding is de manier van voeden en zorgen die in de loop van vele eeuwen ontwikkeling is gefinetuned. Er is geen enkele vervanger voor het product (moedermelk) of het proces (borstvoeding) dat ook mar in de buurt van het origineel kan komen. Kinderen die geen borstvoeding krijgen lopen risico’s van allerlei aard op het gebied van voeding en gezondheid op de korte en de lange termijn. Het wordt moeders in onze maatschappij vaak heel erg moeilijk gemaakt om borstvoeding te geven. Ze worden gepusht het te doen, maar als het puntje bij het paaltje komt krijgen ze maar weinig steun om het ook werkelijk te doen of om problemen te overkomen. Dit is niet het punt om te zeggen dat borstvoeding voor sommige vrouwen gewoon niet werkt en dat kinderen van kunstvoeding ook best groot worden. Nee, dit is het punt waar we als samenleving onze verantwoording moeten nemen en ervoor zorgen dat moeders hun kinderen kunnen borstvoeding geven. Dan blijven er uiteraard altijd wel een paar moeders over die niet in staat zijn melk te produceren, die te ziek zijn of die gevaar voor hun kind opleveren, en er blijven kinderen die geen onbewerkte moedermelk kunnen verdragen. Laten we die moeders en kinderen dan helpen met de hele kracht van de wetenschap die nu in een onnodig product wordt gestoken en zorgen voor zo goed en veilig mogelijke vervangingen voor borstvoeding en/of moedermelk. Dat doen we per slot ook voor mensen die niet kunnen horen of zien of zonder hulp ademhalen.

De WHO/UNICEF actiefolder voor WBW18 zet in allerlei mooie info graphics de feiten op een rijtje.

De eerste gaat over de invloed op het gewicht van de keuze van zuigelingenvoeding. Ondergewicht, overgewicht en wegkwijnen (”wasted”) door ondervoeding. De cijfers voor mensen met een zeer laag inkomen in West Europa zijn niet zo dramatisch als die in landen met voornamelijk lage inkomens, maar zijn wel minder gunstig dan de uitkomsten voor kinderen van iets meer verdienende ouders in Westerse landen. Kinderen die geen borstvoeding krijgen hebben ook in onze contreien een iets verhoogd overlijdensrisico, dit cijfer is hoger voor kinderen die in armoede leven. In de Europese Unie leefde in 2010 gemiddeld 27% van de kinderen in (relatieve) armoede. De Scandinavische landen hebben het kleinste percentage (14-15%) kinderarmoede en de Oost-Europese landen het meest (tot ruim 47% in Roemenië). In België leeft 23,2% en in Nederland 16,9% van de kinderen in relatieve armoede. (bron)

Behalve directe invloed op de gezondheid van kinderen heeft de keuze voor zuigelingenvoeding ook invloed op het milieu en daarmee op de leefbaarheid van de aarde voor de generatie die we nu voeden. Ik schreef daar eerder al over.

De economische risico’s van de keuze van zuigelingenvoeding door het verhogen van de kosten voor de volksgezondheid besprak ik onder andere hier.

De brochure ”Geldige Medische Indicaties voor Bijvoeding” van de WHO

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde (desgewenst gesigneerd door Gonneke) of van Kenniscentrum Borstvoeding (desgewenst gesigneerd door Stefan)