Wereld Borstvoeding Week 2018: fundering voor het leven

De doelstellingen voor deze WBW

  1. Informeren: iedereen informeren over hoe borstvoeding is verbonden met voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
  2. Verankeren: borstvoeding verankeren in beleidsvorming betreffende voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
  3. Samenwerken: met personen en organisaties die zich met deze onderwerpen bezighouden.
  4. Aanmoedigen: van acties om het voeden aan de borst naar voren te schuiven als onderdeel van strategieën rondom voeding, voedselveiligheid en bestrijding van armoede.

In de dagen in aanloop naar de Internationale WBW (1-7 augustus) worden deze doelen besproken. In Nederland vieren we WBW meestal in week 40.

informeren

verankeren

samenwerken

aanmoedigen

Aflevering 4: aanmoedigen

    4. Aanmoedigen van acties om het voeden aan de borst naar voren te schuiven als onderdeel van strategieën rondom voeding, voedselveiligheid en bestrijding van armoede.

Voeden aan de borst, het kind zich laten voeden aan de borst, op zich is iets om aan te moedigen. Borstvoeding geeft voedsel voor lichaam, ziel en geest, bescherming tegen ziekte en armoede. Om borstvoeding aan te moedigen moet het eerst maatschappelijk aanvaard zijn in een cultuur. Het moet de culturele norm worden. Daarover schreef ik eerder al het een en ander, ook hier, hier, hier en hier. Zolang Facebook nog foto’s verwijdert en accounts blokkeert als er borstvoeding te zien is met een blote borst of tepel; zolang moeders die gewoon hun kind verzorgen en eten geven buiten de beslotenheid van hun eigen huis worden gekleineerd, uitgescholden, naar het toilet verwezen of ronduit weggestuurd; zolang is borstvoeding nog net genormaliseerd en kun je fluiten naar het succesvol aanmoedigen van het geven van borstvoeding.

Laten we daarom maar eerst eens beginnen met acties om borstvoeding te normaliseren. Om normaal gevonden te worden, moet je iets gewoon heel erg vaak zien. Wat je vaak ziet wordt zo normaal dat je het niet meer ziet, of althans niet meer ziet als iets bijzonders waar je iets van moet vinden. Dus moet borstvoeding zo vaak gezien worden in het straatbeeld, overal waar mensen zijn, dat het gewoon niet meer opvalt. En dus moeten moeders zich niet geremd voelen om waar ze ook zijn hun kind de borst te geven. Ze moeten niet naar een speciale plaats worden verwezen (hoe mooi en rustig en gezellig het daar ook is), maar waar ze toevallig ook zijn wanneer hun kind verzorging en voeding nodig heeft hem/haar dat te kunnen geven. Ze hoeft daar niet om te vragen, ze hoeft zich niet te bedekken of met de rug naar andere mensen te gaan zitten (tenzij ze dat zelf liever doet natuurlijk). Maar als ze dat doet en ze krijgt commentaar of ze worst weggestuurd of anderszins onheus bejegend, dan kan de storm losbarsten. Dit is de actie die is opgezet door Kenniscentrum Borstvoeding en Eurolac Lactatiekunde. Op beide sites komt een blacklist voor winkels, horeca en andere plaatsen waar moeders onheus bejegend worden als ze daar hun kind voeden. Hieronder de actie uitgelegd:

Overal moet je kunnen voeden, maar hier ‘mag’ het niet

In de Wereld Borstvoeding Week 2018 starten Kenniscentrum Borstvoeding en Eurolac Lactatiekunde een actie om borstvoeding te normaliseren. Borstvoeding is de van nature bedoelde manier van verzorgen en voeden van een baby en peuter. Het is de normaalste zaak van de wereld, maar vaak wordt het toch ongewoon gevonden. Moeders die buitenshuis voor hun kind zorgen door het te voeden aan de borst worden vaak raar aangekeken of zelf weggestuurd. Dat is raar, want elke moeder heeft het volste recht voor haar kind te zorgen op elke plaats waar zij mag zijn. Dat recht moet normaal worden, dat bedoelen we met ‘het normaliseren van borstvoeding’.

Vaak vragen moeders rond waar ze hun kind kunnen voeden als ze aan het winkelen zijn. Er zijn zelfs stickers die winkeliers en horeca uitbaters op hun deur plakken om moeders te laten weten dat ze in hun etablissement kunnen voeden. Er is vraag naar lijsten van dergelijke zaken. Wij vinden dat te zot voor woorden. Je moet er als moeder vanuit kunnen gaan dat je gewoon overal voor je kind kunt zorgen en hem of haar te eten kunt geven. Pas als je ergens wordt aangemaand je te bedekken, dát maar op de WC te gaan doen of om te vertrekken, dan kun je nu zo’n tent op onze zwarte lijst zetten.

Voor zo’n blacklist maken wij ruimte op onze sites. Geef het ons door als je ergens negatief werd aangesproken als je ergens je kind ging voeden. Noem plaats, datum en tijd.

Let op: Je meldt het bedrijf uiteraard alleen maar als het iemand van die zaak was, niet als het een andere klant was.

Mail je bijdrage aan de zwarte lijst naar:

Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG: gonneke@eurolac.net

of naar

Stefan Kleintjes, lactatiekundige IBCLC & NLG | kinderdiëtist:

stefankleintjes@borstvoeding.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde (desgewenst gesigneerd door Gonneke) of van Kenniscentrum Borstvoeding (desgewenst gesigneerd door Stefan)