Wereld Borstvoeding Week 2018: fundering voor het leven

De doelstellingen voor deze WBW

  1. Informeren: iedereen informeren over hoe borstvoeding is verbonden met voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
  2. Verankeren: borstvoeding verankeren in beleidsvorming betreffende voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.
  3. Samenwerken: met personen en organisaties die zich met deze onderwerpen bezighouden.
  4. Aanmoedigen: van acties om het voeden aan de borst naar voren te schuiven als onderdeel van strategieën rondom voeding, voedselveiligheid en bestrijding van armoede.

In de dagen in aanloop naar de Internationale WBW (1-7 augustus) worden deze doelen besproken. In Nederland vieren we WBW meestal in week 40.

informeren

verankeren

samenwerken

aanmoedigen

Aflevering 1: informeren

  1. Informeren: iedereen informeren over hoe borstvoeding is verbonden met voeding, voedselveiligheid en het verminderen van armoede.

De eerste doelstelling gaat over informeren.  Vreemd eigenlijk dat dat nog steeds zo hard nodig is. Je zou toch denken dat zorgverleners over de hele wereld inmiddels wel op de hoogte zouden zijn van de plaats die borstvoeding in neemt aan de basis van de gezondheid. Persoonlijke gezondheid en de volksgezondheid als geheel. Helaas is dat niet zo en zolang beleidsmakers en overheden economische belangen boven gezondheidsbelangen blijven stellen, zal dat niet snel gebeuren ook. Nu denken we bij die stelling natuurlijk aan een van de recente stunts van de Trump regering, die een Latijns Amerikaans land dreigt met het stoppen van financiële en militaire hulp wanneer dit land de WHO resolutie voor de bescherming en promotie van borstvoeding ondertekent.  Ook in Europa is de lobby van de kunstvoedingsindustrie sterk en dus het overheidsbeleid ten gunste van de gezondheid van kinderen slap.

Aanstaande ouders en iedereen die aanstaande en jonge ouders in de omgeving heeft en professioneel met hen werkt hebben dus heel Veel informatie nodig om als tegenwicht te dienen voor het gebrek aan bevordering en bescherming van borstvoeding door de overheid. De simpele boodschap is:

Borstvoeding geeft kinderen de start in hun leven die de natuurlijke basis en waarborg is voor een zo gezond mogelijk leven. Het voorkomt sommige vormen van armoede en ontwikkelt de intelligentie zoals die is bedoeld, zodat kinderen de beste mogelijke prognose hebben voor hun welzijn en welvaart in hun leven.

Op deze pagina’s is een overweldigende hoeveelheid informatie te vinden over gezondheid, welzijn, preventie, voedselveiligheidvolksgezondheid en intelligentie. De links achter deze woorden verwijzen naar de betreffende zoekpagina’s. Ook op het oude blog kun je op deze termen zoeken voor meer informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde (desgewenst gesigneerd door Gonneke) of van Kenniscentrum Borstvoeding (desgewenst gesigneerd door Stefan)