Waar komt de melk vandaan?

Inspiratie: Waar is mijn kolfruimte?

Prahtige fotoserie bij dit verhaal: Melk in de meterkast van Floor Fortunati

waar komt de melk vandaan?

Kolven beïnvloedt bacteriële samenstelling moedermelk
Kolven als brug tussen zorgen voor je baby en werken

‘Kolven als brug tussen zorgen voor je baby en werken’ is de tussentitel van het blog waarnaar ik hier verwijs. In grote delen van de wereld is scheiding van moeder en kind geen automatisch gevolg van de keuze van de moeder om de kost te verdienen. Aan de ene kant zijn er landen war het ouderschap zo goed geregeld is dat kleine kinderen niet zonder hun moeder of andere primaire hechtingsfiguur hoeven te overleven. In andere culturen is het de normaalste zaak van de wereld dat een werkende vrouw een kind aan haar lijf heeft tijdens haar werkzaamheden. In onze cultuur hebben we noch het een noch het ander. Een vrouw die ervoor kiest buitenshuis te gaan of blijven werken moet zorgen voor een oplossing voor haar jonge kind. Van vaders wordt dat nooit verlangd, de zorg voor de kinderen is in onze maatschappij primair de zorg van de moeder. Het wordt als geweldig gezien als vaders er ook moeite voor doen, maar wel vreemd en zeker wordt het niet van ze verwacht.

Zolang dat niet verandert (en daarvoor is een complete cultuuromslag nodig, inclusief het veranderen van het idee werkethiek en het sociaal toestaan van mannen om ook minder dan 60 uur per week te werken!) zijn de vrouwen de klos. Het dragen en baren is een logisch biologisch gevolg van de manier waarop in onze soort de voortplanting is geregeld, het voeden ook, maar de zorg is dat niet. Daar zijn bij onze soort de mannetjes en de vrouwtjes even goed voor toegerust. Als we er zelf niets aan veranderen blijven de vrouwen ervoor opdraaien.

Wat kunnen we dan zoal zelf doen? We zouden om te beginnen hardop kunnen eisen dat de totale zorg voor de kinderen en vooral de totale verantwoordelijkheid voor het regelen van de zorg voor de kinderen niet meer enkel bij moeders wordt neergelegd, maar bij iedereen die ouder, verzorger of primaire hechtingsfiguur is van een kind. Dat alle ouders een deel van hun werkuren inruilen voor zorguren en daarvoor vergoedingen ontvangen zoals die nu vrijwel alleen naar moeders gaan. Het moet voor ieder persoon, die de zorg voor een kind heeft, mogelijk zijn minder uren te werken zonder dat dat ”de carriere” in gevaar brengt. Carriëre maken moet niet meer afhankelijk zijn van dubbele werkweken maken en op elk moment van de dag en de nacht en het weekend klaar staan voor Het Werk.

Een andere optie is ijveren voor toegankelijkheid en transparantie. Als ouders moet je weten waar je kunt kolven, voeden en verschonen.

Borstvoedende vrouwen moeten, om te beginnen, weten wat hun rechten zijn. In Nederland heeft iedere vrouw die een kind kreeg het recht om tot haar kind negen maanden oud is een kwart van haar betaalde werktijd te gebruiken om haar kind te voeden of haar melk te kolven. Dat mag dus voeden of kolven zijn, op de werkplek of elders. De werkgever moet daarin met haar meedenken en zoeken naar en/of creëren van mogelijkheden om dit recht uit te oefenen.

Vrouwen die zonder hun kind onderweg zijn (al dan niet voor werk) moeten weten waar ze terecht kunnen om te kolven en eventueel hun melk gekoeld te bewaren.

Al die informatie zou helder en makkelijk bereikbaar moeten zijn. Hoe gaat het nu? Iemand moet ergens heen en zet een bericht op Facebook of Twitter: ”Ik moet morgen de hele dag daar en daar zijn. Wie weet of en waar ik daar kan kolven?” Dat is net zoiets als een oproep: ”Ik moet morgen naar Lutjebroek. Weet iemand of en hoe ik daar met het Openbaar Vervoer moet komen?” Nee, in plaats van zo’n vage oproep ga je naar een openbare, goed toegankelijke site, typt je vertrekplaats en je gewenste aankomst plaats en tijd in en voila: daar rolt een lijstje mogelijkheden uit, compleet met de prijs.

Zoiets zou er ook moeten zijn als je vraag is ”Waar komt de melk vandaan?” Er is een initiatief om dit werkelijkheid te maken. Daarvoor is inzet van de directe belanghebbenden nodig. Het is waarover het blog gaat waarnaar ik in de opening refereerde.

In dit blog doet de initiatiefneemster, Leydi van den Braken, deze oproep:

waar komt de melk vandaan

Alle belangrijke data voor nieuwe moeders op één plek

In de ideale wereld zijn voldoen alle kolfruimtes aan de wet, zijn kolfruimtes beschikbaar binnen een acceptabele afstand van elkaar en zijn kolfruimtes beschikbaar voor bezoekers. Bovendien houdt de overheid informatie over waar er kolfruimtes zijn bij en ontsluit ze deze als open data. Daarnaast wordt deze data verder aangevuld met borstvoedingsvriendelijke locaties, locaties waar je flesjes kun warmen en waar verschoningsplekken zijn, als een algemene ontsluiting van data die belangrijk is voor nieuwe moeders.
Om stappen te maken in de juiste richting hebben we moeders, sociale partners en open data-liefhebbers nodig om lawaai te maken richting het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, richting gemeenten en richting werkgevers. Wil je meedenken? Neem dan vooral contact op met mij: leydi@openstate.eu.

Meer over kolven en werken:

Afkolven op het werk (met een hilarisch filmpje If Men Breastfed)

Borstvoeding en werk: goed geregeld?  Inclusief ‘Werkende Moeder’ met een clip van P!nk: Raise your glass met een heel ander beeld van kolven.

Ouderschapsverlof: een te weinig gebruikt recht, over ouderschaps- en zorgverlof

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Afkolven beïnvloedt de bacteriële samenstelling van moedermelk Voed je baby, niet je vriezer Waar komt de melk vandaan? Kolven voor een nog niet geboren baby De borsten van een […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes