illustratie bronartikel

Mensen die nadenken over de relatie voedsel en gezondheid zeggen het al langer: niks mis met dierlijke vetten en eiwitten in de vorm van rundvlees, volle melk en boter. Nu blijkt uit een promotieonderzoek (Kinderarts Ellen van der Gaag van Ziekenhuisgroep Twente, zie link onder titel) dat dat, in combinatie met heel veel groene groenten, de natuurlijke weerstand tegen infecties bij kinderen verhoogt. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig rundvlees, groene groenten en volle zuivelproducten aten in korte tijd veel minder vatbaar werden voor luchtweginfecties dan de controlegroep die deze voedingsmiddelen niet at. De kinderen die meededen aan het onderzoek kregen vier duidelijke regels voor hun dieet:

  1. Nummer één: minimaal vijf keer per week groene groenten.
  2. De tweede regel was drie keer per week rundvlees, het maakt niet uit in welke vorm.
  3. Aanpassing nummer drie hield in dat magere, halfvolle, en kunstmatig op smaak gemaakte melkproducten door natuurlijke volle zuivelproducten vervangen moesten worden.
  4. En het laatste advies betrof het gebruik van natuurlijke boter, bijvoorbeeld roomboter in plaats van halvarine bij het smeren van een broodje.

Vooral dat gebruik van volle zuivelproducten gaat volledig in tegen de hardnekkige aanbevelingen van Voedingscentrum om kinderen halfvolle en magere zuivelproducten te geven en margarine of halvarine op brood. Stefan Kleintjes, (auteur van Eten voor de Kleintjes, het boek dat de basis is voor de Kleintjesmethode ®, zegt al heel lang dat deze aanbevelingen niet juist zijn.

Het onderzoek is zeer belangwekkend, omdat tot dusver de aandacht voor voeding als immuunsysteem booster voornamelijk in de ”alternatieve voedingsleren” thuishoorde, waarover in de ”gangbare” geneeskunde en voedingsleren op zijn best wat lacherig wordt gedaan en wat op zijn slechts als kwakzalverij wordt weggezet. Echte darmspecialisten, zoals De Groene Vrouw bijvoorbeeld, leggen al lang de nadruk op het belang van voeding voor darmgezondheid en van darmgezondheid voor het afweersysteem. Lees ook haar nieuwste boek, dat ze samen met andere specialisten schreef!

In de rapportage (zie video) vertelt een moeder over haar ”kwakkelige kind” dat opknapte met de dieetaanwijzingen van dit onderzoek. Er was een duidelijke afname van klachten en ziektedagen. Wat ik me dan afvraag is of het nog beter zou werken als het vlees en melk van koeien met voldoende weidegang zou zijn. Biologische zuivel en vlees, dus, en biologisch gekweekte groene groenten. Volgens andere onderzoeken zou dit bijvoorbeeld wel uitmaken bij allergiën.

Ten tijde van dit onderzoek was Corona nog niet in beeld, dus de onderzoekster kan net zeggen of het daarvoor ook werkt. Wat we wel weten is dat mensen met een betere natuurlijke afweer, met een grotere weerstand, over het algemeen beter overweg kunnen met infecties dan mensen bij de afweer net zo sterk is. Dus naast de gewone maatregelen (afstand houden, niet naar buiten als het niet nodig is en alleen als je afstand kunt houden, hoesten/niezen in je elleboog en vaak handen wassen) kun je er ook voor kiezen het voedselaanbod in je gezin aan te passen om je eigen natuurlijke weerstand zo goed mogelijk te maken.

Ik eet vanavond een maaltijdsoep met veel groene groenten en rundergehakt en toe een schaaltje Griekse yoghurt 10%.

Meer over de introductie van vast voedsel

Kenniscentrum Borstvoeding:
Introductie van vast voedsel na zes maanden

Eurolac Lactatiekunde:
Eten voor je Kleintje
Ongepureerd voedsel bij eerste hapjes: voor- en nadelen
Husseprut met grutjes
Structuur

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind uniek en instinctief Onvoorwaardelijke nabijheid liefde rust borstvoeding. Tot het moment daar is dat het kindje zelf stappen zet om de buitenwereld te ontdekken en dan nog steeds onvoorwaardelijk er zijn en al het voor genoemde blijven aanbieden op verzoek. Moederliefde is ook papaliefde respecteren, stimuleren en waarderen!!

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes