Vochtige wondheling bij kapotte tepels is een effectieve ondersteuning bij de behandeling, maar niet elke manier geeft dezelfde resultaten.

Vochtige wondheling bij kapotte tepels

Vochtige wondheling bij kapotte tepels

Vochtige wondheling bij kapotte tepels volgt de gangbare inzichten bij wondverzorging in het algemeen. Een wond die indroogt en een korst vormt geneest minder snel dan een wond die open en vochtig blijft. De aangroei van nieuwe huidcellen verloopt vlotter in een vochtig milieu. het voorkomen van een korst zorgt ook voor minder littekenvorming. Bij wondjes op de tepel van een voedende borst komt daar nog bij dat de baby het korstje er, elke keer dat hij drinkt, weer aftrekt. Korstjes krabben is een goed gekende oorzaak voor een verlengde genezingsduur.

Er zijn meerdere manieren om het wondmilieu vochtig te houden. Ruwweg zijn er middelen die je erop smeert en middelen die je er overheen legt. Die laatste kunnen star of soepel zijn. Welke soort werkt het beste?

De smeermiddelen zijn bijvoorbeeld lanoline en vaseline. Beide zijn zuivere vetten. Vet is ondoordringbaar voor water en houdt het vocht in de wond en voorkomt dat het verdampt. Het houdt ook water uit de wond, zodat deze niet te nat wordt. Oliën of vetten die vloeibaar worden op lichaamstemperatuur zijn minder geschikt, omdat ze niet goed op de wond blijven liggen. Ze vormen dan een minder goede barriere. Ze kunnen we in kleine hoeveelheden worden gemengd met een dik vet zoals lanoline, om dit wat beter smeerbaar te maken.

Vaseline is minder geschikt dan lanoline, omdat het een aardolie product is.

Afdekmiddelen zijn te verdelen in die met een vaste vorm en de hydrogelverbanden. De vastgevormde afdekkingen zijn de tepelschilden of tepelbeschermers van plastic, natuurschelp of zilver (zilverkapjes). Die besprak ik eerder in Zuiverend zilver en huilen naar de maan (alleen zilver, maar de opmerkingen over harde dingen gelden ook voor andere harde tepelschelpen).

Meer lezen over tepelbeschermers en tepelhoedjes:
Tepelhoedjes

Collega lactatiekundigen rapporteren met enige regelmaat ontstekings- en soms zelfs infectiesymptomen bij voedende moeders die hydrogel tepelverbanden gebruiken voor de behandeling of preventie van kapotte tepels. Bij de laatste bespreking ervan (in een besloten groep voor lactatiekundigen) vroeg ik me af of er wel eens onderzoek was gedaan naar verschillen in vochtige wondgenezing met vette zalf of met hydrogelverbanden. Ik ging prompt zelf op zoek en vond het onderzoek dat ik hieronder vermeld.

Dit onderzoek vergeleek behandeling van tepelkloven met hydrogelverbanden aan de ene kant en borstschepen en lanoline anderzijds. Beide groepen kregen daarnaast ook instructie over aanleggen. De resultaten waren weinig opmerkelijk. Beide technieken gaven, in combinatie met  verbetering van de borstvoeding technieken, verbetering en genezing van de tepelkloven. De groep met borstschilden en lanoline gaven echter meer verbetering te zien. Wat wel opmerkelijk was, was dat er in de hydrogelgroep een hoger percentage infecties was. Dit leidde tot voortijdige beëindiging van het onderzoek.

Voor mij is dit een bevestiging van mijn aarzeling om hydrogelverbanden te adviseren bij tepelkloven. Zalf of andere interventies  ter preventie adviseer ik nooit; de enige preventie is een goed beleid en goede technieken


Background: Sore nipples in breast-feeding mothers are a common cause of premature weaning, and are difficult to treat owing to recurrent trauma and exposure to the infant’s oral flora.
Objective: To compare the safety and efficacy of a hydrogel moist wound dressing (Elasto-gel, Southwest Technologies Inc, Baltimore, Md) with the use of breast shells and lanolin cream in the treatment of maternal sore nipples associated with breast-feeding.
Design Randomized controlled trial comparing the above treatments for sore nipples. Patients were seen for a maximum of 3 follow-up visits within 10 days, or until the resolution of symptoms.[…]
Results: Although both treatments, in association with instruction in breast-feeding technique, were effective, greater improvement was seen in the group using breast shells and lanolin. This reached statistical significance for physician-rated healing (P<.01) and self-reported pain (P<.05). There were significantly more infections in the dressing group (P<.05), which resulted in early discontinuation of the study.[...] [/av_textblock] [/av_three_fifth] [av_two_fifth min_height='' vertical_alignment='' space='' custom_margin='' margin='0px' padding='0px' border='' border_color='' radius='0px' background_color='' src='' background_position='top left' background_repeat='no-repeat' animation='' mobile_breaking='' mobile_display=''] [av_textblock size='' font_color='' color='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' admin_preview_bg=''] Brent N, Rudy SJ, Redd B, Rudy TE, Roth LA. Sore Nipples in Breast-feeding Women; A Clinical Trial of Wound Dressings vs Conventional Care. Arch Pediatr Adolesc Med. 1998;152(11):1077–1082. doi:10.1001/archpedi.152.11.1077

[/av_two_fifth]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind uniek en instinctief Onvoorwaardelijke nabijheid liefde rust borstvoeding. Tot het moment daar is dat het kindje zelf stappen zet om de buitenwereld te ontdekken en dan nog steeds onvoorwaardelijk er zijn en al het voor genoemde blijven aanbieden op verzoek. Moederliefde is ook papaliefde respecteren, stimuleren en waarderen!!

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes