Op Facebook ben ik aangesloten bij een flink aantal groepen over borstvoeding en ouderschap. Ik heb geen tijd om die allemaal helemaal secuur bij te houden, maar regelmatig word ik getagt als er een vraag is waar de moeder zo gauw geen werkend antwoord op krijgt. Ik word geacht met het verlossende antwoord te komen. Voor mij voelt dit vaak als gevraagd worden even een vluggertje te komen doen. Toen ik nog lesgaaf aan de Vlaamse opleidingen voor lactatiekundigen was er één lesdag gewijd aan het onderwerp ‘’het lactatiekundig proces en dossier’’. Daarin had ik het over en oefenden de studenten het afbakenen van de zorgvraag, het opnemen van een anamnese (inclusief het bepalen wat het is wat je wilt weten en waarom), het stellen van een lactatiekundige diagnose, het opstellen van een handelplan en het uitvoeren daarvan, en tot slot het evalueren van het geheel.
Een gemiddeld lactatiekundig consult duurt één tot anderhalf uur, soms gevolgd door een of meer vervolgconsulten die korter duren of per telefoon of email gaan. Een probleem wordt daarbij diepgaand en aan alle kanten bekeken, er wordt gezocht naar meespelende en complicerende factoren en parameters. Moeder, kind en borstvoeding worden geobserveerd en onderzocht. Waar nodig worden de reproductieve historie of de gezinsomstandigheden van de moeder meegenomen voor een volledig plaatje. Ook een plaats is er voor alle adviezen van leken en zorgverleners die de moeder al kreeg en al dan niet opvolgde.
Trackbacks & Pingbacks
[…] ben ik niet zo van de vluggertjes, maar enfin als trekkertje voor een evenement en als middel om de spotlights eens op borstvoeding […]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!